Το σκηνικό των εκλογών του 2012 προσπαθούν να στήσουν κυβέρνηση, ξένα και εγχώρια μέσα ενημέρωσης, με τη βοήθεια του Βερολίνου και των Βρυξελλών. Πανικοβλημένοι από το ενδεχόμενο να ανατραπεί η κατάσταση στην Ελλάδα επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες. Είμαστε στην αρχή τής οιονεί προεκλογικής περιόδου και όμως τα έχουν πει σχεδόν όλα. Αναρωτιέμαι τι θα σκαρφιστούν μέχρι την τρίτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και -αν δεν καταφέρουν να βρουν τους 180- μέχρι την ημέρα των εθνικών εκλογών.
Οσο και να κλιμακώσουν τον ρυθμό της καταστροφολογίας, χρειάζεται να επινοήσουν και νέα επιχειρήματα. Ομως ας μην τους υποτιμούμε. Είναι ικανοί για όλα. Παίζονται πολλά. Δίνουν αγώνα ζωής ή θανάτου. Ξέρουν πολύ καλά ότι στην περίπτωση που ηττηθούν θα υποχρεωθούν να απολογηθούν για όσα έκαναν και για όσα σκοπίμως παρέλειψαν να κάνουν τα τελευταία χρόνια, μερικά εκ των οποίων δεν ανήκουν στην περιοχή της πολιτικής ευθύνης.
Είναι λογικό λοιπόν να επεξεργάζονται σχέδια με γραμμές άμυνας είτε για να αποτρέψουν το μοιραίο γι’ αυτούς είτε για να περιορίσουν τις δυσμενείς συνέπειες εφόσον δεν πετύχουν τον μείζονα στόχο τους.
1) Θα εξαντλήσουν τα περιθώρια για να συγκεντρώσουν τους 180. Ο σκοπός είναι ιερός (πολιτική σταθερότητα) και όλα τα μέσα επιτρέπονται.
2) Αν το πρώτο κύμα επιθέσεων του εχθρού δεν αποκρουστεί και οδηγηθούμε σε εκλογές, θα θέσουν ξανά στο τραπέζι (για την ακρίβεια δεν έχουν φύγει ποτέ) τα γνωστά διλήμματα: «με τα κόμματα του ευρώ ή με το κόμμα της δραχμής;», «με τους φίλους των τρομοκρατών ή με τους εγγυητές της τάξης και της ασφάλειας;», «περιπέτεια ή ρεαλιστική διαχείριση;», «με την Ευρώπη ή με τους νεοκομμουνιστές;»
3) Αν παρ’ όλη τη φιλότιμη προσπάθειά τους οι ψηφοφόροι κάνουν το απονενοημένο διάβημα και επιλέξουν τους επικίνδυνους, τότε η λύση που απομένει είναι να πειθαναγκαστούν οι νικητές να βάλουν νερό στο κρασί τους αφήνοντας κατά μέρος το συναξάρι περί ανατροπής και κυρίως εγκαταλείποντας κάθε ιδέα για καταλογισμό ευθυνών. Αυτό που θα χρειαστεί η χώρα εκείνη τη στιγμή, εν όψει των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους άκαμπτους δανειστές, θα είναι συνεννόηση, συναίνεση και ενότητα των πολιτικών δυνάμεων. Το μοντελάκι, σε δύο παραλλαγές, είναι έτοιμο: είτε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού είτε κυβέρνηση εθνικού σκοπού.
Ανάγωγα
Διαβάζω ότι αναλυτής του Iνστιτούτου Bruegel είπε στο Bloomberg ότι «οι επενδυτές έχουν ρίξει μια δεύτερη ματιά στον ΣΥΡΙΖΑ και αντιλαμβάνονται ότι είναι πιο ριζοσπαστικός σε σχέση με την παραδοσιακή Αριστερά στην Ελλάδα και αν κερδίσει τις εκλογές, η πορεία δεν θα είναι ομαλή». Προτείνω στον συγκεκριμένο αναλυτή να συστήσει στους πελάτες του-επενδυτές να ρίξουν και μια τρίτη ματιά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ανακαλύψουν επιρροές από την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Χαλιφάτο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας