Πριν από έξι περίπου χρόνια οι Μέντα κυκλοφόρησαν το "Téléphérique", εγκαινιάζοντας μια νέα δημιουργική και μουσική περίοδο για τη μπάντα. Τώρα, εν μέσω μιας ακόμη εκρηκτικής κρίσης, η ελληνική μπάντα μας «συστήνει» το «Τελεφερίκ» (ακούστε το ΕΔΩ), μια επαναπροσέγγιση του υλικού τους μέσα από σημαντικές συνεργασίες με σπουδαία ονόματα της ελληνικής σκηνής.
Λένα Πλάτωνος, Γιάννης Αγγελάκας, Παύλος Παυλίδης, CotiK., Νικόλας (Razastarr), Χρήστος Λαϊνάς, Prins Obi, NalyssaGreen, Danai Nielsen και Σέργιος Βούδρης παρελαύνουν από τον δίσκο, δίνοντας με τους στίχους και τις ερμηνείες τους, ένα νέο χρώμα στην ούτως ή άλλως εξαιρετική μουσική κατεύθυνση που ακολουθούν οι Μέντα.
Με αφορμή την κυκλοφορία αυτή και τη δυστοπική εποχή που διανύουμε το συγκρότημα μας μιλά για για τις ευκολίες και δυσκολίες «επαναπροσέγγισης» του καλλιτέχνη με το ίδιο του το έργο, για τη διχασμένη Ελλάδα σε περιόδους κρίσης, αλλά και για τις στιγμές εκείνες που ορίζουν την έμπνευση ενός μουσικού.
Ας πέσουμε κατευθείαν στα «βαθιά». Πώς σας ήρθε η ιδέα για αυτές τις συνεργασίες; Προσεγγίσατε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής σκηνής και όχι μόνο. Και πόσος καιρός χρειάστηκε για την δουλειά αυτή;
Ήταν ιδέα του Δημήτρη (Λαϊνά) κάπου στις αρχές του 2019. Αρχικά μας ενθουσίασε, αν και οφείλω να ομολογήσω ότι μας προβλημάτισε επίσης. Κι αυτό γιατί καταλάβαμε γρήγορα πως θα πάρει αρκετό χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση. Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια, μέχρι να συγκεντρώσουμε όλα τα τραγούδια και λίγους μήνες μετά, να παραγγείλουμε το δίσκο στο εργοστάσιο και να παραλάβουμε τα cd. To ιδιαίτερο δεδομένο σε αυτή την κυκλοφορία είναι, ότι η έκδοση σε βινύλιο δεν αναμένεται πριν τον Απρίλιο του 2022, εξ αιτίας της παγκόσμιας καθυστέρησης στην παραγωγή δίσκων βινυλίου μετά την καραντίνα!
Είχατε στο μυαλό σας συγκεκριμένη σύνθεση για συγκεκριμένο καλλιτέχνη ή την επιλογή την είχαν οι στιχουργοί/ερμηνευτές; Υπήρξε αλληλεπίδραση ή οι ερμηνευτές κατέγραψαν τα συναισθήματα που τους δημιούργησε η μουσική σας;
Στους 4-5 πρώτους δώσαμε δύο κομμάτια για να διαλέξουν. Μετά, κι ενώ δεν υπήρχε πλέον η δυνατότητα να κάνουμε το ίδιο, προτείναμε αυτό που εκτιμούσαμε πως θα ταιριάξει καλύτερα στον καθένα. Τους αφήσαμε να γράψουν ό,τι εμπνευστούν. Μάλιστα, αφότου παραλάβαμε τα τραγούδια, δεν κάναμε καμία παρατήρηση, σεβόμενοι απόλυτα το έργο κάθε συνδημιουργού.
«Μια ταινία που ακόμη δεν υπάρχει». Μήπως τελικά φτιάξατε το soundtrack της ζωής μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Μήπως η κατάσταση που βιώνουμε είναι τελικά η ταινία για να πλαισιώσει η μουσική του “Teleferik”;
Επίτρεψέ μου τη διόρθωση «Τελεφερίκ» και όχι “Teleferik”. Για το λόγο ότι περιλαμβάνει, πλέον, τραγούδια με ελληνικό στίχο. Ναι, θα μπορούσε μια ταινία για τη ζωή στα χρόνια της πανδημίας να είναι η ταινία του «Τελεφερίκ». Νομίζουμε, κυρίως, αυτό επηρέασε τους στίχους των συμμετεχόντων στο άλμπουμ.
Τι συμβολίζει για εσάς το «Tελεφερίκ»; Είναι ταξίδι ή είναι η διαδρομή από μια στάση, χρονική στιγμή, εμπειρία σε μία άλλη;
Είναι η διαδρομή στο σύγχρονο αστικό τρόπο ζωής, μέσα από τους συναισθηματικούς σταθμούς, τις κορυφές και τις κοιλάδες. Τις σημαντικές στιγμές, ευτυχίας ή δυστυχίας που σε σημαδεύουν για πάντα.
Το «Tελεφερίκ» μας συστήνεται ξανά από το 2015 στο 2021. Από μια εκρηκτική περίοδο για τη χώρα σε μια άλλη δηλαδή. Ομοιότητες και διαφορές;
Τότε ήταν μια κρίση χρέους με σοβαρότατο κοινωνικό αντίκτυπο. Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη δουλειά και διαταράχτηκε η ζωή τους. Τότε ο λαός διχάστηκε ανάμεσα σε «Ευρωπαϊστές» και μη. Τώρα είναι μια υγειονομική κρίση με ακόμη πιο μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο, αφού έχουν χαθεί πολύ περισσότερες ζωές και έχει διχαστεί ο λαός ανάμεσα σε εμβολιασμένους και αντιεμβολιαστές. Άρα, οι συγκρίσεις καταδεικνύουν ότι ο Έλληνας στις μεγάλες κρίσεις είναι διχαστικός και δυστυχώς, όχι, τόσο, υπέρ της αλληλεγγύης και της ομοψυχίας.
Και ποιο προτιμάτε; Το «Tελεφερίκ» ή το "Téléphérique";
Το πρωτότυπο άλμπουμ σηματοδοτεί την ηχητική και υφολογική στροφή που πήρε το συγκρότημα. Βέβαια, η νέα εκδοχή αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την μπάντα χάρη στους συμμετέχοντες. Δύσκολο να επιλέξεις.
Αγαπημένο τραγούδι ή αγαπημένο στίχο από το «Τελεφερίκ» έχετε;
Είναι όλα τους παιδιά μας! Κατά το ήμισυ βεβαίως. Ξέρω, είναι διπλωματική απάντηση, αλλά…
Γιορτάζετε παράλληλα τα 20+1 χρόνια παρουσίας στην ελληνική σκηνή. Δεν είναι καθόλου εύκολο για μια μπάντα να έχει τέτοια διάρκεια γενικώς όχι μόνο στην Ελλάδα. Έχετε αποκορύφωμα στην καριέρα σας; Γενικά αναπολείτε; Θα θέλατε να διορθώσετε κάτι;
Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της πορείας μας είναι το (νέο) «Τελεφερίκ». Αλλά, επειδή, πάντα κοιτάμε μπροστά, γνωρίζοντας πως θα κάνουμε λάθη, το μυαλό μας, συνήθως, βρίσκεται στον επόμενο δίσκο. Για αυτό φτάσαμε ως εδώ.
Πώς βλέπετε την ελληνική σκηνή; Ξεχωρίζετε καλλιτέχνες, σχήματα κλπ;
Πέρα από τους συνδημιουργούς του άλμπουμ, που είναι όλοι τους σπουδαίοι, είμαστε φαν των Illegal Operation, The Callas, Bazooka, Κύριος Κ.,Moa Bones, Etten. Μας αρέσουν οι ΛΕΞ, Sissi Rada, Δεσποινίς Τρίχρωμη και τα πρόσφατα άλμπουμ των Dzingovic και Jeff Maarawi και πολλά ακόμη. Ειδικά την τελευταία δεκαετία υπάρχει πολλή και ποιοτική εναλλακτική μουσική παραγωγή στη χώρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας