Κρήτη έχασε είκοσι χρόνια ανάπτυξης την προηγούμενη περίοδο από τις λάθος επιλογές των κυβερνήσεων και εμείς θα επιχειρήσουμε ένα ποιοτικό άλμα συνδυασμένων μετασχηματισμών, στο κράτος, στην κοινωνία, στην επιχειρηματικότητα, τόνισε εμφατικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., Γ. Δραγασάκης, ανοίγοντας τις εργασίες του 3ου Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου.
Με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, υψηλού επιπέδου εισηγήσεις από τους υπουργούς Υγείας, Αν. Ξανθό, Π. Πολάκη, και Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, Κ. Φωτάκη, αντίστοιχα που πυροδότησαν διάλογο εξαιρετικής ποιότητας με εκπροσώπους φορέων και τον απλό κόσμο, εμπλουτίζοντας γόνιμα τον προβληματισμό.
Για την κοινωνία
Ο κ. Δραγασάκης εξαρχής ξεκαθάρισε πως το υποκείμενο της ανάπτυξης δεν είναι το κράτος και οι αγορές αλλά η κοινωνία, γι’ αυτό πρέπει να συζητούμε τον θεσμικό της ρόλο στην ανάπτυξη, βάζοντας φράγμα εξαρχής στον νεοφιλελευθερισμό. Μάλιστα επαναφέροντας στο προσκήνιο την άποψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «πλησιάζοντας στο τέλος των μνημονίων πρέπει να σχεδιάσουμε την Ελλάδα της μεταμνημονιακής εποχής».
Για την Κρήτη ειδικά είπε πως είναι σε τροχιά ανάπτυξης πάνω απ’ τον μέσο όρο της υπόλοιπης Ελλάδας και η ανεργία είναι 17%, δηλαδή 4% κάτω από τον μέσο όρο της χώρας. Η Κρήτη όμως, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επλήγη πριν από το Μνημόνιο από την άναρχη ανάπτυξη, την καταπάτηση των δημόσιων εκτάσεων, τον παράνομο πλουτισμό και τη μη ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Αξονα (ΒΟΑΚ), χάνοντας μία εικοσαετία.
Για την παραγωγική ανασυγκρότησή της ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι πρέπει να αναιρεθούν οι αρνητικοί παράγοντες, διότι το ζητούμενο δεν είναι η ποσοτική μεγέθυνση της παλιάς κατάστασης αλλά το ποιοτικό άλμα. Η κρίση που βιώνουμε «είναι κρίση του παρασιτικού καπιταλισμού», τόνισε, και του αντίστοιχου πολιτικού συστήματος εξουσίας.
Η απάντηση στην κρίση δεν μπορεί να είναι ο νεοφιλελευθερισμός και οι αυτοματισμοί της αγοράς αλλά ο ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός. Οι ανισότητες δεν είναι φυσικές, όπως ειπώθηκε (εννοώντας τον κ. Μητσοτάκη) αλλά κοινωνικές, οι οποίες είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη. Ατμομηχανή ανάπτυξης στην Κρήτη θα είναι τουρισμός, καινοτομία και αγροδιατροφή μαζί.
Για την Παιδεία ο κ. Γαβρόγλου ανέλυσε το σχέδιο της κυβέρνησης, τονίζοντας πως στα Πανεπιστήμια επαναφέραμε τους δημοκρατικούς κανόνες και πρέπει να συζητηθεί η αναβάθμιση του Λυκείου με την κοινωνία. Ο κ. Φωτάκης ανέλυσε την ποιοτική, δίκαιη ανάπτυξη για τους πολλούς με έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την οικονομία της γνώσης. Τόνισε τη συμβολή του πολιτισμού ως αυταξίας.
Για την Κρήτη ανέλυσε το σχέδιο για την αγροδιατροφή και την ιατρική με βάση το ΙΤΕ, όπου θα γίνεται εξατομικευμένη πρόληψη-θεραπεία βαρέων ασθενειών. Τέλος, στην Υγεία ο κ. Ξανθός τόνισε πως «υλοποιούμε ένα διαφορετικό σχέδιο με καθολική κάλυψη του πληθυσμού». Διαδηλώσεις πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ, η ΛΑ.Ε. και υγειονομικοί με εκπαιδευτικούς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας