Ζωηρό και φρέσκο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους (29/11-6/12/14) συμπληρώνει 17 χρόνια. Είναι ο μοναδικός κινηματογραφικός θεσμός που βάζει στο επίκεντρο τους νεότερους θεατές και τους παρουσιάζει ταινίες-διαμάντια και όχι τις παραγωγές του Χόλιγουντ που μονοπωλούν τη διανομή. Φέρουν τη σφραγίδα εθνικών κινηματογραφιών (οι σκανδιναβικές χώρες, με πρώτη τη Σουηδία, κρατούν τα ηνία στην ποιότητα και τον αριθμό παραγωγής), προάγουν την κριτική σκέψη και την αλληλοκατανόηση για τις διαφορετικές κουλτούρες.
Κι ενώ μπορεί να χαρακτηριστούν ακόμα και «σκληρές» για τα ευαίσθητα μάτια των παιδιών, είναι ταινίες που αναφέρονται στην οικογένεια, τις παρέες, τη φύση, την εκπαίδευση, τον θάνατο, τη φιλία και διέπονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει για το παιδικό σινεμά η UNICEF και η UNESCO.
Το Φεστιβάλ Ολυμπίας συνεχίζει ακάθεκτο, αφού ξεπέρασε τα οικονομικά προβλήματα που κόντεψαν να το τινάξουν πέρυσι στον αέρα. Φέτος χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Media Desk. Το αδιαχώρητο σημειώνεται κάθε χρόνο στις προβολές, που οργανώνονται με επίκεντρο τον Πύργο, αλλά και σε Πάτρα, Αίγιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι, Αμαλιάδα και Γαστούνη. Τα tablets και τα psp μπαίνουν στην άκρη, οι τηλεοπτικές συσκευές κλείνουν και τα ραντεβού δίνονται στις αίθουσες του φεστιβάλ.
Φέτος θα διαγωνιστούν 69 ταινίες από 41 χώρες (παραγωγής 2013 - 2014), επιλογές του καλλιτεχνικού διευθυντή, σκηνοθέτη Δημήτρη Σπύρου. Η έναρξη σήμερα γίνεται με τη χωρίς λόγια πολυβραβευμένη ταινία animation «Το αγόρι και ο κόσμος» του Αλε Αμπρέου από τη Βραζιλία. Πρόκειται για ένα σχόλιο πάνω στη φτώχεια, μέσα από την ιστορία ενός αγοριού που πηγαίνει στην πόλη για να συναντήσει τον πατέρα του, ο οποίος αναζητά εργασία ως εσωτερικός μετανάστης.
Το φεστιβάλ προσφέρει δωρεάν την ταινία στους συνεργαζόμενους φορείς των οκτώ πόλεων που θα την προβάλουν και αντί εισιτηρίου καλεί τους θεατές να προσφέρουν προαιρετικά φάρμακα, τρόφιμα ή χρήματα προς ενίσχυση διαφόρων κοινωνικών δομών. Τρόφιμα θα σταλούν και στο Κομπάνι της Συρίας.
Από τα δημοφιλέστερα τμήματα της διοργάνωσης είναι η «Camera Zizanio», όπου διαγωνίζονται εκατοντάδες ταινιάκια (480 φέτος), πρώτες δουλειές μαθητών από σχολεία της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης. Τιμώμενα πρόσωπα του φεστιβάλ είναι οι ηθοποιοί Μανώλης Μαυροματάκης και Θέμης Πάνου. Ανάμεσα στις παράλληλες εκδηλώσεις είναι τα αφιερώματα: «Η μουσική με το βλέμμα του Ροβήρου Μανθούλη», «Τα κινούμενα παραμύθια του Jannik Hastrup» (ο σπουδαίος Δανός animator θα ταξιδέψει στον Πύργο για να παρουσιάσει τη νέα ταινία του που διαγωνίζεται στις μικρού μήκους) και ελληνικές ταινίες για παιδιά και νέους.
Στις παρουσιάσεις βιβλίων, με τους μικρούς φίλους του φεστιβάλ θα γνωριστούν οι: Αλκη Ζέη, Μάνος Κοντολέων, Αγγελική Δαρλάση, Βασίλης Τερζόπουλος, Γρηγόρης Χαλιακόπουλος. Θα γίνουν ακόμα εργαστήρια σκηνοθεσίας, μοντάζ, σεναρίου, φωτογραφίας, κινουμένων σχεδίων, κατασκευής μάσκας, κουκλοθέατρου, κολάζ κ.λπ.
Τα παιδιά αναλαμβάνουν ρόλους δημοσιογράφων στην εφημερίδα «Ζιζάνιο» και με ευθύνη τους μεταδίδεται και η εκπομπή «Ράδιο Ζιζάνιο», με γεγονότα του φεστιβάλ και συνεντεύξεις.
Ανάμεσα στα hightlights της διοργάνωσης είναι:
- H παρουσία της Σουηδέζας ηθοποιού Λίνα Λίντερσον, γνωστής από τον ρόλο του παιδιού-βαμπίρ στην πολυσυζητημένη ταινία «Aσε το κακό να μπει». Πρωταγωνιστεί στη σουηδική ταινία «Broken Hill Blues».
- Η αυστριακή ταινία «Maybe Tomorrow» που καταπιάνεται με το ακανθώδες θέμα της αυτοκτονίας μέσω Ιντερνετ.
- Το ντοκιμαντέρ για έναν από τους δύο αδερφούς Νταρντέν, ο οποίος μέσα από τη συνεργασία του με ένα παιδί-ηθοποιό («The water and the wall») φωτίζει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει.
- Οι ταινίες από 15 νηπιαγωγεία στην «Camera Zizanio», ενώ αδιαμφισβήτητος σταρ θα είναι ο 6χρονος Τόμπι Λιτλ που θα δείξει τη δεύτερη ταινία του!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας