«Νιώθω σαν την Τζούλια Ρόμπερτς στο Νότινγκ Χιλ», δήλωσε χιουμοριστικά ο Σουηδός δημοσιογράφος- συγγραφέας Ντέιβιντ Λάγκερκραντζ στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», σχολιάζοντας την πληθώρα των συνεντεύξεων που έχει δώσει από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι είναι ο συνεχιστής της τριλογίας «Millennium» του Στιγκ Λάρσον με το ολοκαίνουργιο μυθιστόρημα - σίκουελ «The girl in the spider’s web» (Το κορίτσι στον ιστό της αράχνης).
Ο Λάγκερκραντζ, που έγινε διάσημος με την αυτοβιογραφία του Σουηδού αστέρα του ποδοσφαίρου Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, δίνει νέα πνοή στους ήρωες των βιβλίων του Λάρσον, που αποτέλεσαν παγκόσμιο φαινόμενο, ξεπερνώντας τα 80 εκατομμύρια αντίτυπα σε 50 χώρες.
«Το κορίτσι με το τατουάζ», πρώτο μέρος του «Millennium», μετά τη μεγάλη επιτυχία της ταινίας του Σουηδού Νιλς Αρντεν Οπλεφ με τη Νούμι Ραπάς, γυρίστηκε και στο Χόλιγουντ το 2011 από τον Ντέιβιντ Φίντσερ με τους Ντάνιελ Κρεγκ και Ρούνεϊ Μάρα. Αγχωμένος μεν, αισιόδοξος δε, ο Λάγκερκραντζ λέει: «Εχω δουλέψει σκληρά, έχω δώσει τον καλύτερό μου εαυτό και έχω ακούσει θετικά σχόλια από τους μεταφραστές. Ετσι, νιώθω λίγο άνετα».
Τα μεσάνυχτα της προηγούμενης Πέμπτης κυκλοφόρησαν τα πρώτα αντίτυπα στη Σουηδία και ήταν πολλοί οι φαν της τριλογίας του Λάρσον που σχημάτισαν ουρές έξω απ' τα βιβλιοπωλεία για να διαβάσουν πρώτοι τη συνέχεια της ιστορίας της Λίσμπετ Σαλάντερ και του δημοσιογράφου Μίκαελ Μπλούμκβιστ.
Η πλοκή του τέταρτου βιβλίου θέλει τον καθηγητή Φρανς Μπάλντερ, ερευνητή σ' ένα Εργαστήριο Ερευνών Τεχνητής Νοημοσύνης, να τηλεφωνεί στον Μπλούμκβιστ, λέγοντας πως διαθέτει συνταρακτικές πληροφορίες για την Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, τις οποίες απέκτησε έπειτα από επικοινωνία του με μια χάκερ (τη διάσημη Σαλάντερ).
«Ο Μπλούμκβιστ μού μοιάζει. Είναι κι αυτός δημοσιογράφος, αλλά περισσότερο σταθερός από μένα», λέει ο Λάγκερκραντζ. Σε αντίθεση με τη Σαλάντερ, που ο Λάρσον την έχει σκιαγραφήσει με μεγάλη σαφήνεια, στον Μπλούμκβιστ ένιωσε μεγαλύτερη ελευθερία να πλάσει τον χαρακτήρα του.
Πώς θα αντιμετωπίσουν, άραγε, οι αναγνώστες το γεγονός ότι ο Λάγκερκραντζ επέλεξε να τοποθετήσει τους ήρωές του σ' ένα περιβάλλον λιγότερο βίαιο από αυτό που τόσο δεξιοτεχνικά έπλαθε ο Λάρσον; «Αντιπαθώ τη βία στην πραγματική ζωή. Δεν την ανέχομαι. Εχω βαρεθεί τόσο πολύ με τα αστυνομικά μυθιστορήματα που έχουν τόσο πολλή βία», επισημαίνει.
Από την άλλη, αυτή η μικρή αλλαγή ίσως να είναι και σκόπιμη, εξυπηρετώντας τη φυσιολογική επιθυμία κάθε συγγραφέα σίκουελ να αφήσει κάτι από το δικό του ύφος. Γι' αυτό και ο Λάγκερκραντζ καταλήγει: «Οφειλα να είμαι πιστός στη δουλειά του Λάρσον, συνάμα όμως έπρεπε να είμαι αληθινός ως προς τον εαυτό μου».
Κάτι λιγότερο από ένα χρόνο τού πήρε για να γράψει το μυθιστόρημα, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. Ο υπολογιστής στον οποίο δούλευε δεν είχε σύνδεση στο διαδίκτυο, φοβούμενος τους χάκερ. «Εμοιαζα με πραγματική Λίσμπετ Σαλάντερ», λέει χαριτολογώντας. «Είχαμε κωδικές λέξεις και δεν στέλναμε καθόλου μέιλ. Ακόμα και ο εκδότης μου δούλευε σ' έναν υπολογιστή χωρίς ίντερνετ».
Το τέταρτο βιβλίο της τριλογίας αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 27 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Παράλληλα, ο Λάγκερκραντζ συζητά ακόμα ένα βιβλίο. «Δέχομαι εκπληκτικές προτάσεις από εκδότες σχεδόν κάθε εβδομάδα και ίσως μου αρέσει να κάνω κάτι καινούργιο και να νιώθω ανασφαλής. Νομίζω είμαι εθισμένος σ' αυτό».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας