Φωτ.: Άρης Κόκκας
Ιεροσόλυμα, η γνωστή πόλη-χοάνη και τα ερεθίσματα, όσα παρέχει αφειδώς στην ανησυχία, στη φιλομάθεια ήταν την προηγούμενη εβδομάδα κίνητρο του Αρη Κόκκα!
Ο 60χρονος λάτρης της φωτογραφίας έστρεψε τον φακό της μηχανής του με οδηγό και το αισθητήριο του ρεπόρτερ… Υπήρξε συνεργάτης περιοδικών για τους τέσσερεις τροχούς και είχε συνεργαστεί με το ραδιόφωνο της «ΕΡΑ».
Αρχικά τον ρωτήσαμε για την κυρίαρχη συνθήκη της καθημερινότητας εντός της ιεροσολυμίτικης πανσπερμίας:
Η Παλαιστίνη αποτελεί μια ιδιαιτερότητα που ξενίζει σε κάθε περίπτωση. Αυτό που νιώθεις από την πρώτη στιγμή που περνάς κάποια από τις πύλες της παλιάς πόλης, είναι η έντονη θρησκευτικότητα, τόσο έντονης που αποκομίζεις μια αίσθηση υποβόσκοντος φανατισμού.
Η δύναμη και η επιβολή των απόλυτα φανερών όπλων και του ελέγχου, άμεσου και έμμεσου, ασκεί κατασταλτική επιρροή κι ένα ανάμεικτο συναίσθημα ασφάλειας και φόβου.
- Απ' την επικοινωνία με γηγενείς ή επισκέπτες τι ξεχώρισες;
Ιδιαίτερα στην Ιερουσαλήμ, η διάθεση για επικοινωνία είναι απούσα. Δύσκολα οι άνθρωποι ξεκινούν συνομιλίες μαζί σου, ιδιαίτερα αν δεν έχουν σκοπό να σου πουλήσουν κάτι. Μπορεί να χαρακτηρίζεται ως σταυροδρόμι των πολιτισμών (ή μήπως καλύτερα των θρησκειών), παρ' όλα αυτά οι τροχιές είναι παράλληλες και σπάνια συναντιούνται. Σε όποια προσπάθεια επικοινωνίας γίνεται έκδηλο ένα μείγμα εγωκεντρισμού και περιχάραξης του προσωπικού χώρου.
- Απειλείται η ιστορική θρησκευτική αύρα της Ιερουσαλήμ; Υπάρχουν αντιστάσεις σε ενδεχόμενο εξευρωπαϊσμό της;
Πολύ δύσκολα θα μπορούσε κανείς να το ισχυριστεί αυτό. Οι συνεχείς θρησκευτικές εκδηλώσεις, οι διαδοχικές τελετουργίες και «υποχρεώσεις» σε όλα τα επιμέρους θρησκευτικά κέντρα και το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα δεν αφήνουν περιθώρια για δυναμικές εξελικτικές (θετικές ή αρνητικές) διαδικασίες. Η άμεση γειτνίαση με τις αγορές και τα εμπορικά κέντρα δεν μοιάζει να επιφέρει κάποια απειλή, πολύ περισσότερο δείχνει απόλυτα ενταγμένη στο όλο κλίμα.
- Ισραήλ – Παλαιστίνη: Η διαχρονική αιματηρή αντιπαράθεση. Ποια αίσθηση αποκόμισες προ ημερών;
Περισσότερο από τους ανθρώπους μιλούν για το θέμα αυτό οι εικόνες. Τα στεφανωμένα με αγκαθωτό σύρμα τείχη στα γεωγραφικά σύνορα Ισραήλ-Παλαιστίνης, τα αυστηρότατα και πανταχού παρόντα από δυνάμεις ασφαλείας σημεία ελέγχου, η τρομακτική διαφορά στο βιοτικό επίπεδο, τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας και η επίγνωση του τεμαχισμού των εδαφών της δεύτερης δικαιολογούν όχι μόνο τη διαχρονικότητα της αντιπαράθεσης, αλλά «εξασφαλίζουν» και τη μελλοντική της συνέχεια.
Μια ανοιχτή πληγή, με εκατέρωθεν ανθρώπινες απώλειες, πόνο και απόγνωση, απτή απόδειξη της αναποτελεσματικότητας των μέχρι σήμερα διπλωματικών προσπαθειών προσέγγισης των δύο πλευρών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας