Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Επανέρχεται ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου για το μνημείο του Αντ. Παπαδάκη

Ο δήμαρχος χαιρέτησε και συνεχάρη τον Σύλλογο Λασιθιωτών Αττικής «Ο Δικταίος» για την πρωτοβουλία της απόδοσης τιμών, τέλεσης επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεσης στεφάνων στο ταφικό μνημείο του Λασιθιώτη Αντωνίου Φ. Παπαδάκη, Μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη και πολιτικού αρχηγού της Κρητικής Επανάστασης 1866-1869, το Σάββατο 21 Μαΐου, στο Α’ νεκροταφείο του Δήμου Αθηναίων.

Μες αφορμή αυτήν την πρωτοβουλία, ο κ. Στεφανάκης κάλεσε για ακόμα μια φορά τον Δήμο Αθηναίων «δια του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών δια του Πρυτάνεως και της Συγκλήτου αυτού, να εφαρμόσουν άμεσα και χωρίς καμία απολύτως έκπτωση, το απόρρητο πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και να αποκαταστήσουν με τον δέοντα σεβασμό, το ταφικό μνημείο του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη, ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής για την αναγνώριση της προσφοράς, στον μέγιστο έως και σήμερα ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών και πολιτικού αρχηγού των αγώνων για την ελευθερία της Κρήτης».

Σύμφωνα με το απόρρητο πόρισμα, ο Δήμος Αθηναίων έχει προβεί σε παράνομη διοικητική πράξη, καθώς επέτρεψε την ταφή άλλων ατόμων στο μνημείο, παρανόμησε ξανά διότι παρέλειψε να ενημερώσει το Υπουργείο Πολιτισμού για τις βεβηλώσεις και ουδέποτε άσκησε την εποπτική του αρμοδιότητα.

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, «το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Πρύτανης παράλληλα με τον Δήμο Αθηναίων, δεν αποκατέστησαν το μνημείο και δεν αφαίρεσαν την επίσης παράνομα τοποθετημένη στην δικτατορία -έμπροσθεν του μνημείου του Παπαδάκη- προτομή του Παναγιώτη Δεμέστιχα, καταδικασμένου από τα Ελληνική Δικαιοσύνη δοσίλογου, συνεργάτη των ναζιστών και υπουργού εσωτερικών της κατοχικής κυβέρνησης».

Η προτομή του δοσίλογου αποκρύπτει και προσβάλλει το ανυπολόγιστης καλλιτεχνικής αξίας μνημείο της επιστήμης με το όνομα του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη, ενώ έχει προστεθεί το όνομα του δοσίλογου καθώς και συγγενών του, χαράζοντας με βέβηλο τρόπο την μαρμάρινη στήλη του προστατευμένου από το νόμο μνημείου που φιλοτέχνησε ο μεγαλύτερος γλύπτης της σύγχρονης Ελλάδας Γ. Βρούτος.

«Λόγω της θεσμικής θέσης η Δημοτική Αρχή του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, έως ότου αποκατασταθεί το μνημείο όπως μνημονεύεται στην με αριθμό 23/2021 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, δηλώνει ότι – παρόλη την θέληση της –  δεν απέδωσε τιμές και δεν κατέθεσε στεφάνι μνήμης, σε χώρο βεβηλωμένο από τον δοσίλογο. Το ταφικό μνημείο στο Α’ Νεκροταφείο του Δήμου Αθηναίων ιδιοκτησίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου φυλάσσονται τα κόκκαλα του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη από το Ψυχρό Οροπεδίου Λασιθίου θεωρείται  ιερό Κρητικό έδαφος», ανέφερε ο δήμαρχος.

Τέλος στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η Δημοτική Αρχή ενημερώνει ότι, το Σάββατο 21 Μαΐου κατέθεσε το στεφάνι μνήμης και τιμής του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμβολικά στο άγαλμα του εμπνευστή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Αντ. Καποδίστρια».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Επανέρχεται ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου για το μνημείο του Αντ. Παπαδάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας