Οι μέρες είναι μεγάλες όταν μένεις σπίτι. Γι’ αυτό, βοηθάει να τις γεμίζεις με μια ρουτίνα, με μικρούς σταθμούς, κάποιους πρακτικούς, άλλους μόνο ψυχαγωγικούς. Γι’ αυτούς τους δεύτερους, η τέχνη και η τεχνολογία έχουν συνδυαστεί σαν αυτός να ήταν ανέκαθεν ο προορισμός τους. Η τηλεόραση είναι εδώ, τόσο τα ελεύθερα, όσο και τα συνδρομητικά κανάλια.
▣ Ως επιπλέον παροχή, η Cosmote TV προσφέρει μέχρι και τις 30 Απριλίου πρόγραμμα με ντοκιμαντέρ και εκπομπές του Cosmote History HD, ελεύθερα για όλους, μέσα από το επίσημο κανάλι της στο YouTube. Με θεματολογία γύρω από ιστορικά θέματα, σημαντικές προσωπικότητες της Ελλάδας, τόπους και παραδόσεις της πατρίδας μας, τα ντοκιμαντέρ του Cosmote History HD παρουσιάζουν, μέσα από φρέσκες προσεγγίσεις, την ελληνική Ιστορία και τον πολιτισμό, με αποδέκτη θεατές κάθε ηλικίας.
▣ Οι streaming πλατφόρμες είναι οι καλύτεροί μας φίλοι αυτήν την εποχή. Κι αν οι πραγματικοί μας φίλοι μάς λείπουν, το Netflix έχει τον τρόπο να τους φέρει λίγο πιο κοντά. Το Netflix Party είναι ένα extension για όσους χρησιμοποιούν Chrome, που μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε την ίδια ταινία ή σειρά της πλατφόρμας με την παρέα μας, ο καθένας από το σπίτι του, κάνοντας ταυτόχρονα chat στο ίδιο παράθυρο. Ποτάκι, πίτσα, πατατάκια, η φυσική απόσταση μειώνεται αισθητά. Σπουδαίο νέο επίσης, η περίοπτη πλατφόρμα MUBI ανοίγει το περιεχόμενό της σε όλους δωρεάν για τρεις μήνες.
▣ Η νέα ελληνική streaming πλατφόρμα, το Cinobo (από το Cinema No Borders ο τίτλος της), προσφέρει με μικρή συνδρομή και δωρεάν trial τη μεγαλύτερη συλλογή ανεξάρτητου, arthouse, πολυβραβευμένου, ελληνικού και ξένου περιεχομένου.
▣ Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Στη διάθεση του κοινού είναι το πολύτιμο ψηφιακό αρχείο του, στη διεύθυνση myfestival.gr, γεμάτο σπάνιες εκδόσεις, περιοδικά, βιβλία. Στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ανεπανάληπτα masterclasses που δόθηκαν στο πλαίσιο της διοργάνωσης τα τελευταία χρόνια, υποτιτλισμένα στα ελληνικά (αρχή με Τζον Μαυρουδή, Τζον Γουότερς, Γιώργο Αρβανίτη και έπεται συνέχεια). Στηρίζοντας όχι μόνο τους θεατές, αλλά και τους δημιουργούς, το Φεστιβάλ παράλληλα ανέθεσε σε έντεκα Ελληνες σκηνοθέτες να γυρίσουν μια ταινία με μέγιστη διάρκεια 3 λεπτών μέσα στο σπίτι τους καταθέτοντας το δικό τους επίκαιρο κινηματογραφικό σχόλιο. Το project έχει τίτλο «Χορείες χώρων», από το ομώνυμο βιβλίο του Ζορζ Περέκ.
▣ Εγγύηση ψυχαγωγίας και καλλιέργειας των παιδιών, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και το Νεανικό Πλάνο στηρίζουν όλη την οικογένεια σε αυτές τις δύσκολες μέρες του περιορισμού, αξιοποιώντας τη μοναδική Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη και τους συνοδευτικούς ψηφιακούς οδηγούς μελέτης του Νεανικού Πλάνου. Κάνοντας την αρχή με το πολυβραβευμένο «Supa Modo» του Λικαρίον Γουαϊανίνα, οι διοργανωτές καλούν εκπαιδευτικούς να διαμορφώσουν ομάδες μαθητών που έχουν τη διάθεση και τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μέσω Διαδικτύου την ταινία, την οποία θα προβάλλουν δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή μαζί με τον ψηφιακό οδηγό μελέτης της. Κάπως έτσι ξεκινά ένα τακτικό σχολείο κινηματογράφου για τις μέρες της απομόνωσης.
▣ Σχολή κινηματογράφου... ενηλίκων, από την άλλη, έστησε στο vimeo ο έγκριτος θεωρητικός κινηματογράφου και σκηνοθέτης, Ιρλανδός Μαρκ Κάζινς. «40 Days to Learn Film» είναι το πρόγραμμά του, ανεβασμένο ελεύθερα στο vimeo, με χρονολόγιο, ενότητες και προτεινόμενες ταινίες για εμπέδωση!
▣ Πολλοί και συγκινητικοί είναι οι Ελληνες δημιουργοί που διαθέτουν ελεύθερα το έργο τους αυτόν τον καιρό στο κοινό. Ανάμεσά τους, ο Στέλιος Κουκουβιτάκης που επιλέχθηκε, με το «Sunday 11.00-12.00», από την πλατφόρμα Film Shortage, και το «Scopophilia» των Ναταλίας Λαμπροπούλου και Ηλέκτρας Αγγελετοπούλου, ένα έτσι κι αλλιώς computer screen θρίλερ, που κυκλοφορεί στο YouTube. Η εταιρεία παραγωγής Marni Films ξεκινά να προβάλλει δωρεάν μικρού μήκους παραγωγές της online, κάνοντας την αρχή με το ερωτεύσιμο «Ακρυλικό» του Νίκου Πάστρα, με πρωταγωνίστρια τη Δάφνη Πατακιά και τα πατίνια της, στη νυχτερινή Αθήνα όπως ανυπομονούμε να την ξαναζήσουμε.
▣ Για χάδι στ’ αυτιά και στο μυαλό μας, ο The Boy κυκλοφορεί και διαθέτει ελεύθερα στο YouTube, και για κατέβασμα, 10 τραγούδια σ’ ένα e-album με τον τίτλο «Αντιλόπη». Γράφτηκε και ηχογραφήθηκε τις μέρες της καραντίνας και οι τίτλοι των τραγουδιών θα το μαρτυρούν για πάντα: «Μέσα στο σπίτι», «Κάτω απ' το πάπλωμα», «Βγες στο μπαλκόνι», «Πάνω που το τέλος έμοιαζε κοντινό», «Το αγαπημένο μας μέρος στη Γη».
▣ Κι αν θέλουμε ν’ ακούμε κάτι χωρίς να βλέπουμε, με τα μάτια και τα χέρια ελεύθερα για ξεκούραση ή... απολύμανση, το νέο πρότζεκτ του Λευτέρη Χαρίτου, του σκηνοθέτη του «Dolphin Man» και του «Αγριες Μέλισσες», προσφέρεται. Ο Χαρίτος ανεβάζει στο pod.gr το δικό του podcast, με τον περιεκτικό τίτλο «Καραντίνα». Εκεί, τηλεφωνεί σε φίλους και γνωστούς για να μάθει πώς βιώνουν τη δική τους καραντίνα και συνομιλεί μαζί τους για 10 λεπτά. Μεταξύ τους, η Μαρία Κίτσου, ο Αρης Δαβαράκης, ο Γιάννης Στάνκογλου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας