Οικολογική πρωτοβουλία στα Λευκά Όρη της Κρήτης αναλαμβάνει το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού», «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης» και «WWF Ελλάς».
H δράση με τίτλο «Διαδρομή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: Μια Πρότυπη Οικολογική Δράση, από το Κρητικό έως το Λιβυκό Πέλαγος μέσα από τα Λευκά Όρη» παρουσιάστηκε στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017, στην αίθουσα διαλέξεων της Αρχαιολογικής Εταιρείας.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το ΙΚΜ υλοποιεί την τελευταία επιθυμία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία δεν ήταν άλλη από την αναγέννηση των Λευκών Ορέων. Το μεγάλο έργο που ξεκίνησε ήδη να πραγματοποιεί το ΙΚΜ, σε πρώτη φάση, περιλαμβάνει τρία σημαντικά έργα στον ορεινό όγκο της Δυτικής Κρήτης: τη δημιουργία Δικτύου Μονοπατιών, τη δημιουργία Βοτανικού Κήπου Φαρμακευτικών – Αρωματικών Φυτών και την Πρότυπη Οικολογική Αποκατάσταση σε περιοχή των Λευκών Ορέων.
Πιο συγκεκριμένα, μετά από μελέτη που εκπόνησε η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού», θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο μονοπατιών, συνολικού μήκους 58 χλμ., το οποίο θα διασχίζει τον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων. Στο πλαίσιο του έργου, θα πραγματοποιηθούν εργασίες σήμανσης, συντήρησης και αποκατάστασης μονοπατιών, με στόχο αφενός την ασφάλεια των επισκεπτών και αφετέρου την ανάδειξη της Δυτικής Κρήτης σε διεθνές κέντρο περιπατητικού τουρισμού.
Το έργο αυτό αναδεικνύει και προβάλει την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής, την φύση και την ιστορία του τόπου.
Παράλληλα, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης έχει αναλάβει τη μελέτη και τη δημιουργία Βοτανικού Κήπου. Το έργο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Ι.Μ. Μεταμορφώσεως Σωτήρος, σε έκταση που ευγενικά παραχωρείται από την αδελφότητα της Χρυσοπηγής.
Στόχος είναι τόσο η προστασία και ανάδειξη των ιαματικών και αρωματικών φυτών της κρητικής γης, όσο και η λειτουργία του Βοτανικού Κήπου ως χώρος εκπαίδευσης για επισκέπτες και μαθητές σχολείων.
Το τρίτο σκέλος της δράσης του ΙΚΜ, αφορά στην Πρότυπη Οικολογική Αποκατάσταση σε περιοχή των Λευκών Ορέων που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη «WWF Ελλάς».
Μέσα από μια ολιστική προσέγγιση το έργο στοχεύει στη διασφάλιση ενός υγιούς οικοσυστήματος, ανθεκτικού στις διάφορες απειλές οι οποίες προέρχονται από τον άνθρωπο και την κλιματική αλλαγή.
Εκτός από την πρότυπη αναδάσωση στην περιοχή του Θερίσου, θα πραγματοποιηθούν σημαντικές μελέτες που αφορούν στη δημιουργία αντιπυρικής προστασίας, στη διαχείριση βοσκής, στην ανάπτυξη θέσεων θέας για τους επισκέπτες και στην εκπαίδευση φορέων. Η μελέτη αποκατάστασης εκπονείται με την ευγενική προσφορά επιστημονικής ομάδας της οποίας ηγείται ο Δρ. Γρηγόρης Βάρρας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανικής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του TEI Ηπείρου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας