Μια μαγική κλωστή υφαίνει διαπερνώντας με τη σαΐτα τη νέα, έβδομη κατά σειρά, ποιητική συλλογή του Κίμωνα Ρηγόπουλου· η καθηλωτική γραφή του, που παρασύρει την ψυχή, αποκαλύπτει την αλήθεια των πραγμάτων και την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ιστορίας παραμένοντας σταθερά στο πλευρό των απελπισμένων.
Στην παρουσίαση του βιβλίου την περασμένη εβδομάδα στο Gustav Athens οι ομιλητές ανέλυσαν την τόσο απολαυστική όσο και συνταρακτική στιχουργική του και την εικονοποιία της. Ο έρωτας και η ελπίδα, ο θάνατος και η φθορά, ο πόνος και η μνήμη συγκαταλέγονται στα θέματα των 63 ποιημάτων της συλλογής, εκ των οποίων 12 επιγραφές-αποφθέγματα, τα οποία ο δημιουργός εξερευνά με σπάνια διεισδυτικότητα σπάζοντας με τις διατυπώσεις του προκαταλήψεις στη χρήση των λέξεων.
Ιχνηλατώντας τον τίτλο, η ποιήτρια και καθηγήτρια Ματίνα Μοσχοβή επεσήμανε πως παραπέμπει στο «πάθει μάθος» του Αισχύλου αλλά και στην παρηγοριά, προσθέτοντας πως η συλλογή «κατορθώνει να γίνει μια εξαπίνης συγκίνηση για τον αναγνώστη, που τον παίρνει και τον σηκώνει. Το λεκτικό υλικό, από τραπεζικούς όρους μέχρι ποδοσφαιρικούς, αναποδογυρίζει τα σημαινόμενα, χλευάζει τους κοινούς τόπους και δημιουργεί ένα είδος περιπέτειας των νοημάτων».
Η Μοσχοβή συμπέρανε ότι η ποιητική του Ρηγόπουλου, διαποτισμένη ολόκληρη από την αριστερά μελαγχολία, μετασχηματίζει το χάος σε κόσμο, αποκαλύπτει την ιερή σαγήνη απολεσθέντων, πολύχρωμων πραγμάτων και έλκει τις συγγένειές της από τον Καρυωτάκη, τον Λεοντάρη, τον Λυκιαρδόπουλο κ.ά.
Ο ποιητής Νίκος Γεωργόπουλος εστίασε στο στοιχείο αμφιβολίας του έργου του ποιητή. «Οχι μιας αμφιβολίας που αδρανοποιεί, αλλά που παράγει αποτελέσματα και το επόμενο βήμα, ανοίγει πνευματικούς δρόμους και ξεκλειδώνει τα απόκρυφα της συνείδησης», καθώς ο ποιητής παράγει ερωτήματα προσκαλώντας «σε ένα παιχνίδι ρόλων που σε ξεβολεύει από τη θέση του αναγνώστη, δίνοντας ρόλο συνδημιουργού στο ξεδίπλωμα ιδεολογικών και υπαρξιακών αναζητήσεων».
Ακόμη, εξέφρασε τον θαυμασμό του για μια «γραφή που δεν καμώνεται, δεν μαϊμουδίζει και δεν ξιπάζεται», μια γραφή μεστή νοημάτων με αισθητική απλότητα, εσωτερικό ρυθμό και μέτρο από έναν ταλαντούχο ποιητή, που υπηρετεί αξιακά τον άνθρωπο και έρχεται αντιμέτωπος με το τίμημα που πρέπει να καταβάλλει, «γιατί πάντα υπάρχει τίμημα όταν οι πνευματικοί δρόμοι που επιλέγεις καταλήγουν στην άρνηση πεισματικών και κοινωνικών δεσμών που επιβάλλουν άρχουσες κοινωνικές συμβάσεις».
Η φιλόλογος και συγγραφέας Αιμιλία Καραλή πρόσθεσε πως το πρώτο πρόσωπο είναι κυρίαρχο στη συλλογή, ενώ συχνά το ποίημα οδηγείται σε α’ πληθυντικό απηχώντας ένα συλλογικό αίτημα ή ανάγκη. Οπως ανέφερε, ο γενναίος αφηγητής μεταμφιέζεται σε διάφορα προσωπεία, ειρωνεύεται τον εαυτό του και υποκύπτει μόνο στα μεγάλα πάθη, τα οποία αποτελούν το κλειδί που ανοίγει ένα μεγάλο πεδίο αισθήσεων, σχέσεων, ιδεών, στοχασμών και πράξεων.
«Η λύπη, ως ένα από τα κυρίαρχα συναισθήματα που διαπερνούν τη συλλογή, αποκτά χρώμα, γίνεται εικόνα και τρέπεται σε απόσταγμα κι ο λόγος είναι το πρόσχημα για να γίνει το όχημα, που επιτίθεται στην αδιαφορία, την αλαζονεία και τη λησμονιά», ανέφερε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας