Συνεχίζεται το κύμα αλληλεγγύης στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και καταδίκης της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, να ανακαλέσει λόγω και της συζήτησης «Δικαιοσύνη στο έγκλημα της Πύλου» την άδεια παραχώρησης του ιστορικού κτιρίου επί της οδού Ερμού στο Θησείο, η οποία είχε δοθεί το 1982 από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη.
Aπό τις 11 Αυγούστου, οπότε έγινε γνωστή η εκδικητική και αυταρχική απόφαση και μέσα σε λίγες μέρες -σχεδόν δύο μήνες μετά το ναυάγιο με τους εκατοντάδες νεκρούς πρόσφυγες- ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από συλλογικότητες, φορείς και κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, που την καταδικάζουν και απευθύνουν έκκληση για στήριξη του ΣΕΑ, καθώς η υπουργός του έδωσε δυνατότητα χρήσης μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.
Η Πρωτοβουλία για ένα πολύμορφο κίνημα στην ψυχική υγεία καταγγέλλει την έξωση σημειώνοντας πως στο κτίριο έχουν φιλοξενηθεί πολλές εκδηλώσεις γύρω από θέματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία. «Εκδηλώσεις που συντελέστηκαν, όχι μέσα από μία απαρχαιωμένη και προγονόπληκτη αντίληψη αλλά μέσα από ένα ζωντανό διάλογο, στον οποίο το παρελθόν δεν είναι ένα "νεκρό" σημείο αλλά συνδέεται με ένα παρόν και ένα μέλλον αυτής της χώρας.
»Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται ή δεν θέλει να αντιληφθεί η συγκεκριμένη υπουργός ( καμία σημασία δεν έχει μιας και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο), είναι ότι πολιτισμός δεν είναι κάποιες πέτρες (τις οποίες και αυτές φρόντισε να τσιμεντώσει!) πάνω στις οποίες φωτογραφιζόμαστε για να συνδεθούμε με το παρελθόν, αλλά το παρελθόν έχει αξία στο βαθμό που ο όποιος πολιτισμός δημιουργήθηκε μέσα σε αυτό (με τα όποια αρνητικά και θετικά σημεία του) αποκτάει την σημασία του ως δίδαγμα στην πορεία μιας κοινωνίας».
Η Πρωτοβουλία θυμίζει πως έχει πραγματοποιήσει στον συγκεκριμένο χώρο πολλές εκδηλώσεις που αφορούν ζητήματα ψυχικής υγείας, πάντα με κριτική στάση στο πως οι θεσμοί με τον τρόπο που λειτουργούν συντελούν στην δημιουργία αντί να αντιμετωπίζουν τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα στην εποχή μας.
«Οι εκπρόσωποι των θεσμών αντί λοιπόν να αντιληφθούν αυτή την αδυναμία στις πραγματικές αιτίες της (αποξένωση, αλλοτρίωση, ατομισμός, κυνήγι του χρήματος με κάθε τίμημα) αποφασίζουν να κλείσουν τους χώρους που αυτοί οι προβληματισμοί αναδύονται» τονίζει και απευθύνει κάλεσμα αντίστασης.
Και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-1974) απαιτεί την ανάκληση της απόφασης, που πάρθηκε με εντελώς προσχηματικά «επιχειρήματα» τονίζοντας ότι η υπουργός παρεμβαίνει ωμά και επιχειρεί να επιβάλει λογοκρισία στο συνδικαλιστικό και επιστημονικό όργανο των αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, υποδεικνύοντάς του ποιες δράσεις είναι «συμβατές» και ποιες όχι με την πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης.
Ο ΣΦΕΑ τονίζει πως η υπουργός αντί να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους του Υπουργείου της, επιλέγει να επιτεθεί στον ΣΕΑ που είχε αντιταχθεί στο τσιμέντωμα της Ακρόπολης, στο ξήλωμα των αρχαιοτήτων από την Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και στη μετατροπή μεγάλων μουσείων σε ΝΠΔΔ.
«Οι Έλληνες αρχαιολόγοι δίνουν μάχες για το δημόσιο συμφέρον και συγκρούονται με επιχειρηματικά συμφέροντα» σχολιάζει ο Σύλλογος για να προσθέσει πως «οι πολιτικές διώξεις συλλόγων μας γυρίζουν στις πιο σκοτεινές περιόδους της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας μας και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε»,
«Καλούμε όλους τους πολίτες να συμπαρασταθούν στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης, με ψηφίσματα, κείμενα υπογραφών και με συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις συμπαράστασης που θα ανακοινώσει ο ΣΕΑ, εν όψει και της προσφυγής στα αρμόδια δικαστήρια για την ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης» καταλήγει η ανακοίνωση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας