Η ισοπαλία Αγγλίας-Ρωσίας χρήζει... μεταφυσικής εξήγησης! Προς αναζήτηση της απάντησης στα ερωτήματα «πώς προδόθηκε την τελευταία στιγμή η παροιμιώδης, αλήθεια, επιμονή των Άγγλων στον στόχο τους;» και «πώς δικαιώθηκε, έστω και μέσω της ισοπαλίας, η ευθυνόφοβη-γερασμένη Ρωσία;»
Σχήμα λόγου βέβαια είναι η αναζήτηση της αλήθειας στο... σύμπαν! Με άλλα λόγια, η μπάλα απέδειξε πάλι πως, εκτός των άλλων, είναι ικανή -γυναίκα γαρ- να σε πλανέψει...
Όπως μέσω του Ντένις Γκλουσάκοφ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων...
Τότε ο 26χρονος μέσος της Σπαρτάκ Μόσχας προώθησε την μπάλα στα δίχτυα και έδωσε ανάσα ζωής στην ανεπαρκή Ρωσία που, συχνά, δεν μπορούσε να αλλάξει δεύτερη πάσα στο πρώτο ημίχρονο, ενώ η βελτίωσή της στο δεύτερο μισό του παιχνιδιού δεν έπειθε πως μπορεί να τα καταφέρει.
Κι όμως, η εξόφθαλμη ανεπάρκεια της Ρωσίας δεν της κόστισε την ήττα.
Απέναντι στην Αγγλία που είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού και στο πρώτο ημίχρονο όταν, εκτός... συναγωνισμού, είδαμε το χειρότερο ποδόσφαιρο μέχρι στιγμής στην αυγή της διοργάνωσης.
Οι... κάτοικοι της απέναντι πλευράς του Καλέ, επίσης χωρίς έμπνευση αλλά με όπλο τους τη γνωστή... πατρογονική αίσθηση ανωτερότητας που έχουν όταν παίζουν ποδόσφαιρο, είχαν τα ηνία του παιχνιδιού αλλά δεν... ήξεραν τι να τα κάνουν ώς τη στιγμή που ο Ντάιερ (73') πέτυχε το 1-0 για τα «λιοντάρια».
«Λιοντάρια» που θα... πεθάνουν, όπως όλα δείχνουν, με τον καημό ότι είναι απαγορευμένος καρπός η νίκη σε πρεμιέρα μεγάλης διοργάνωσης.
Στα προηγούμενα δυο παιχνίδια, η φυσιολογική άγνοια κινδύνου τριών πρωτοεμφανιζόμενων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων βοήθησε να γίνουν παιχνίδια ανοιχτά σε κάθε αποτέλεσμα.
Ο ακατέργαστος δυναμισμός της Αλβανίας απέναντι στην -αλήθεια μεταλλαγμένη- Ελβετία και το...ελεύθερο αγωνιστικό πνεύμα Ουαλών και Σλοβάκων προσέδωσαν ενδιαφέρον στη ροή των παιχνιδιών από την αρχή ώς το τέλος.
Οι Ελβετοί νίκησαν επειδή ο ρεαλισμός της... παγκοσμιοποιημένης ομάδας τους (παίκτες-Ελβετοί πολίτες αλλά με ρίζες απ' τα τέσσερα σημεία του πλανήτη) έχει αντικαταστήσει το ελεύθερο, πιο θεαματικό μα και άδολο, τρόπο παιχνιδιού τους στο παρελθόν.
Δεν αρέσει το ποδόσφαιρο που παίζουν τώρα αντί της καθιερωμένης αγωνιστικής φυσιογνωμίας τους σε άλλες, όχι και τόσο μακρινές, εποχές, όταν δηλαδή υπήρχαν μόνο εκπρόσωποι της κεντροευρωπαϊκής στάσης ζωής στην ενδεκάδα τους, αλλά τώρα παίζουν πιο αντρίκια, όπως απέναντι στη βαρβατίλα των δέκα από τους έντεκα Αλβανούς που απέμειναν στην ενδεκάδα από το πρώτο ημίχρονο!
Η ίδια αλλαγή φυσιογνωμίας, δηλαδή η εμφύτευση δυναμισμού των Ελβετών στο γήπεδο, φαντάζει ικανή να τους επιτρέψει ώστε να προχωρήσουν, αρχής γενομένης από το επόμενο παιχνίδι απέναντι στους επίσης «αγριεμένους» Ρουμάνους.
Οι Βαλκάνιοι θα ψάξουν την Τετάρτη, απέναντι στους παίκτες του Βόσνιου προπονητή Βλάντιρ Πέτροβιτς, την ευκαιρία επανόδου σε δρόμο διάκρισης και βέβαια την εκτόνωση της τάσης αυτοκαταστροφής (λέγε με «χαμένες κλασικές ευκαιρίες») που είχαν στο παιχνίδι με τους Γάλλους!
Όσο για τους Σλοβάκους και τους Ουαλούς, αναπόφευκτα, έπαιξαν όπως σκέπτονται, καθημερινά στις πατρίδες τους! Στο δεύτερο ημίχρονο οι Σλοβάκοι επέβαλαν στο μεγαλύτερο διάστημά του τον... δικό τους νόμο στο παιχνίδι αλλά δεν πίστεψαν στο καλό που τους συνέβαινε!
Τεχνίτες, δυνατοί, μα και με χαμηλό μέσο όρο ύψους, τα μέλη της ενδεκάδας τους προσπαθούσαν με μονότονο-προβλέψιμο τρόπο να πετύχουν και δεύτερο γκολ μετά την ισοφάριση του Ντούντα (60').
Αν και είχαν δοκάρι (85') με την κεφαλιά του Νέμεθ, δεν έπεισαν ότι μπορούν να αλλάξουν άρδην τις ισορροπίες στον αγωνιστικό χώρο! Η Ουαλία είχε απαντήσει στην άκαρπη υπεροχή τους με την κλασική ευκαιρία, που έχασε νωρίτερα ο Ράμσεϊ (73').
Ανοιχτή, όμως, είναι πλέον η προοπτική πρόκρισης των Σλοβάκων στο επόμενο παιχνίδι-κλειδί απέναντι Ρώσους, αν βέβαια οι χθεσινοί αντίπαλοι της Αγγλίας εμφανιστούν το ίδιο άτονοι!
Βέβαια η λογική υπαγορεύει πως η Ρωσία, μετά την απρόσμενη, αποφυγή της ήττας την τελευταία στιγμή, θα εμφανιστεί με τονισμένη αυτοπεποίθηση την Τετάρτη απέναντι στους Σλοβάκους!
Ας θυμόμαστε ενόψει του ίδιου παιχνιδιού πως οι Σλοβάκοι συνηθίζουν να εκδηλώνουν επίθεση από τις πλευρές, όπου η Ρωσία, απέναντι στους Άγγλους, φάνηκε πως έχει κενά...
Σήμερα αν δεν ανατραπεί και πάλι η λογική ώς το τέλος της διαδικασίας των ομίλων, Πολωνοί, Βορειοϊρλανδοί αλλά και οι αντίπαλοι των Γερμανών, Ουκρανοί, οφείλουν ν' αρχίζουν να μαζεύουν από το πρώτο παιχνίδι, έστω και υπόνοια βαθμών (βαθμολογική συγκομιδή με κάθε τρόπο).
Επειδή στον συγκεκριμένο όμιλο, αν βέβαια δεν συμβούν κοσμοϊστορικά γεγονότα, αναμένεται η δεύτερη θέση να κριθεί στο νήμα! Φαντάζει ο ορισμός του ομίλου όπου τρεις ομάδες αντικρίζουν κατάματα τη δεύτερη θέση!
Δεν απαιτεί ιδιαίτερη σοφία η ίδια εκτίμηση, παρά στοιχειώδη γνώση της αγωνιστικής ταυτότητας των τριών ομάδων που θα σταθούν απέναντι σε όσους, κατά Γκάρι Λίνεκερ, «νικούν πάντα στο τέλος!»
Ακόμη και οι Βορειοϊρλανδοί έχουν πείσει εαυτούς και αλλήλους πως «ίσως κάτι ετοιμάζουν...», όπως δήλωσε με χαμόγελο στην τελευταία συνέντευξη Τύπου ο προπονητής των Γερμανών, Γιοακίμ Λέβ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας