Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ( Ι.Τ.Ε. ), αναλαμβάνει την τεχνολογική εποπτεία του νέου Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για την ποιοτική αναβάθμισή του στην προστασία των χρηστών από διάφορες παράνομες δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα το εν λόγω Κέντρο σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ των άλλων πως: «Το επιτυχημένο παράδειγμα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου έρχεται να συνεχίσει και να ενδυναμώσει το νέο έργο "EL – SIC: The Hellenic Safer Internet Center- Making a Better Internet for Kids and the Society" που ξεκινά πλέον υπό την αιγίδα του Ι.Τ.Ε. με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαικής Επιτροπής».
Σε τρία επίπεδα αναπτύσσεται το έργο του εν λόγω φορέα, στην ενημέρωση και αφύπνιση του κοινού, στην ιδιαιτέρως κρίσιμη συμβουλευτική υποστήριξη σε χρήστες και στο οικογενειακό τους περιβάλλον, καθώς και στην καταγγελία παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου .
– Ειδικότερα το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, παρέχει μία διαδικτυακή πλατφόρμα για γονείς, εκπαιδευτικούς, κυρίως για παιδιά και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές κατηγορίες, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία των παιδιών από τους κινδύνους που υποκρύπτει η ψηφιακή σφαίρα.
Συγχρόνως, μέσω των κοινωνικών δικτύων (facebook, twitter), υπάρχει υποστήριξη ανήλικων χρηστών με το προσήκον ενημερωτικό υλικό αλλά και γονέων, εκπαιδευτικών.
Επιπρόσθετα θα λειτουργεί η δράση Helpine (τηλ. 2106007686 ) για να αντιμετωπίζονται με επάρκεια και αμεσότητα οι κίνδυνοι που ενέχονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία κ.α.). Η Γραμμή Βοήθειας είναι ειδικευμένα επιστημονικά στελέχη, όπως γιατροί, ψυχολόγοι κ.λ.π. με σημαντική πείρα από αντιδεοντολογικές πρακτικές στο Διαδίκτυο.
Στο τρίτο πεδίο του συγκεκριμένου έργου θα λειτουργεί η γραμμή καταγγελιών Safeline για το παράνομο περιεχόμενο που δημοσιοποιείται στο Διαδίκτυο με μεγάλη βαρύτητα στην σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.
Η γραμμή καταγγελιών συνεργάζεται με την Ελληνική αστυνομία , όπως επίσης με την Europol και την Interpol μέσω του Ευρωπαικού Δικτύου INFOPE.
Όπως τονίζεται στην καταληκτική ανακοίνωση, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου για να πετύχει τους προαναφερόμενους στόχους του, συνεργάζεται με τα αντίστοιχα Ευρωπαικά Δίκτυα INSAFE και INFOPE, αποσκοπώντας στην ενεργή συμμετοχή σε μια πανευρωπαϊκή στρατηγική σε μια προοπτική ασφαλέστερου και αναβαθμισμένου Διαδικτύου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας