Σήμερα, Παρασκευή, ολοκληρώνεται το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχείρισης Θυτών Ενδο-οικογενειακής βίας, το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κρήτη.
Στο συνέδριο με τίτλο «Ας μιλήσουμε ανοικτά για τη διαχείριση θυτών σεξουαλικής βίας», διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης όπου συμμετέχουν 120 σύνεδροι από 45 χώρες.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Μαίρη Παχιαδάκη, «ο θύτης έχει ένα ιδιαίτερο προφίλ. Αυτό ψάχνουμε, αυτό προσπαθούμε να βρούμε. Πώς μπορούμε δηλαδή εμείς να βελτιώσουμε τη ζωή ενός θύτη και να μάθουμε τα “γιατί” και τα “πώς” αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν να κάνουν εγκληματικές πράξεις».
Την αξία του συνεδρίου υπογράμμισε η γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα, επισημαίνοντας πως «είναι πρωτοποριακό γιατί θα ασχοληθούμε με κάτι που έχουμε αφήσει, το πώς δηλαδή θα εκπαιδεύσουμε τους θύτες στο να συνειδητοποιήσουν μέσα από κάποιες συνεδρίες και κάποια συγκεκριμένα εργαλεία ότι αυτό που κάνουν δεν είναι σωστό».
Η ίδια τόνισε ότι το πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους θύτες είναι και μέσα στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης, και είναι και στα προαπαιτούμενα που θα κληθούμε ως χώρα να απαντήσουμε στο άμεσο μέλλον.
Σχετικά με την “εκπαίδευση” των θυτών, η κ. Συρεγγέλα σημείωσε: «Μια συνεδρία μπορεί να κρατήσει από έξι μήνες έως έξι χρόνια! Βλέποντας μια οργάνωση που δραστηριοποιείται στην Καβάλα και ασχολείται με αυτό το θέμα, διαπίστωσα ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των θυτών μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία και βγαίνει με θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία. Παντού μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα. Εδώ υπάρχουν οι κατάλληλες οργανώσεις που μπορούν να το προωθήσουν. Συνεπώς το θέμα των θυτών είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το δούμε άμεσα».
«Δύο στις δέκα φίλες μας έχουν βιώσει ενδοοικογενειακη βία»
«Η βία κατά των γυναικών είναι ένα πολύ διαδεδομένο φαινόμενο στην Ευρώπη. Δύο από τις δέκα φίλες μας έχουν βιώσει ενδοοικογενειακή βία», υπογράμμισε η κ. Sandra Pauncz, εκτελεστική διευθύντρια για τις δράσεις κατά της βίας στην Ευρώπη.
Όπως ανέφερε, «είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς επεκτείνεται. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προωθήσουμε την ισότητα των φύλων. Πρέπει να είμαστε κοντά στα θύματα και βέβαια το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να αρχίσουν να δουλεύουν με τον θύτη. Πρέπει να δουλέψουμε με άνδρες που έχουν το πρόβλημα. Και, ναι, πιστεύω ότι η κοινωνία μπορεί να αλλάξει στάση απέναντι στο θέμα αυτό».
Πολλά τα περιστατικά και στην Κρήτη
«Η βία στην οικογένεια καλά κρατεί στην Κρήτη», τονίζει ο κ. Σπετσίδης και επισημαίνει: «Τα περιστατικά υπάρχουν. Δεν μπορούμε να πούμε ότι μειώνονται. Το αντίθετο μάλιστα. Και αλλάζουν οι μορφές βίας.
«Στο παρελθόν υπήρχε η “κλασική-φυσική” βία. Πλέον υπάρχει η βία στο διαδίκτυο. Υπάρχει οικονομικός εκβιασμός. Ολοένα γίνεται και πιο περίπλοκο το φαινόμενο, και στην Κρήτη το βλέπουμε καθημερινά. Τα περιστατικά που γίνονται στα Χανιά, αλλά και άλλα περιστατικά που έγιναν στο παρελθόν, δείχνουν πως η βία είναι παρούσα. Και μάλιστα φτάνουμε και σε φόνους γυναικών πια. Βλέπουμε μέσα από τα στοιχεία μας πως υπάρχει μια συνεχής αύξηση».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «δεν μπορούμε να πούμε πως αυξάνονται τα περιστατικά ή πως οι γυναίκες τολμούν περισσότερο να μιλήσουν και να καλέσουν στο τηλέφωνο για βοήθεια. Δεν υπάρχουν στοιχεία ώστε να ξέρουμε πόσα είναι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Γιατί κάποιες φορές οι άνθρωποι δε μιλάνε, ούτε ζητάνε βοήθεια. Υπάρχει μια διαρκής αύξηση των περιστατικών, όπως επίσης αυξάνονται και οι ανάγκες μας. Είναι εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, όπου ό,τι βοήθεια δίδεται είναι στο πλαίσιο της κοινότητας. Δηλαδή η κοινότητα επιδιώκει να σταθεί απέναντι σε περιστατικά βίας. Σε επίπεδο προσωπικό και κοινωνικό να μη γίνεται ανεκτή η βία στην οικογένεια».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας