Δεν είναι ότι διανύει και τις πλέον ανθηρές του μέρες ο ελληνικός κινηματογράφος. Με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, που συνενώνει το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και το Κέντρο Κινηματογράφου, υποβαθμίζοντας αισθητά το δεύτερο, με την τεχνοκρατική και εμπορευματοποιημένη (πλήρως σχεδόν) κατεύθυνση που θέλει να περάσει το ΥΠΠΟΑ σε όλον τον σύγχρονο πολιτισμό και με τα χρέη που ήδη έχουν συσσωρεύσει «θεσμοί» όπως το ΕΚΟΜΕ, σίγουρα μόνο ανθηρά δεν είναι τα πράγματα. Ωστόσο, οι Ελληνες κινηματογραφιστές, τώρα όπως και πάντα, με τόσες δυσκολίες, βάζοντας υπομονή και όραμα κατορθώνουν αρχικά να κάνουν ταινίες και, κατά δεύτερον, να κάνουν και καλές ταινίες.
Μόνο οι συνολικά 100 ταινίες που κατατέθηκαν στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου διεκδικώντας τα φετινά βραβεία Ιρις είναι ενδεικτικό των παραπάνω.
Τα Βραβεία Ιρις θεωρούνται τα «ελληνικά Οσκαρ» (απολύτως τηρουμένων των αναλογιών) και φέτος συμπλήρωσαν τα 15 τους χρόνια. Οι υποψήφιες ταινίες επιλέχθηκαν και προβλήθηκαν για το κοινό, στον κινηματογράφο «Δαναό», στις αρχές του Ιούνη. Προχθές το βράδυ, τα βραβεία δόθηκαν... και είχαμε εκπλήξεις.
Καταρχάς, η τελετή απονομής έγινε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με οικοδεσπότη τον ηθοποιό (και σκηνοθέτη πλέον) Γιάννη Νιάρρο, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της υπέροχης κινηματογραφίστριας Ασημίνας Προέδρου («Πίσω από τις θημωνιές»). Ενα μεγάλο μέρος της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας έδωσε το «παρών», αλλά όχι μόνο: εκεί ήταν και ο Γουίλεμ Νταφόε, ο οποίος δήλωσε πως έχει αγοράσει σπίτι στην Ιταλία και δεν του είναι δύσκολο πλέον να «πεταχτεί» ώς τη χώρα μας. Εξάλλου ήταν και υποψήφιος και μάλιστα κέρδισε το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Inside», ένα ψυχολογικό θρίλερ σε σενάριο Μπεν Χόπκινς και σκηνοθεσία Βασίλη Κατσούπη, στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο μεγάλου μήκους που του έδωσε και το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη. Η ταινία έλαβε ακόμη το βραβείο Ειδικών και Οπτικών Εφέ (Αντώνης Κοτζιάς, Martin Jurado).
Ωστόσο, δύο ήταν οι ταινίες που μονοπώλησαν τα βραβεία. Τη μία την περιμέναμε, καθώς είχε λάβει τις περισσότερες υποψηφιότητες: η «Φόνισσα» με τη σπουδαία ενδυματολόγο και εικαστικό Εύα Νάθενα να κάνει το σκηνοθετικό της πρώτο βήμα, με μία ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη έλαβε συνολικά πέντε βραβεία. Συγκεκριμένα: Σχεδιασμού Μακιγιάζ, Κομμώσεων και Ειδικών Εφέ (Εύη Ζαφειροπούλου, Χρόνης Τζήμος), Ενδυματολογίας και Σκηνογραφίας (Εύα Νάθενα), Πρωτότυπης Μουσικής (Δημήτρης Παπαδημητρίου), Φωτογραφίας (Παναγιώτης Βασιλάκης). Η άλλη ταινία που σάρωσε τα βραβεία, με κάθε της αξία, και που δεν το περιμέναμε ήταν το «Animal» της Σοφίας Εξάρχου. Συνολικά κέρδισε επτά βραβεία: Σεναρίου και Σκηνοθεσίας για τη Σοφία Εξάρχου, Α’ Γυναικείου Ρόλου για την εξαιρετική Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Β’ Γυναικείου για τη Φλομαρία Παπαδάκη (τη γνωρίσαμε από το θέατρο, σε παραστάσεις του Χουβαρδά, του Σερβετάλη, των bijoux de kant), Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας (Μαρία Δρανδάκη, Μαρία Κοντογιάννη, Lukas Rinner, Laura Sterian, Ivan Tonev, Στέλιος Καμμίτσης), Μοντάζ (Dragos Apetro, Νίκος Βαβούρης) και Ηχου (Odo Grötschnig, Sebastian Watzinger, Thomas Pötz Kava, Rudolf Gottsberger, Βάλια Τσέρου, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Χρήστος Γούσιος). Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα πέρυσι τον Αύγουστο στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, στην Ελλάδα έλαβε διανομή από τη Weirdwave και πρόκειται για μία ιδιόμορφη ταινία: βρισκόμαστε σε ένα τουριστικό θέρετρο όπου παρακολουθούμε τον παροξυσμό ιδιότυπων χαρακτήρων κυρίως τις νύχτες. Τελικά ισχύει και σε ποιο πλαίσιο το «Live your myth in Greece»;
Πέρα από αυτές τις δύο ταινίες, η «Εξέλιξη» του Περικλή Χούρσογλου (που κατάφερε να ολοκληρώσει με μεγάλο κόπο) έλαβε βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον υπέροχο Βασίλη Κολοβό, «Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης» των Βαλερύ Κοντάκος, Δέσποινας Παυλάκη πήρε (επαξίως) το βραβείο Ντοκιμαντέρ, το «How to Have Sex» της Μόλι Γουόκερ έλαβε το βραβείο Ταινίας Ελληνικής Μειοψηφικής Συμπαραγωγής (Κων/νος Κοντοβράκης), ο «Ανορθόδοξος» του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου πήρε το βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας και το «Φως εκ Φωτός» των Νεριτάν Ζιντζιρία, Efijeni Kokedhima το βραβείο Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ, «Η Πορνογραφική Συλλογή του Κάφκα» των Αριστοτέλη Μαραγκού, Κωνσταντίνου Βασίλαρου βραβεύτηκε ως Μικρού Μήκους Animation και το βραβείο Μικρού Μήκους Σπουδαστικής Ταινίας (σ.σ. πάντα τα προσέχουμε αυτά, γιατί βγάζουν διαμαντάκια) έλαβε ο Νίκος Κολιούκος για την ταινία «Το χάος που άφησε πίσω της». Τέλος έγινε τιμητική βράβευση στον Γιώργο Παπαλιό.
Η βραδιά της απονομής ωραία κύλησε (με χιούμορ, αλλά και αμηχανία), οι εκπλήξεις έγιναν, τα βραβεία δόθηκαν. Το θέμα είναι πως δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο σε αυτά, όσο όμορφα κι αν είναι, καθώς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους Ελληνες κινηματογραφιστές αλλά και για την πραγματικότητα που ζούμε εν γένει. Διόλου τυχαίο πως καταχειροκροτήθηκαν οι όποιες αναφορές στην Παλαιστίνη...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας