Το «Κλεμμένο Γράμμα» του Έντγκαρ Άλαν Πόε και η διαμάχη που προέκυψε για το βαθύτερο νόημα τους ανάμεσα στους Ζακ Ντεριντά και Ζακ Λακάν είναι το θέμα του 600 σελίδων έργου του Χάρη Ράπτη, που παρουσιάζεται σήμερα Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στην Ψυχαναλυτική Βιβλιοθήκη (Ρεθύμνου 5, κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο), στις 20.00, από τους συντελεστές του περιοδικού Αλήthεια και τις εκδόσεις Σμίλη.
Τίτλος του βιβλίου «Πόε-Λακάν-Ντερριντά: Συνδεσμολογίες», και πραγματεύεται μία από τις σημαντικές σύγχρονες θεωρητικές κι ερμηνευτικές διαμάχες, που χαρακτήρισαν μία από τις κορυφαίες στιγμές της σκέψης.
Για το φιλοσοφικό γεγονός της διαμάχης, αλλά και για τον «άθλο της συγγραφής» θα μιλήσουν ο διευθυντής του περιοδικού και μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής, Δημήτρης Βεργέτης, ο διαλεκτός συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης, ο καθηγητής του Παντείου Διονύσης Καββαθάς και η ψυχολόγος Ειρήνη Μαρκίδη.
Η ανάλυση του Λακάν πάνω στο περιεχόμενο του διηγήματος έχει κατορθώσει να εξάψει όχι μόνον τους συγκαιρινούς του στοχαστές (Φουκό, Μαρία Βοναπάρτη), αλλά και τους επιγόνους ερμηνευτές του (Μπάρμπαρα Τζόνσον, Μιλέρ, Ρόμπινς κ.ά.) κατά πολλούς τρόπους.
Ο Ράπτης αναπτύσσει την ερμηνεία του Λακάν με τρόπο διεξοδικό και πρωτότυπα εύληπτο: η τριμερής διαμεσολάβηση του γράμματος, από τη Βασίλισσα, στον Υπουργό και τον Επιθεωρητή Ντυπέν, κατά τη Λακανική απόδοση της καθορίζει τη διαρκή μετατόπιση του συμβολικού συστήματος, το οποίο και καθορίζει την εκάστοτε θέση του σημαίνοντος, ως «συμβόλου μίας (διαρκούς) απουσίας». Πρόκειται για ένα σημαίνον, το οποίο ορίζει και τη θέση του υποκειμένου.
Η ερμηνεία αυτή συνάντησε την αντίδραση του Ντεριντά, ο οποίος στο κείμενό του «Ο ταχυδρόμος της Αλήθειας» στιγματίζει τόσο τα ψυχαναλυτικά συμπεράσματα του Λακάν για τον «ευνουχισμό», όσο και τη σημασιολογική απόφανσή του για την «έλλειψη νοήματος».
Ο Χάρης Ράπτης περιγράφει με ευκρίνεια και αξιολογική έκταση το ιστορικό και θεωρητικό πλαίσιο αυτής της διαμάχης, ενώ εστιάζει το ενδιαφέρον του στον συμβολισμό της γλώσσας και τον τρόπο με τον οποιο λειτουργεί για να αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, αλλά και ως μέσω επιρροή των μέσων επικοινωνίας.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας