Τα ερωτήματα για την πολύκροτη υπόθεση του κιτς δρώμενου με τους ηθοποιούς μπροστά στα Προπύλαια, στον Παρθενώνα και στο Ερέχθειο είναι πολλά. Πώς οργανώθηκε ένα τέτοιο θεατρικό μέσα στην Ακρόπολη χωρίς καμία άδεια; Γιατί ο βοηθός αρχιφύλακα έδωσε εντολή να μπουν μέσα οι μεταμφιεσμένοι, παρότι αυτό απαγορεύεται ρητά; Ποιος μεσολάβησε ώστε να βρεθεί η μπάντα του Λιμενικού Σώματος να υποδέχεται 100 Ινδούς επιχειρηματίες, ενώ δεν προορίζεται για να παιανίζει σε εκδηλώσεις ιδιωτών; Γιατί η υπουργός Πολιτισμού, ο υπουργός Ναυτιλίας και η κυβέρνηση αποφεύγουν οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση για το πρωτοφανές περιστατικό από το απόγευμα του Σαββάτου 27 Απριλίου που συνέβη;
Τον γύρο των κοινωνικών δικτύων έκαναν οι πρωτοφανείς εικόνες με το γκροτέσκο ταμπλό βιβάν, με μια αισθητική κάθε άλλο παρά ταιριαστή στο κορυφαίο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το περιστατικό συνέβη αργά το απόγευμα του Σαββάτου 27/4/2024, μπροστά στους τελευταίους επισκέπτες και ξεναγούς, που το απαθανάτισαν και το έκαναν γνωστό. Γρήγορα ξεκαθαρίστηκε ότι δεν επρόκειτο για πριβέ ξενάγηση, αλλά για μια ατραξιόν προς τιμήν Ινδών επιχειρηματιών, οι οποίοι μάλιστα παρέμειναν στον αρχαιολογικό χώρο σχεδόν μισή ώρα μετά τις 8 μ.μ., που είναι η ορισμένη ώρα που κλείνει η Ακρόπολη.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, Ε. Κουντούρη, ξεκαθάρισε στις 28/4/2024 ότι δεν υπήρχε καμία άδεια από το ΥΠΠΟ για κανένα δρώμενο. Πρόσθεσε, όμως, ότι «καθώς τον χώρο επισκέφθηκαν με εισιτήριο πολυμελείς ομάδες επισκεπτών, μεταξύ αυτών εμφιλοχώρησαν ορισμένοι με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από το φυλακτικό προσωπικό της υπηρεσίας», κάτι που διέψευσε αμέσως η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δ. Κουτσούμπα («Ανέβηκαν στον χώρο, ενώ στους ασύρματους των φυλάκων ακουγόταν ότι “ανεβαίνουν οι επίσημοι”», έγραψε), και αργότερα ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ και το Πανελλήνιο Σωματείο Προσωπικού Ορισμένου Χρόνου στο ΥΠΠΟ με ανακοινώσεις τους. Τα ερασιτεχνικά βίντεο από την είσοδο των ηθοποιών στον χώρο, που δημοσιοποιήθηκαν, επιβεβαίωσαν ότι οι αρχαιοφύλακες είχαν εντολή να μην τους «ενοχλήσουν». Προς επίρρωσιν, ήρθε η παραίτηση του βοηθού αρχιφύλακα, που ήταν υπεύθυνος της βάρδιας το Σάββατο 27/4, και φαίνεται ότι σε αυτόν θα «φορτωθεί» όλη η ευθύνη.
● Πώς κατάφερε ένα Επιμελητήριο να πραγματοποιήσει «δρώμενο» στην Ακρόπολη χωρίς νόμιμη άδεια;
Παρότι στην αρχή σιωπούσε, μετά την αποκάλυψη της «Εφημερίδας των Συντακτών» στις 29/4 «(Για λόγους ελληνο-ινδικής επιχειρηματικής... αβρότητας η φιέστα στην Ακρόπολη;») ότι η επίσκεψη των Ινδών επιχειρηματιών είχε οργανωθεί από το επονομαζόμενο «Ελληνοϊνδικό Επιμελητήριο Οικονομίας και Εμπορίου», την επόμενη μέρα (30/4) εκπρόσωποι του Ελληνοϊνδικού Επιμελητηρίου εμφανίστηκαν σε τηλεοπτικές εκπομπές και παραδέχτηκαν ότι το θέαμα σχετιζόταν με την επίσκεψη των Ινδών επιχειρηματιών.
Τόσο ο πρόεδρος Α. Τσαβδαρής (στον ΑΝΤ1) όσο και ο υπεύθυνος πολιτισμού και τουρισμού Ν. Καβαλιέρος (στον ΣΚΑΪ) προσπάθησαν να αποσείσουν τις ευθύνες του Επιμελητηρίου λέγοντας ότι το δρώμενο πραγματοποιήθηκε από το ινδικό τουριστικό πρακτορείο, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν, ενώ οι ίδιοι μάλιστα προσπάθησαν να το σταματήσουν. Το ίδιο ισχυρίστηκε και ο Γ. Τσακοπιάκος, υπόδικος πρόεδρος της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, παρότι τόσο οι φωτογραφίες όσο και οι αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαιώνουν το αντίθετο.

Οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου ξεκαθάρισαν επίσης (κατόπιν εορτής…) ότι οι Ινδοί επιχειρηματίες δεν ήταν επίσημοι προσκεκλημένοι του ελληνικού κράτους, ώστε να δικαιούνται υποδοχής από την μπάντα του Λιμενικού Σώματος ή να αξιώνουν παράταση του ωραρίου του αρχαιολογικού χώρου.
Ο Ν. Καβαλιέρος παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι είχαν ζητήσει άδεια για την Ακρόπολη, αλλά δεν τους δόθηκε. Δεν εξήγησε πώς τελικά πραγματοποιήθηκε το δρώμενο και τι σήμαινε αυτό που ανέφερε η υπεύθυνη του πρακτορείου των ηθοποιών-μοντέλων στο δρώμενο στο news247 «μας ξεκαθάρισαν όμως –και αυτό γράφουν τα μηνύματά τους– πως έκαναν ένα zoom call με την κυβέρνηση, πως τους έδειξαν τις ενδυμασίες και πως όλα είναι υπό απόλυτο έλεγχο». Δεν εξήγησε επίσης πώς η μπάντα του Λιμενικού Σώματος βρέθηκε να παίζει, μετά από πρόσκληση ιδιωτικού φορέα, σε επίσκεψη ιδιωτών.
Ολα τα παραπάνω δείχνουν εμπλοκή κυβερνητικών παραγόντων. Και αυτό ακριβώς ερεύνησε η «Εφ.Συν.»
Τι είναι το Ελληνοϊνδικό Επιμελητήριο;
Παρότι ακούγεται βαρύγδουπος ο τίτλος «Επιμελητήριο», πρόκειται για έναν ιδιωτικό φορέα και όχι για κάποιον φορέα που ίδρυσε ή εποπτεύει το Δημόσιο. Το ιδιωτικό σωματείο συστάθηκε το 2019 με την επωνυμία «Ελληνο-Ινδικός Σύνδεσμος Εμπορίου και Οικονομίας» (αριθμός καταχώρισης Πρωτοδικείου Πειραιώς 5252). Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του, «σκοπός του είναι η ανάπτυξη των αμοιβαίων οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ινδίας, αλλά και των πολιτιστικών του σχέσεων σε σχέση με την οικονομία, στα πλαίσια των επαγγελματικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των μελών του». Το 2019 η Ινδία ήταν η χώρα που τιμήθηκε στη ΔΕΘ και υπήρξε κινητικότητα γύρω από τις ελληνοϊνδικές σχέσεις. Υπάρχουν και άλλοι σύλλογοι και οργανώσεις που προωθούν την ελληνοϊνδική φιλία, μόνο όμως αυτό το νεότευκτο σωματείο κατάφερε να του επιτραπεί να φέρει την επωνυμία «Επιμελητήριο» (βάσει του Π.Δ. 61/2019 που εκδόθηκε σε ΦΕΚ στις 13/6/2019).
Παρότι έχει ως σκοπό την καλλιέργεια των σχέσεων Ελλάδας - Ινδίας, εδώ και πολύ καιρό έχει επικεντρωθεί στη μετάκληση εργατών γης από την Ινδία για να εργαστούν για λίγους μήνες στην Ελλάδα, μέσα από συμφωνίες που θυμίζουν δουλεμπόριο, τις οποίες προμοτάρει η ίδια η κυβέρνηση και διαφήμισε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ινδία. Οι όροι τέτοιων συμφωνιών που αφορούν τους εργάτες και τους εργοδότες, οι εμπλεκόμενοι φορείς και το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων ή άλλων φορέων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ινδία, που θα λειτουργήσουν ως «μεσάζοντες» –ως σύγχρονοι δουλέμποροι δηλαδή–, είναι συνήθως τα αγκάθια σε τέτοιες συμφωνίες.
«Δημιουργώντας επαφές με τοπικά δίκτυα νομικών γραφείων και γραφείων διαχείρισης προσωπικού και σε άμεση επαφή με τις Διπλωματικές Αρχές μας στην Ινδία, [το Επιμελητήριο] είναι έτοιμο να συμβάλει στην κάλυψη των εθνικών αναγκών σε μετακλητούς εργάτες, άμεσα και αποτελεσματικά», δήλωσε ο γραμματέας του Ελληνοϊνδικού Επιμελητηρίου, Δημήτριος Μελάς, σε συνέντευξή του στο powergame τον Νοέμβριο 2023.
Ο γραμματέας του Ελληνοϊνδικού Επιμελητηρίου είναι «γαλάζιο» στέλεχος
Το Ελληνοϊνδικό Επιμελητήριο δεν έχει αναρτημένη τη σύνθεση της Διοίκησής του στην ιστοσελίδα του. Γνωρίζουμε όμως τρία από τα μέλη του με τις ιδιότητες με τις οποίες συνόδευσαν τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην Ινδία τον Φεβρουάριο 2024: ο Α. Τσαβδαρής (πρόεδρος), ο Δ. Μελάς (γραμματέας) και ο Ν. Καβαλιέρος (υπεύθυνος πολιτισμού-τουρισμού) αναφέρονται στη σχετική λίστα.
Ο Δημήτρης Μελάς, απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, διορίστηκε το 2001 υπάλληλος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αμεσα συνδεδεμένος με τη Ν.Δ., το 2007 τοποθετήθηκε γενικός διευθυντής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στον Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ και το 2008 πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Από το 2009 ώς το 2012 ήταν προϊστάμενος της Οργανικής Μονάδας του Αγροτικού Τομέα στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το 2012 τοποθετήθηκε από τον Αντ. Σαμαρά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων. Τον Σεπτέμβριο 2015 διετέλεσε υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ των δύο κυβερνήσεων Τσίπρα.
Το 2016 ορίστηκε από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, συντονιστής του Προγράμματος της Ν.Δ. για τον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ το 2019 συμπεριελήφθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. και κατέλαβε την 23η θέση με 43.871 σταυρούς. Το 2019, αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κ. Μητσοτάκη, ο Δ. Μελάς τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ, με απόφαση του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη. Ο Δ. Μελάς προήχθη στη θέση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ το 2021, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, μεσούντος του σκανδάλου των ψευδών δηλώσεων για τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο έφερε στο φως η «Εφ.Συν.» («Απάτη εκατομμυρίων με τις ενισχύσεις αγροτών!», 17/7/2021). Στις αρχές του 2023 ανέλαβε σύμβουλος στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος.
Σήμερα διατελεί γραμματέας του Ελληνοϊνδικού Επιμελητηρίου και, όπως φαίνεται, από τη θέση αυτή ασχολείται ιδιαίτερα με τη μετάκληση εργατών γης από την Ινδία.
Ο κ. Μελάς είναι ο τρίτος στη φωτογραφία πάνω στην Ακρόπολη, που συζητά μαζί με τον Α. Τσαβδαρή και τον Γ. Τσακοπιάκο, την ώρα που εκτυλίσσεται το δρώμενο με τα «αγάλματα» μπροστά στον Παρθενώνα. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι τρεις τους συνόδευσαν τους Ινδούς επιχειρηματίες κατά την είσοδό τους, ανέβηκαν στην Ακρόπολη με τον ανελκυστήρα και ήταν παρόντες σε όλο το, χουντικής αισθητικής, δρώμενο, αποχωρώντας κοντά στις 8.20 μ.μ. μαζί με τους Ινδούς επιχειρηματίες.
Μήπως η παρουσία του κυβερνητικού στελέχους Δ. Μελά εξηγεί τη σιωπή της κυβέρνησης για το θέμα; Μήπως η παρουσία του και οι προσβάσεις του εξηγούν και το πώς οι Ινδοί προσκεκλημένοι του Επιμελητηρίου παρουσιάστηκαν ως «επίσημοι προσκεκλημένοι» της ελληνικής κυβέρνησης, με υποδοχή από την μπάντα του Λιμενικού Σώματος, ενώ προς τιμήν τους προσβλήθηκε η Ακρόπολη με το «δρώμενο» των «ασβεστωμένων» ηθοποιών; Σε τι αποσκοπούσε η παρουσία εκεί του Γ. Τσακοπιάκου, υπόδικου προέδρου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ και διορισμένου από την υπουργό Πολιτισμού στην επιτροπή διαχείρισης της κρουαζιέρας;

Οι Ινδοί… εντερπρενέρ και άλλες περίεργες συμπτώσεις
Ο Ν. Καβαλιέρος, υπεύθυνος πολιτισμού και τουρισμού του Επιμελητηρίου, ισχυρίστηκε ότι οι Ινδοί που κάλεσε στην Ελλάδα το Επιμελητήριο είναι «120 πιο δυνατοί επιχειρηματίες της Ινδίας» του club Εomumbai. Θα περίμενε κανείς ότι μιλά για κάποια σημαντική ένωση επιχειρηματιών, κάτι σαν τον ινδικό ΣΕΒ. Κι όμως, πρόκειται για τον Entrepreneurs’ Organization Mumbai Chapter, μια κλειστή ένωση νέων επιχειρηματιών της Βομβάης, που προσφέρει στα μέλη της «πρόσβαση σε μια μεγάλη γκάμα εξατομικευμένων προνομίων που έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε την επιχείρησή σας και να γίνετε καλύτεροι ηγέτες». Παρέχει υποστήριξη σε επιχειρηματίες για να τους «βοηθήσει να διαπρέψετε στην επιχείρηση, στην οικογένεια, στην κοινωνική και στην προσωπική ζωή» (www.eomumbai.org).
Το ταξίδι που πραγματοποίησαν στην Ελλάδα ήταν προγραμματισμένο από τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου, όπως αναφέρθηκε στο 2ο Πανελλήνιο Φόρουμ Επιχειρηματικής Εξωστρέφειας Ελλάδας - Ινδίας. Η αιγίδα του πρωθυπουργού δεν τους δόθηκε ποτέ, παρότι τη ζήτησαν. Ούτε ο πρωθυπουργός πήγε να δει τους Ινδούς επιχειρηματίες στο Island (και να θαυμάσει από κοντά άλλο ένα χουντικής αισθητικής θέματα με Κενταύρους και αρχαίους θεούς που εκτυλίχθηκε εκεί), παρότι επίσης του το ζήτησαν.
Το ότι πρόκειται απλώς για μια ένωση νέων Ινδών επιχειρηματιών ίσως να είναι μια εξήγηση για αυτό. Οπως και για το ότι δεν έλαβαν τις άδειες που ζήτησαν από τον Νοέμβριο για την Ακρόπολη, το Ηρώδειο και το Καλλιμάρμαρο.
Παρ’ όλα αυτά, το Ελληνοϊνδικό Επιμελητήριο, για δικούς του λόγους, θέλησε να δώσει την εντύπωση ότι οι Ινδοί ήταν επίσημοι προσκεκλημένοι της χώρας, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε να «παρακάμψουν» τη νομιμότητα, τόσο στην Ακρόπολη όσο και στη Ρωμαϊκή Αγορά όπου, παραβαίνοντας τους όρους της απόφασης του ΥΠΠΟ, πραγματοποίησαν μια βραδιά με βαριά μηχανήματα και δυνατή μουσική, όπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» («Το βράδυ που η Ρωμαϊκή Αγορά έγινε Μπόλιγουντ», 2/5/2024).
Τη… σοβαρότητα των δράσεων του Επιμελητηρίου μπορεί άλλωστε ο καθένας να τη θαυμάσει παρακολουθώντας το 2ο Πανελλήνιο Φόρουμ Επιχειρηματικής Εξωστρέφειας Ελλάδας - Ινδίας που διοργάνωσε στις 22 Νοεμβρίου 2023 στην Αθήνα (το βίντεο είναι διαθέσιμο στο youtube). Το Φόρουμ ήταν βασικά αφιερωμένο στο να παρουσιαστεί η πρόταση του Επιμελητηρίου για τη μετάκληση εργατών γης ενώπιον της αρμόδιας υφυπουργού Σοφίας Βούλτεψη, η οποία μάλιστα αποκαλεί «προσωπικούς της φίλους» το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου. Στο Φόρουμ παραβρέθηκε και μίλησε και ο γ.γ. της Ν.Δ., Γ. Σμυρλής, ενώ γραπτό χαιρετισμό απέστειλε ο υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Δήμας.
Εκτός από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το ΕΚΟΜΕ, για τις ελληνοϊνδικές σχέσεις μιλούν οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου και μια παρέλαση από ομιλητές που βασικά διαφημίζουν τον εαυτό τους, όπως: εκπρόσωπος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, ο Γ. Μανωλάκος που δηλώνει καθηγητής στο (ανύπαρκτο) «Ιωνικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης» και στο βιογραφικό του αναγράφει «στην Πολιτική Επικοινωνία θεωρείται παλαιότερος μετά τον Γιώργο Βέλτσο Επικοινωνιολόγος, σε όλα τα επίπεδα της Ελληνικής Πολιτικής» (sic).

Επίσης, μια εκπρόσωπος της Δικηγορικής Εταιρείας Σιούφας και συνεργάτες (εταιρεία στην οποία το 2021 είχε επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της αργίας από το Δευτεροβάθμιο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Δικηγόρων για λειτουργία εισπρακτικής εταιρείας πίσω από τον μανδύα της δικηγορικής), και η Μαίρη Τσιγγάνου από τη συμβουλευτική εταιρεία «Συνέργεια». Οι δύο αυτές εταιρείες είναι επίσης μέλη του Ελληνοϊνδικού Επιμελητηρίου, ασχολούνται με την Golden Visa και οι εκπρόσωποί τους συνόδευσαν τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην Ινδία – κάτι που υπαινίσσεται ότι ενδεχομένως να υπάρχουν και κάποια «προνόμια» που εξασφαλίζει η κυβέρνηση στα μέλη του Επιμελητηρίου.
Κάπου στη μέση του Φόρουμ εμφανίζεται και η σχεδιάστρια μόδας Εύη Μυγιάκη και οι σύνεδροι παρακολουθούν μια επίδειξη ρούχων της (μάλλον άγνωστης) σχεδιάστριας από τα Χανιά. Πάντως η κ. Μυγιάκη δεν είχε την τιμή να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό και τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη στο ταξίδι στην Ινδία, καθώς τη βιομηχανία της μόδας εκπροσώπησε στην ελληνική αποστολή η Χ. Κολοτούρου της Zeus+Dione.
Τελικά σε ποιον «ανήκει» η Ακρόπολη;
Τι συνέβη τελικά στην Ακρόπολη; Ενας ιδιωτικός φορέας επιχειρηματιών, που χρησιμοποιεί τον τίτλο «Ελληνοϊνδικό Επιμελητήριο», έχει στόχο να αναπτύξει σχέσεις με Ινδούς επιχειρηματίες και να συμμετάσχει –αποκομίζοντας διάφορα οφέλη– στην «αγορά» μετάκλησης εργατών γης από την Ινδία. Τα μέλη του συνομιλούν με την κυβέρνηση και συνοδεύουν και τον πρωθυπουργό στην Ινδία ως μέλη της επίσημης ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής τον Φεβρουάριο 2024.
Δύο μήνες μετά υποδέχονται στην Αθήνα νέους Ινδούς επιχειρηματίες, στους οποίους προγραμματίζουν να παρουσιάσουν θεάματα Μπόλιγουντ. Επιστρατεύουν τις γνωριμίες τους στην κυβέρνηση –άλλωστε ο γενικός γραμματέας τους είναι κυβερνητικό στέλεχος– και με πολύ κόπο καταφέρνουν να πάρουν άδεια με όρους από το ΥΠΠΟ για τη χρήση του Καλλιμάρμαρου για αθλοπαιδιές (μεσημέρι Σαββάτου 27/4) και τη Ρωμαϊκή Αγορά (βράδυ Σαββάτου 27/4) για συναυλία διάσημου Πακιστανού καλλιτέχνη.
Την άδεια που ζητούν για την Ακρόπολη δεν την παρέχει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Εκείνο το απόγευμα, όμως, τους Ινδούς ιδιώτες υποδέχεται η μπάντα του Λιμενικού Σώματος. Παρουσία του προέδρου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ που έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την υπουργό Πολιτισμού, οι φύλακες της Ακρόπολης ενημερώνονται ότι οι Ινδοί επιχειρηματίες είναι «επίσημοι». Εισέρχονται στην Ακρόπολη από την έξοδο του χώρου (όπως γίνεται με τους επισήμους) στις 7.30 μ.μ., ενώ ηθοποιοί μεταμφιεσμένοι σε αρχαία αγάλματα και θεούς του Δωδεκάθεου έχουν πάρει θέση μπροστά στον Παρθενώνα, στα Προπύλαια και στο Ερέχθειο. Οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου εξέρχονται στις 8 μ.μ., ενώ οι Ινδοί επιχειρηματίες, μαζί με τους εκπροσώπους του Ελληνοϊνδικού Επιμελητηρίου και τον Γ. Τσακοπιάκο, εξέρχονται από τον χώρο περίπου στις 8.20 μ.μ. Πραγματοποιούν δηλαδή μια πριβέ επίσκεψη, ενώ κάτι τέτοιο τους έχει απαγορευτεί.
Οταν το περιστατικό γίνεται γνωστό, οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Ναυτιλίας «κρύβονται» πίσω από τους υπηρεσιακούς και αρνούνται να σχολιάσουν. Ομως το Ελληνοϊνδικό Επιμελητήριο αποτελεί συνομιλητή της κυβέρνησης, συνόδευσε τον πρωθυπουργό στην Ινδία και ο γενικός γραμματέας του είναι εξέχον στέλεχος της Ν.Δ. και τέως κυβερνητικό στέλεχος. Πολύ δύσκολα γίνεται πιστευτό ότι ο διευθυντής που έδωσε εντολή στην μπάντα του Λιμενικού Σώματος και ο βοηθός αρχιφύλακα που έδωσε την εντολή να μπουν μέσα οι ηθοποιοί και «να μην τους ενοχλήσουν» το έκαναν χωρίς άνωθεν πολιτική εντολή.
Δεν έχει να πει κάτι η κυβέρνηση για τον κ. Τσαβδαρή και τον κ. Μελά; Δεν έχει κάτι να πει το υπουργείο Ναυτιλίας για το ποιος τους «παραπλάνησε» και έστειλαν μπάντα ένστολων σε φιέστα ιδιωτικού φορέα;
Δεν έχει κάτι να πει η υπουργός Πολιτισμού για τον κ. Τσακοπιάκο, με τον οποίο γνωρίζεται τόσο καλά ώστε είχε παραστεί στη βάφτιση του παιδιού του; («Εφ.Συν.» «Η “πάντα άξια” υπουργός Πολιτισμού», 23/9/21). Δεν έχει να πει κάτι η κ. Μενδώνη για τον συνδικαλιστή τον οποίο υπερασπίστηκε και πρόσφατα στην ελληνική Βουλή απέναντι στις κατηγορίες που τον βαραίνουν ως τέως πρόεδρο του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ; («Εφ.Συν.» «Η υπουργός σε ρόλο... συνηγόρου κατηγορουμένου για κακουργήματα», 17/4/24 ). Δεν γνώριζε τίποτα για την παράκαμψη της άρνησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών; Κι αν δεν γνώριζε, γιατί δεν προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για μια τέτοια πράξη ευτελισμού του κορυφαίου μνημείου; Γιατί προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα;
Τελικά, σε ποιον «ανήκει» το κορυφαίο μνημείο της Ακρόπολης; Ποιος μπορεί να το χρησιμοποιεί για ιδιωτικούς λόγους, χωρίς να ανοίγει ρουθούνι από τα ανώτερα κλιμάκια του υπουργείου Πολιτισμού;
Αναμένοντας τα αποτελέσματα της ΕΔΕ που έχει εξαγγελθεί (σύμφωνα με πηγές της «Εφ.Συν.» δεν βρίσκεται σε εξέλιξη ΕΔΕ, αλλά προκαταρκτική έρευνα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών), ελπίζουμε ότι η έρευνα θα αναζητήσει τα πρόσωπα που συντόνισαν την επιχείρηση «Μπόλιγουντ» στην Ακρόπολη. Μετά από όσα φέρνουμε σήμερα στο φως, η εκδοχή του «ανθρώπινου λάθους» του αρχαιοφύλακα δεν αποτελεί καθόλου επαρκή εξήγηση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας