Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
16.8° 14.5°
2 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.2° 14.2°
1 BF
82%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 15.0°
2 BF
84%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.6°
3 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.9° 13.8°
0 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
88%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
80%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
0 BF
55%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
1 BF
73%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.8° 12.8°
0 BF
94%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.5°
2 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Το πρώην κτίριο της 5ης Μεραρχίας, που στεγάζει την κατάληψη Rosa Nera

Παντιέρα... Rosa Nera στα Χανιά

Ευρεία καμπάνια συλλογής υπογραφών ξεκινά στα Χανιά ως απάντηση στην πρόθεση του Πολυτεχνείου Κρήτης να μετατρέψει σε ξενοδοχεία δύο ιστορικά κτίρια στον Λόφο Καστέλι, στο κέντρο της πόλης, μεταξύ αυτών και το πρώην κτίριο της 5ης Μεραρχίας, που στεγάζει την κατάληψη Rosa Nera.

Το αρχικό κείμενο κατά της συγκεκριμένης απόφασης συνυπογράφουν 50 προσωπικότητες των Χανίων, μεταξύ άλλων και οι Χανιώτισσες συγγραφείς Μάρω Δούκα και Ιωάννα Καρυστιάνη χαρακτηρίζοντας «μέγιστο ατόπημα την πρόθεση ενός δημόσιου πνευματικού Ιδρύματος να διαχειρίζεται την ιδιοκτησία του, που είναι δημόσιος χώρος, όχι ως αγαθό αλλά ως... προϊόν».

Το Πολυτεχνείο Κρήτης αποφάσισε να νοικιάσει, έπειτα από διαγωνισμό, τα κτίρια των πρώην Φυλακών Στρατώνων και της 5ης Μεραρχίας Κρητών για 25 χρόνια σε μία μονοπρόσωπη ξενοδοχειακή ΕΠΕ με την επωνυμία Belvedere, η οποία συστήθηκε πριν από έξι μήνες με αρχικό κεφάλαιο μόλις 150.000 ευρώ και καλείται να πραγματοποιήσει ένα έργο με ελάχιστη δεσμευτική επένδυση που ξεπερνά τα 18 εκατομμύρια ευρώ.

Διεξοδική συζήτηση πραγματοποιήθηκε χθες για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, με τη δημοτική αρχή όμως να αποφεύγει να πάρει σαφή θέση κατά της απόφασης του Πολυτεχνείου.

Ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας τόνισε πως ο δήμος δεν μπορεί να αμφισβητήσει το αυτοδιοίκητο του Πολυτεχνείου, επισημαίνοντας πάντως πως θα ήταν προτιμότερο τα κτίρια αυτά να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικές χρήσεις.

Ισες αποστάσεις κρατά ο δήμος

Στο ψήφισμα που πρότεινε προς έγκριση, ο δήμαρχος απέφυγε να πάρει αρνητική στάση για την επιλογή του Πολυτεχνείου, όπως είχε ζητηθεί νωρίτερα από φορείς και πολίτες που έδωσαν δυναμικό «παρών» στη συνεδρίαση.

Σαφή θέση κατά της εκμίσθωσης των κτιρίων πήραν με τοποθετήσεις τους ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων αλλά και ο εκπρόσωπος του συλλόγου κατοίκων της παλιάς πόλης.

Ο Γιάννης Σαρρής, επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών-Πρώτα ο άνθρωπος», μίλησε για «στίγμα» στην ιστορία του Πολυτεχνείου Κρήτης καταδικάζοντας τις μεθόδους που ακολουθήθηκαν για την εκμίσθωση των κτιρίων, ενώ για ταύτιση της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου με τις μνημονιακές επιταγές ως προς τη χρηματοδότηση της Παιδείας έκανε λόγο εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Νίκος Παπαντωνάκης.

Οι δύο παρατάξεις κατέθεσαν ξεχωριστή πρόταση ψη­φί­σματος ζητώντας να περιλαμβάνει ξεκάθαρα την αντίθεση του δήμου στις επιλογές της Πρυτανείας, με το Σώμα τελικά να μην καταλήγει σε απόφαση επί του θέματος.

Σε επίπεδο κοινωνίας πάντως οι αντιδράσεις διογκώνονται καθώς ξεκινά η συλλογή υπογραφών, ενώ παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης γνωστοποιώντας πως είναι σε εκκρεμότητα η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για τον χαρακτηρισμό του κτιρίου της Μεραρχίας ως διατηρητέου μνημείου.

Το έγγραφο αυτό προκάλεσε τη μήνιν του πρύτανη Βασίλη Διγαλάκη καθώς σε ανακοίνωση της Πρυτανείας γίνεται λόγος για «όψιμα ενδιαφερόμενους» για την τύχη των δύο ιστορικών κτιρίων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Παντιέρα... Rosa Nera στα Χανιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας