Ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πριν από τρία χρόνια: το αμέσως δηλαδή επόμενο καλοκαίρι από τις εγκληματικών διαστάσεων πυρκαγιές που κατέστρεψαν ουσιαστικά τη Βόρεια Εύβοια (με αρκετές να έχουν ξεσπάσει και φέτος σε πολλά σημεία του νησιού ήδη). Μπορεί ο κρατικός μηχανισμός το μόνο που έκανε να ήταν να διορίσει στο δασαρχείο αρκετούς από τους πληγέντες (να προστατεύουν τα καμένα, φαντάζομαι), ωστόσο το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έδρασε και πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά (βέβαια, κάθε τι είναι πιο αποτελεσματικό από το μηδέν). Οχι μόνο ανέπτυξε έναν θεσμό πολιτισμού, που τώρα είναι ο τρίτος χρόνος του, αλλά έκανε και πρακτικές δράσεις: περιβαλλοντική ενημέρωση και εργαστήρια, τόσο για επαγγελματίες του σινεμά όσο και για οικογένειες και σχολεία, ξανα-έφτιαξε ουσιαστικά τον θερινό κινηματογράφο «Απόλλων» στην Αιδηψό, μία βάση για προβολές το καλοκαίρι που πραγματικά αναζωογονούν την περιοχή, και κυρίως συνέδρασε με τους ντόπιους, αποδεικνύοντας πως ο πολιτισμός δεν είναι μόνο πηγή ψυχαγωγίας, αλλά και θεραπείας.
Το φετινό 3ο κατά σειρά Evia Film Project ξεκινάει αύριο και ολοκληρώνεται την Κυριακή 6/07. Θεματικά, όσον αφορά την επιλογή των ταινιών, έχει αναδειχθεί ως κύριος άξονας το νερό: η αξία, η εκμετάλλευση και η έλλειψή του. Περιπέτειες, θρίλερ και τρόμου, πολιτικά δράματα, animation, κωμωδίες, ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστούν στην Αιδηψό και στη Λίμνη. Ως ταινία έναρξης θα προβληθεί η «Οδύσσεια» («The Odyssey») του Ζερόμ Σαλ, μια δίωρη ταινία μυθοπλασίας του 2016 για τη ζωή του Ζακ-Ιβ Κουστό: ο Κουστό αγοράζει το πλοίο του, την «Καλυψώ», και ξεκινάει τις περιπέτειές του, αφήνοντας τους γιους του σε οικοτροφείο. Δέκα χρόνια αργότερα, ο γιος του Φιλίπ βρίσκει τον πατέρα του αλλαγμένο: διάσημο σκηνοθέτη και επικεφαλής μιας τεράστιας επιχείρησης και μιας ζωής γεμάτη ομιλίες, συμφωνίες εμπορικές και μεγαλόπνοα (ή και μεγαλομανή) σχέδια. Είναι σε θέση ο Κουστό να αντιληφθεί μέσα σ’ όλα αυτά τα μη αντιστρέψιμα αποτελέσματα της αυξανόμενης μόλυνσης εξαιτίας της ανθρώπινης απληστίας και παρεμβατικότητας; Ο Φιλίπ σίγουρα είναι. Με τους: Λαμπέρ Ουιλσόν, Πιερ Νινέ και Οντρέ Τοτού.
Θα προβληθούν ακόμα οι ταινίες: «Τα σαγόνια του καρχαρία» (Στίβεν Σπίλμπεργκ, 1975), «Ο επισκέπτης» (Μπονγκ Τζουν-χο, 2006), «Μέρες ξηρασίας» (Εμίν Αλπέρ, 2022), «Οι μνήμες του νερού» (Κάθριν Μπίγκελοου, 2000), «Ψάχνοντας την Ντόρι» (Αντριου Στάντον, Ανγκους ΜακΛέιν, 2016), «Περπατώντας πάνω απ’ το νερό» (Αϊσά Μαϊγκά, 2021), «Twice Colonized» (Λιν Αλούνα, 2023), «Winona» (The Boy/Αλέξανδρος Βούλγαρης, 2019), «Underwonder» (4o επεισόδιο της σειράς του Κώστα Καρύδα σε παραγωγή COSMOTE TV, 2024), «Heatwave» (Φωκίων Ξένος, 2019), «Nothing Holier than a Dolphin» (Ισαβέλλα Μαργάρα, 2022), «Στον θρόνο του Ξέρξη» (Εύη Καλογηροπούλου, 2022), «Καρτ ποστάλ από το τέλος του κόσμου» (Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, 2019), καθώς και το βίντεο «Υπάρχει ζωή μετά τη φωτιά;» από τη ΔΕΗ, που τραβήχτηκε το καλοκαίρι μετά τις φωτιές.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια (masterclasses), έξι συνολικά, και όλα στην Αγία Αννα. Τα εργαστήρια είναι ανοιχτά για όλους, ωστόσο κυρίως γίνονται για τους φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που βρίσκεται στα Ψαχνά της Εύβοιας. Θα μιλήσουν οι: Γιολάντα Μαρκοπούλου, Εμίν Αλπέρ και Γιώργος Τσούργιαννης, Κατερίνα Μπέη, Παντελής Παντέλογλου, Κωστής Μαραβέγιας, Φωκίωνας Ξένος. Μία ακόμη πρωτοβουλία δράσης θα είναι συναντήσεις, εκδρομές στη Βόρεια Εύβοια, γιόγκα στη φύση και ένα ειδικά σχεδιασμένο εργαστήρι αυτεπίγνωσης για τους επισκέπτες, με άξονες: Νους, Σώμα, Πνεύμα και Εξερεύνηση και «οδηγό» τη βιωσιμότητα. Στο ίδιο πλαίσιο, η Αγορά του Φεστιβάλ εφαρμόζει ένα καινοτόμο μοντέλο κυκλικής οικονομίας, προσκαλώντας επαγγελματίες να ανακαλύψουν ή να επανασυνδεθούν με ελληνικά πρότζεκτ που έχουν παρουσιαστεί στις Αγορές των ΦΚΘ και ΦΝΘ στο παρελθόν.
Το Evia Film Project θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 6/07 στην Αιδηψό, στον κινηματογράφο «Απόλλων», με μια ιδιαίτερη συναυλία με τίτλο «Τα δικά μας LikeA» από τη Λένα Κιτσοπούλου, τον Δώρο Δημοσθένους και μια εκλεκτή ομάδα μουσικών: «Ενα τραγούδι γράψαμε μαζί που λέγεται “Το τραύμα” και από αυτό προκύπτει μια ολόκληρη συναυλία. Από το τραύμα μας που έγινε η φιλία μας και τα αστεία μας. Τα δικά μας λαϊκά είναι τα χρόνια της φιλίας μας σε μαγαζιά, σε στούντιο, σε νύχτες που σιγοτραγουδούσαμε τα τραγούδια που μας φτιάχνανε. Από παλιά ρεμπέτικα των Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Καλδάρα μέχρι τον Ζαμπέτα, τον Ακη Πάνου, αλλά και τραγούδια που τα ζητούσαμε ο ένας από τον άλλον» δήλωσε η Λένα Κιτσοπούλου. Ταυτόχρονα, οι δημοσιογράφοι γεύσης Ελένη Ψυχούλη και Ιωάννα Σταμούλου θα βρεθούν στη Βόρεια Εύβοια για να μιλήσουν σε ντόπιους και ξένους για τον «μεζέ», σε σχέση με τη γαστρονομία και τη βιωσιμότητα. Τέλος, το φεστιβάλ θα χρησιμοποιήσει και πάλι τις σύγχρονες VR τεχνολογίες και θα παρουσιάσει τρεις ταινίες XR και μία πρωτότυπη εγκατάσταση στο πλαίσιο του τμήματος «Immersive: All Around Cinema» του Φεστιβάλ.
Πληροφορίες και πρόγραμμα: www.filmfestival.gr
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας