«Γνωρίζετε τα "χρωματιστά τσουράπια"; Σάρενι τσουράπι λένε το τραγούδι σε κάποια χωριά της Μακεδονίας. Τσουράπια λέγαν τις κάλτσες! Χρωματιστά, ποικιλόμορφα. Όλο το ενδιαφέρον στη Μακεδονία προκύπτει από τις καταγωγές διότι πρόκειται για έναν πολυπολιτισμικό τόπο. Συναντούμε Μικρασιάτες, Πόντιους, γηγενείς Μακεδόνες, Θρακιώτες, Βαλκάνιους μέχρι και Κρητικούς. Ενίοτε οι πολιτικές και άλλα μισαλλόδοξα πάθη δεν μας επιτρέπουν να αποδεχτούμε την ομορφιά της ποικιλομορφίας. Οι γηγενείς Μακεδόνες καλοδέχτηκαν τους συνανθρώπους τους. Είμαστε φτιαγμένοι για να συνυπάρχουμε ειρηνικά. "Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του ον κοινωνικό" είχε πει ο Αριστοτέλης μια και λατρεύουμε τόσο την ιστορία μας, αν και στην πράξη δεν τα πάμε τόσο καλά.
Λοιπόν, αυτές οι μετακινήσεις δεν άφησαν ανεπηρέαστη την τοπική μουσική, όπως είναι φυσιολογικό να συμβεί όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά σε κάθε περιοχή. Και όχι μόνο τη μουσική. Σκεφτείτε μια γυναίκα που πήγαινε πρόσφυγας σε ένα μέρος κουβαλώντας το καθημερινό της ρούχο, τη φορεσιά, ή "στολή" όπως την αποκαλούν στα χορευτικά, την οποία θα έβλεπε μια γυναίκα ντόπια γειτόνισσα (ντόπια εννοώντας με καταγωγή από τα μέρη γιατί είναι παρεξηγημένος όρος στην περιοχή). Αν της άρεσε το σχέδιο, ίσως να έραβε και εκείνη κάτι αντίστοιχο ή να υιοθετούσε μια τεχνοτροπία. Έτσι συνέβαινε και με τις μουσικές. Δεν είναι λίγα τα παραδοσιακά τραγούδια που τα συναντούμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Μην ξεχνάμε, δεν είχαν τότε Ίντερνετ.
Στις μέρες μας στη Μακεδονία μπορεί κανείς να πάει σε πανηγύρι ποντιακό, μικρασιάτικο, μακεδονίτικο, θρακιώτικο και σε όλα αυτά τα πανηγύρια να δούμε τις νεότερες γενιές προσφύγων από τα αντίστοιχα μέρη. Και όλα υποστηρίζονται με αρκετά αυθεντικό τρόπο. Ξέρετε, σε πενήντα χρόνια από σήμερα ίσως να έχει δημιουργηθεί ένα άλλο μουσικό αποτέλεσμα λόγω της συνύπαρξης όλων αυτών των στοιχείων σε έναν τόπο. Εκεί βρίσκεται η μαγεία της μουσικής και του πολιτισμού και αν διατηρήσουμε το μυαλό μας ανοιχτό, θα ανακαλύψουμε πως η μαγεία αυτή παραμένει ανεκμετάλλευτη.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη μουσική της Μακεδονίας ευτυχώς οι μουσικές οικογένειες καλά κρατούν. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει φυσική μεταλαμπάδευση της γνώσης και επιθυμία για διατήρηση του αυθεντικού, άρα και η εξέλιξη συντελείται φυσιολογικά. Πέρα από τις οικογένειες στη Μακεδονία έχουμε πληθώρα ορχηστρών. Κάθε μία με άλλο ύφος και αυτό επίσης είναι θετικό. Παράλληλα υποστηρίζεται και από μπάντες άλλων περιοχών. Δεν είναι λίγα τα σχήματα που παίζουν μακεδονίτικα στην Αθήνα. Προσπαθούν και ψάχνουν να βρουν την αυθεντικότητα και να αναπαράγουν το δικό τους αποτέλεσμα. Πόσο όμορφο να συναντάς ανθρώπους μερακλήδες που παίζουν μουσική μιας "ξένης" προς αυτούς περιοχή; Το μεράκι είναι αυτό που ξεχωρίζει τους μουσικούς γιατί αλλιώς τη δουλειά μπορούν να την κάνουν πολλοί. Μακάρι να μη μείνουμε στο μεράκι όμως. Μακάρι οι τοπικές μουσικές της Μακεδονίας να ταξιδέψουν και να αγαπηθούν όπως αξίζουν. Χρειάζεται περισσότερη στήριξη για αυτό από φορείς και από το ίδιο το κράτος. Και κυρίως... μυαλό ανοιχτό» λέει η Μαίρη Καραμήτσου στην οποία οφείλεται η δημιουργία ενός νέου μουσικού φεστιβάλ, του Bukovo Fest.
Για πρώτη φορά φέτος στη Μονή Λαζαριστών το πολύ ενδιαφέρον μουσικό φεστιβάλ Bukovo Fest δημιούργησε το πλαίσιο για ν' ακουστούν παραδοσιακές μακεδονίτικες μελωδίες με ήχους αυθεντικούς αλλά και σε πιο εναλλακτική/σύγχρονη εκδοχή, πάντα με υψηλή αισθητική και από εξέχοντες μουσικούς. Πέντε μπάντες, μια ξεχωριστή guest εμφάνιση, η ορχήστρα του Βαγγέλη Ψαθά, οι Μουσικοί του Κουτιού, Θάνος Σταυρίδης και Drom, Banda Entopica, Μαρία Αναματερού - τρεισήμισι ώρες μουσικής και χορού και ένα αφιέρωμα στην καθιερωμένη και αγαπημένη μακεδονίτικη μπάντα, τους Χρυσοδάκτυλους. Το Bukovo Fest 2023 θα είναι αφιερωμένο στον Βαγγέλη Ψαθά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας