Τα φιλόδοξα αλλά και καλοδουλεμένα επικά δράματα που βασίζονται σε ιστορικά γεγονότα είναι στο ύφος του Βρετανού σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού Κρίστοφερ Νόλαν, αν σκεφτούμε τη «Δουνκέρκη» (2017) και τον βραβευμένο με 7 Οσκαρ, συμπεριλαμβανομένου κι αυτού Καλύτερης Ταινίας, «Οπενχάιμερ» (2023). Στο στιλ του είναι βέβαια και οι μεγάλες, ακριβές παραγωγές επιστημονικής φαντασίας, όπως τα Inception (2010) και Interstellar (2014). Τι θα κάνει στην επόμενη ταινία του, ένα «κινηματογραφικό έπος» όπως διαφημίζεται ήδη, βασισμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου; Πιθανότατα θα συνδυάσει το φιλόδοξο επικό δράμα με τα εντυπωσιακά εφέ. Και σίγουρα έχει ένα ενδιαφέρον «χολιγουντιανό» καστ με τον Ματ Ντέιμον στον ρόλο του «Οδυσσέα» κι ακόμα τους Τομ Χόλαντ, Αν Χάθαγουεϊ, Σαρλίζ Θερόν, Ρόμπερτ Πάτινσον, Ζεντάγια κ.ά.
Χόλιγουντ
Αν και είμαστε μάλλον… καμένοι από τις κατά καιρούς απόπειρες του Χόλιγουντ να προσεγγίσει την αρχαιοελληνική μυθολογία και ιστορία με επικά αλλά και συχνά κάπως αστεία μπλοκμπάστερ, η άφιξη του Νόλαν και του καστ του στην Ελλάδα για γυρίσματα, αρχής γενομένης από την Πελοπόννησο, τον Μάρτιο (όπου όπως διαβάσαμε δεκάδες Καλαματιανοί, κυρίως, σπεύδουν ν’ ανταποκριθούν στη ζήτηση για κομπάρσους) είναι μια ενδιαφέρουσα είδηση. Τόσο μάλιστα ώστε ν’ ασχοληθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό (τακτικό) κυριακάτικο ποστ του μ’ αυτήν: «Κλείνω με την «Οδύσσεια», τη νέα ταινία του πολυβραβευμένου Κρίστοφερ Νόλαν με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον και ένα καστ με πολλά μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ. Σκηνές της ταινίας θα γυριστούν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας που ήδη έχουν επιλεγεί. Πρόκειται για άλλη μία διεθνή κινηματογραφική παραγωγή που θα ενισχύσει τη θέση της χώρας μας ως κορυφαίου παγκόσμιου προορισμού για τέτοιες παραγωγές. Από το 2019, αρχικά με το ΕΚΟΜΕ και στη συνέχεια με τον νέο φορέα Hellenic Film and Audiovisual Center-Creative Greece, έχουμε επενδύσει περίπου 140 εκατ. ευρώ για 211 έργα (κινηματογράφο, τηλεόραση, animation, ντοκιμαντέρ). Τα μισά κατευθύνθηκαν σε διεθνείς παραγωγές και τα υπόλοιπα στήριξαν την εγχώρια καλλιτεχνική, κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγή. Και μαζί και με την πανεπιστημιακή σχολή παραστατικών τεχνών που δρομολογούμε προς ψήφιση, θεωρώ ότι μάλλον δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν άλλη κυβέρνηση που να έχει στηρίξει θεσμικά και οικονομικά με τόσο ουσιαστικό τρόπο τον κόσμο του πολιτισμού» ήταν το σχόλιο του κ. Μητσοτάκη στον επίλογο της ανάρτησής του.
Παραβλέποντας την τελευταία φράση που εκπροσωπεί την άποψη του πρωθυπουργού αλλά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ούτε ως προς το οικονομικό πολλώ δε μάλλον ως προς το θεσμικό της σκέλος, παρατηρούμε πως ό,τι προτάσσει ο κ. Μητσοτάκης είναι «τα μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ» και τα γυρίσματα στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ανταποδοτικού οφέλους που επιβεβαιώνει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας. Το οποίο ΕΚΚΟΜΕΔ-Creative Greece, έβγαλε δελτίο Τύπου ανακοινώνοντας κι αυτό ότι «μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των συζητήσεων με τη Universal Pictures και τη Syncopy, Inc., καλωσορίζει στην Ελλάδα τα γυρίσματα της νέας παραγωγής του Christopher Nolan, «H Οδύσσεια». Τα εντυπωσιακά τοπία και η πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας θα συνθέσουν το σκηνικό για την κινηματογραφική μεταφορά του ομηρικού έπους από τον σπουδαίο οραματιστή σκηνοθέτη Christopher Nolan, μαζί με το διακεκριμένο καστ και το συνεργείο του». Και προσέθεσε: «Το ΕΚΚΟΜΕΔ-Creative Greece στηρίζει τις διεθνείς παραγωγές με κάθε δυνατό τρόπο, ενισχύοντας συνεχώς τη θέση της Ελλάδας ως κορυφαίου παγκόσμιου κινηματογραφικό προορισμού μέσα από τα οικονομικά κίνητρα που αναπτύσσει, και τα οποία έχουν φτάσει τα 140 εκατ. από το 2019, για την ενίσχυση τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνούς κινηματογραφικής παραγωγής».
Ο πολιτισμός ως εμπορικό προϊόν και ως τουριστικό γόητρο. Αυτό είναι το απόσταγμα της πρωθυπουργικής ανάρτησης καθώς και της θεσμικής ανακοίνωσης του ΕΚΚΟΜΕΔ. Κατά τ’ άλλα για την ταινία του Νόλαν το μόνο που γνωρίζουμε για την ώρα είναι το καστ και ό,τι αφήνει να διαφανεί το πρώτο τρέιλερ που ήδη κυκλοφορεί με σκηνές που παραπέμπουν σαφώς στην αρχαία Ρώμη κυρίως.
Διασκευή
Διαβάζουμε επίσης πως θα είναι μια «πυκνή και φιλόδοξη διασκευή που συνδυάζει ανθρώπινο δράμα και οπτικό θέαμα» και όσα είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο του 2024 η Universal Pictures, επισημαίνοντας ότι «η επόμενη ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν «The Odyssey» είναι ένα μυθικό έπος δράσης που γυρίζεται σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας ολοκαίνουργια τεχνολογία ταινιών IMAX. Η ταινία φέρνει το θεμελιώδες έπος του Ομήρου στις κινηματογραφικές οθόνες IMAX για πρώτη φορά και θα κάνει διεθνώς πρεμιέρα στις αίθουσες στις 17 Ιουλίου 2026».
Εχει γραφτεί ακόμα πως η αφήγηση θα εκτυλίσσεται σε 24 μη γραμμικά κεφάλαια. Ας ευχηθούμε να είναι η ταινία ενδιαφέρουσα. Και ας θυμίσουμε πως αυτή είναι η πολλοστή φορά που ξένος σκηνοθέτης καταπιάνεται με την ομηρική «Οδύσσεια»: Είχε προηγηθεί το 1954 η ταινία του Ιταλού Μάριο Καμερίνι «Οδυσσέας» με τον Κερκ Ντακλας στον ομώνυμο ρόλο κι ακόμα τους Σιλβάνα Μάγκανο και Αντονι Κουίν, ακολούθησε το 1997 η μίνι σειρά τηλεοπτικών επεισοδίων του Αντρέι Κοντσαλόφσκι με τους Αρμάν Ασάντε και Γκρέτα Σκάκι και μόλις πέρυσι βγήκε στις αίθουσες η, βασισμένη στην «Οδύσσεια», «Επιστροφή» του Ουμπέρτο Παζολίνι με τους Ρέιφ Φάινς και Ζιλιέτ Μπινός.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας