Συρματόπλεγμα, κάγκελα και ουρανός. O Ρεζά έχει φωτογραφήσει αγκαθωτό συρματόπλεγμα. Στο κολάζ του Ομάρ δυο κεντρικές από τις 15 φωτογραφίες έχουν απλό συρματόπλεγμα και στον πυρήνα του έργου του βρίσκονται κάγκελα που πίσω τους είναι τα μικροσκοπικά κουκλάκια γνωστής εταιρείας παιχνιδιών με έναν αστυνομικό. Κάγκελα υπάρχουν και στο κολάζ του Ντίινι, αυτά τα κάθετα στης φυλακής. Τα κουκλάκια εδώ κρατούν κόκκινα χαρτιά εν είδη πανώ και είναι σα να διαδηλώνουν.
Αυτά είναι μερικά από τα 14 έργα εφήβων προσφύγων, οι οποίοι διαβιούν σε δομές για ασυνόδευτους ανήλικους της οργάνωσης «Κοινωνικό ΕΚΑΒ», που εκτίθενται τούτες τις μέρες υπό τον τίτλο «Μια ματιά στη ζωή μας» στα πλαίσια της 14ης Photovision. Οι χώρες καταγωγής τους αντανακλούν τις κρίσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο: Συρία, Αφγανιστάν, Σομαλία, Πακιστάν, Αίγυπτος.
«Τα έργα τους μιλάνε για προσωπικά βιώματα, συναισθήματα και επιθυμίες. Είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσουν προς τα έξω αυτά που έχουν στη καρδιά τους. Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ τρέχει έξι δομές ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων που είναι αγόρια, έφηβοι 14-17 ετών. Εδώ και ένα χρόνο κάνω προγράμματα συμμετοχικής φωτογραφίας, δηλαδή χρησιμοποιούμε τη φωτογραφία ως εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας», μας λέει η φωτογράφος Χριστίνα Βάζου που μας μιλά για την έκθεση.
•Από τη σχέση σας μαζί τους, τι έχετε καταλάβει πως θέλουν αυτά τα παιδιά;
«Ο στόχος τους δεν είναι να μείνουν στην Ελλάδα, καθώς νιώθουν ότι δεν τους προσφέρει τίποτα. Τα πιο πολλά παιδιά φεύγουν για οικογενειακή επανένωση με συγγενείς τους σε άλλες χώρες, έχουν το όνειρο της Ευρώπης ως παράδεισο...».
•Τι είναι αυτό που εκφράζουν πιο έντονα στα έργα τους;
«Αυτό που τους βγαίνει πολύ έντονα είναι η μοναξιά που νιώθουν, η ανάγκη για προστασία, αλλά και μια αισιοδοξία, επειδή θέλουν να προχωρήσουν και έχουν το όνειρο να γυρίσουν κάποτε στην πατρίδα τους για να προσφέρουν, να κάνουν κάτι καλό εκεί. Τα παιδιά φτιάξανε αυτά τα έργα με γνώμονα ότι θα τα επικοινωνήσουν με τον κόσμο, επειδή θέλουν πολύ αυτή την επικοινωνία, να ακουστούν».
Χαρακτηριστικό είναι το κολάζ του Diini, από τη Σομαλία που γράφει «Η ειρήνη είναι ζωή και η ζωή είναι γλυκιά. Οι άνθρωποι χρειάζονται ειρήνη και προστασία. Η αστυνομία είναι οι ηγέτες της χώρας. Αν υπάρχει ειρήνη στη χώρα, όλα θα πάνε καλά. Αν γίνω αστυνομικός θα ικανοποιώ πάντα τους ανθρώπους μου. Στο μέλλον θέλω να αλλάξω τη χώρα και να υπηρετήσω το λαό μου».
•INFO
14η Photovision, 8-10 Απριλίου, στο Κλειστό Παλαιού Φαλήρου (Tae Kwon Do). Περίπτερο Εa. Ώρες λειτουργίας Παρασκευή 1-9μμ, Σάββατο και Κυριακή 11-9.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας