Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Μην παρασύρεστε από όσα θαυμαστά θα διαβάσετε για την τεχνολογία στο μέλλον. Το colpo grosso είναι ακόμα η αποθήκευση των δεδομένων

Προβλέψεις για τη νέα χρονιά

Κοιτάξτε γύρω σας καλά καλά και πείτε μου ειλικρινά, τι από αυτά που βλέπετε θα θεωρούσατε μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα είκοσι χρόνια πριν. Οσο και να προσπαθώ, οι μόνες διαφορές που βλέπω στο σπίτι με το 1995 είναι σε ό,τι έχει οθόνη: την τηλεόραση, τον υπολογιστή, το τηλέφωνο.

Η τηλεόραση μεγάλωσε, απέκτησε επίπεδη οθόνη, μετά έγινε οπίσθιας προβολής και κατόπιν HD τεχνολογίας LED. Στα είκοσι αυτά χρόνια έχω αλλάξει τέσσερις και μάλλον με βλέπω και για πέμπτη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αντί για βίντεο έχει media player και πάνω της είναι συνδεδεμένες ένα κάρο παιχνιδομηχανές, αποκωδικοποιητές και όλα τα συναφή. Προσοχή, όμως: ο ενισχυτής που είναι συνδεδεμένος είναι ο ίδιος ακριβώς.

Ο υπολογιστής απέκτησε χρώμα στην οθόνη, έγινε πιο γρήγορος και με μεγαλύτερη χωρητικότητα και το κυριότερο από όλα, συνδέθηκε στο Διαδίκτυο. Η οθόνη του έγινε ένα παράθυρο στον κόσμο, έγινε βιβλιοθήκη, ταχυδρομείο, βιντεοτηλέφωνο, κατάστημα, γκισέ τράπεζας... ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Στα είκοσι χρόνια έχουν περάσει από τα χέρια μου τουλάχιστον 10 υπολογιστές.

Οσο για το τηλέφωνο, απελευθερώθηκε από το καλώδιό του, έγινε κινητό, απέκτησε εξυπνάδα και συναγωνίζεται τον υπολογιστή σε όλα όσα μπορούμε να κάνουμε, όχι μόνον από το γραφείο αλλά απ' οπουδήποτε, από την παραλία, το λεωφορείο, το παγκάκι... Στα είκοσι χρόνια έχω αλλάξει πάνω από 10 συσκευές.

(Συγκριτικά έχω αλλάξει από μία μόνο φορά αυτοκίνητο, κουζίνα, ψυγείο, πλυντήριο.)

Ολα αυτά τα σκέφτομαι όσο διαβάζω τις προβλέψεις των «γκουρού» για το 2015, οι οποίες δεν μου λένε και περισσότερα από αυτά που ήξερα. Τα έχουμε πει κι από αυτήν εδώ τη στήλη: τα drones, η τεχνολογία που φοριέται και η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι οι τομείς που θα κυριαρχήσουν, με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα χρόνια που έρχονται. Κι έχουμε ακόμα πολλά να δούμε στους τομείς αυτούς γιατί στην ουσία δεν έχουμε δει τίποτα. Από τρισδιάστατη εκτύπωση, σας έχω μιλήσει για το αγαλματάκι που μου έφτιαξαν. Οσο για τα drones, μόλις βγήκαν κάποιες εφαρμογές δεν βρήκα τίποτα καλύτερο παρά να πατήσω ένα με μεγάλη άνεση (ναι, ναι, στ' αλήθεια το πάτησα και μετά δεν ήξερα πού να κρυφτώ, αλλά ευτυχώς φτιάχτηκε). Οσο για την τεχνολογία που φοριέται, έχω δει ένα ρολόι-υπολογιστή που λειτουργεί σε περιβάλλον android στο χέρι ενός φίλου, αλλά ακόμα δεν έχω δει ούτε ένα ζευγάρι google glass, παρ' όλο που κυκλοφόρησαν τον περασμένο Μάιο.

Μία μόνο από τις προβλέψεις που διάβασα με ταρακούνησε. Η πρόβλεψη του Μαρκ Ουίτμπι, αντιπροέδρου της εταιρείας Seagate (πιθανόν τη γνωρίζετε από τους σκληρούς της δίσκους). Ο Ουίτμπι, λοιπόν, μας είπε ότι το 2015 θα είναι η τελευταία χρονιά που η δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων θα μπορεί να εξυπηρετήσει τη ζήτηση.

Οι υπόλοιποι «γκουρού» διαφωνούν για το cloud, αν το προτιμούν οι εταιρείες και ο κόσμος, αν είναι ασφαλές. Και το cloud όμως είναι ένας τρόπος αποθήκευσης γιατί μπορεί εσείς κι εγώ να θεωρούμε ότι τα δεδομένα βρίσκονται «κάπου στο Δίκτυο», αλλά κάποια στιγμή καταλήγουν κάπου, αποθηκεύονται με φυσικό τρόπο.

Κι εκεί μπερδεύονται τα πράγματα. Πού θα αποθηκεύσουμε τα δεδομένα που έχουμε και τα δεδομένα που έρχονται. Το 2013 η «παραγωγή» δεδομένων έφτασε τα 3,5 zettabytes. Οπου zetta διαβάστε 10 εις την 21η! Τα δεδομένα αυτά χωράνε σε 600 δισ. DVD. Μέχρι το 2020, όμως οι αριθμοί αυτοί δεν θα είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό των δεδομένων.

Αυτό λοιπόν θα πρέπει να παρακολουθούμε από εδώ και πέρα. Και η σπανιότητα ίσως κάνει την αποθήκευση ακριβότερη. Και τις αντίστοιχες δωρεάν υπηρεσίες στο Δίκτυο, επί πληρωμή!

Οι αθόρυβες απειλές που στοχεύουν στο χρήμα

Τις σημαντικότερες τάσεις που θα απασχολήσουν τον κυβερνοχώρο κατά το 2015 παρουσίασε η εταιρεία ασφαλείας ESET. Ενώ πέρυσι το ενδιαφέρον κινήθηκε στη διασφάλιση της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο και στο κακόβουλο λογισμικό που στόχευε τα Android, το 2015 αναδύονται νέοι τομείς ως σημαντικοί, λόγω των κινδύνων που επιφέρουν για την ασφάλεια πληροφορικής. Πρόκειται για τις στοχευμένες επιθέσεις, τις επιθέσεις σε συστήματα ηλεκτρονικής πληρωμής αλλά και την ανάπτυξη των επιθέσεων στο «Διαδίκτυο των πραγμάτων».

Το 2015, οι στοχευμένες επιθέσεις θα γίνουν περισσότερο πολύπλοκες. Οι συχνά επονομαζόμενες επιθέσεις APT (Advanced Persistent Threats) διαφοροποιούνται από τις παραδοσιακές κυβερνοαπειλές. Σχεδιασμένες να στοχεύουν σε συγκεκριμένα θύματα και να είναι αθόρυβες, μπορεί συχνά να παραμονεύουν ανεξιχνίαστες σε λιγότερο ασφαλή δίκτυα. Μπορεί επίσης να πάρουν τη μορφή zero-day exploit, περίπτωση κατά την οποία εκμεταλλεύονται τρωτά σημεία που έχουν πρόσφατα ανακαλυφθεί σε ένα συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα ή εφαρμογή.

Καθώς οι χρήστες ξεκινούν να υιοθετούν τα online συστήματα ως μέσο πληρωμής υπηρεσιών και αγαθών, τα συστήματα αυτά μετατρέπονται σε πόλους έλξης των δημιουργών κακόβουλου λογισμικού, που ενδιαφέρονται να αποκομίσουν κέρδη. Το 2014 σημειώθηκε η μεγαλύτερη επίθεση που έχει γίνει γνωστή μέχρι σήμερα στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών, αποφέροντας στον κυβερνοεγκληματία περισσότερα από 600.000 αμερικανικά δολάρια σε Bitcoins και Dogecoins με τη χρήση ενός δικτύου μολυσμένων μηχανημάτων.

Τέλος, καθώς οι νέες συσκευές συνδέονται στο Διαδίκτυο και αποθηκεύουν περισσότερα δεδομένα, γίνονται ταυτόχρονα και ένας ελκυστικός στόχος για τους κυβερνοεγκληματίες. Το 2014, εμφανίστηκαν κρούσματα αυτής της αυξανόμενης τάσης, όπως επιθέσεις σε εκθεσιακά οχήματα στο συνέδριο Defcon μέσω των εγκεφάλων τους ή στο όχημα Tesla, το οποίο έπεσε θύμα επίθεσης από hackers και οι πόρτες του άνοιξαν ενώ βρισκόταν σε κίνηση. Επιθέσεις και περιστατικά που επαληθεύουν αυτή τη θεωρία υπήρξαν επίσης σε αρκετές Smart TV, συσκευές Boxee TV, συστήματα βιομετρίας σε smartphones, router, ακόμη και στα γυαλιά της Google. Πρόκειται για έναν αναδυόμενο τομέα για το κυβερνοέγκλημα και η βιομηχανία ασφάλειας θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της.

Η πλήρης έκθεση βρίσκεται στο http://www.welivesecurity.com

Εξυπνα λουράκια

▪ Στο λουράκι επενδύει η εταιρεία Montblanc, χωρίς να πειράξει τα ρολόγια της. Το e-Strap θα δένει τα περίφημα ρολόγια TimeWalker έχοντας στην πίσω πλευρά του καρπού μια οθόνη αφής OLED 0,9 ιντσών με ανάλυση 128 x 36 pixel, στην οποία θα εμφανίζονται πληροφορίες από το έξυπνο κινητό του χρήστη μέσω Bluetooth. Το e-Strap διαθέτει επίσης αισθητήρα καταγραφής «δραστηριοτήτων», δηλαδή μετράει τα βήματα καθημερινά, τις θερμίδες και την απόσταση που διένυσε ο χρήστης. Το λουράκι θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο.

Η γνώση της επιβίωσης

▪ Είστε μόνοι σας σε έναν μυστηριώδη νέο κόσμο, γεμάτο κρυφούς κινδύνους. Εχετε στη διάθεσή σας μόνο λίγα λεπτά για να βρείτε τροφή και καταφύγιο πριν πέσει το σκοτάδι και αρχίσουν τα τέρατα να σας ψάχνουν. Τι θα κάνετε; Το επίσημο εγχειρίδιο του Minecraft για νέους χρήστες μπορεί να σας σώσει τη ζωή. Σας μαθαίνει να βρίσκετε προμήθειες και χρήσιμα πράγματα, να φτιάχνετε καταφύγιο, εργαλεία και όπλα και να προστατεύεστε από τα τέρατα. Με συμβουλές από τους ειδικούς του Minecraft, αλλά και από τον ίδιο τον προγραμματιστή του, Jeb, και τον δημιουργό του, Notch, κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Αγορές με επιστροφή

▪ Οι χρήστες των συσκευών της Apple που πραγματοποιούν αγορές λογισμικού, βιβλίων ή μουσικής από τα ψηφιακά καταστήματα της εταιρείας μέσω iTunes, iBooks και App Store έχουν το δικαίωμα να τα επιστρέψουν εντός 14 ημερών, χωρίς την υποχρέωση να δικαιολογήσουν την επιστροφή. Εξαίρεση αποτελεί ό,τι αποκτήθηκε με την εξαργύρωση κάρτας δώρου στο iTunes. Ανάλογη αλλαγή δεν έχει γίνει στο Google Play -όπου το δικαίωμα επιστροφής περιορίζεται στις δύο ώρες από την αγορά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Προβλέψεις για τη νέα χρονιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας