Απογοήτευσε όσους την άκουσαν, ακόμη και όσους είχαν την ατυχία και την υπομονή να την ακούσουν ώς το τέλος, μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέματα τη διαπλοκή, τη διαφθορά και τη Δικαιοσύνη. Απογοήτευσε για το πολύ χαμηλό επίπεδο της συζήτησης-αντιπαράθεσης για τρία σοβαρά θέματα, η αντιμετώπιση των οποίων χρειάζεται διακομματική συνεννόηση και συμφωνία και όχι αλληλοκατηγορίες και κλίμα ακραίας οξύτητας.
Η διαπλοκή μεταξύ οικονομικών συμφερόντων και πολιτικής εξουσίας, όπως και η συναλλαγή μεταξύ ψηφοφόρων και πολιτευομένων, υπάρχουν από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, όπως κατ' επανάληψη είχε επισημάνει ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος παρ' όλο που προσπάθησε δεν κατόρθωσε να κλείσει τις δύο μεγάλες πληγές του κοινοβουλευτικού συστήματος.
Το ίδιο ισχύει και για τη διαφθορά, που παραμένει νόσος αθεράπευτος σε διαρκή πόλεμο με τη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη στέκεται στο ύψος της ως ανεξάρτητη λειτουργία όσο δεν πιέζεται από παρεμβάσεις, υπόγειες ή φανερές, της πολιτικής εξουσίας στο έργο της.
Τα τρία αυτά σοβαρά βήματα, που συνδέονται με την καλή λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, δεν αντιμετωπίζονται με κοκορομαχίες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή και εκτός Βουλής, αλλά με νομοθετικές ρυθμίσεις γενικής αποδοχής, με συνταγματικές διατάξεις και με θεσμούς προστασίας της κρατικής δημοκρατικής λειτουργίας, αλλά και προστασίας του πολίτη από κυβερνητικές αυθαιρεσίες και παρανομίες.
Ενας τέτοιος κορυφαίος θεσμός είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, που ιδρύθηκε και λειτούργησε το 1924 από την κυβέρνηση των Φιλελευθέρων. Στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου, στις 19 Μαΐου 1929, μίλησε ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος είπε: «Η λειτουργία του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι η αρχή ίσως περισσοτέρας προσοχής εκ μέρους των κυβερνώντων όπως αποφεύγουν παρανόμους πράξεις.
Αλλ' όσην προσοχήν και αν δείξωμεν είναι ανθρώπινον να υποπέσωμεν και εις παρανόμους ενεργείας». Και υπογράμμισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος: «Οταν έστω και άνευ προθέσεως διαπράξει η κυβέρνησις καμμίαν παρανομίαν και έλθει το Συμβούλιο της Επικρατείας να της πει ότι της ακυρώνει την πράξιν της ταύτην, σας βεβαιώ ότι θα έλθω προσωπικώς να συγχαρώ και να σφίξω το χέρι του προέδρου και των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας, διότι υπενθύμισαν εις την κυβέρνησιν ότι δεν έχει το δικαίωμα να παρανομεί».
Ενα άλλο σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους και έως σήμερα είναι η υπερβολική καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Για το θέμα αυτό ο Ελευθέριος Βενιζέλος είπε: «Γνωρίζω πόσον υστερούμε εις το ζήτημα απονομής της δικαιοσύνης. Οι δικασταί είναι άξιοι της θέσεως των, αλλά βραδύνει η δικαιοσύνη και καταντά να είναι αρνησιδικία η απονομή της δικαιοσύνης» (αγόρευση στη Βουλή, 3-2-1930).
Είπε ακόμη: «Οταν τα αδικήματα δεν δικάζονται εγκαίρως, αλλά μετά χρόνον μακρότατον, καταλήγει συνήθως η ποινική καταδίωξις εις μίαν αποτυχίαν» (αγόρευση στη Βουλή 23-1-1931). Χρειάζεται, λοιπόν αναδιοργάνωση, εκσυγχρονισμό και αύξηση του αριθμού των δικαστών η Δικαιοσύνη για να ανταποκριθεί στο έργο της στο οποίο περιλαμβάνονται και η δίωξη της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Την ώρα που πρέπει να αντιμετωπιστούν μεγάλα και δύσκολα προβλήματα του τόπου, όπως η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το χρέος, η ανεργία, το ασφαλιστικό, η ανάπτυξη και το προσφυγικό, είναι πρόκληση και πολυτέλεια κυβέρνηση και κόμματα να δημιουργούν κλίμα διχασμού και σύγκρουσης. Αυτήν την ώρα χρειάζεται ομοψυχία και ενότητα στη μάχη με την Ευρώπη και τους θεσμούς.
Για την περίπτωση μνημονεύω Διονύσιο Σολωμό:
Μοναχή το δρόμο επήρες,/ Εξανάλθες μοναχη· / Δεν είν' εύκολες οι θύρες,/ Εάν η χρεία τες κουρταλή / Μην είπουν στο στοχασμό τους / Τα ξένα έθνη αληθινά:/ Εάν μισούνται ανάμεσό τους / Δεν τους πρέπει ελευθεριά
Αυτήν την ώρα δεν χρειάζονται εκλογές, που ζητάει άκαιρα ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, γιατί θα ρίξουν τη χώρα πίσω, θα παραλύσει το κράτος και θα αυξηθεί το χρέος. Χρειάζεται εδώ και καιρό οικουμενική κυβέρνηση για να δώσουν όλοι μαζί τη μάχη κατά της ευρωπαϊκής αναλγησίας και της απάνθρωπης συμπεριφοράς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ανθρώπων του.
Η σημερινή κυβέρνηση διαπραγματεύεται στο σκοτάδι και διαρρέουν πληροφορίες που τρομοκρατούν τους πολίτες και ιδιαίτερα τους άνεργους νέους, που εγκαταλείπουν την Ελλάδα και μεταναστεύουν για να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια αξιοποιώντας τα προσόντα τους. Ποιος νοιάζεται για την πληθυσμιακή αυτή αιμορραγία; Με όσα ακούγονται για το ασφαλιστικό και για συντάξεις πείνας, ποιος ασφαλισμένος θα πληρώνει κανονικές εισφορές στα Ταμεία και δεν θα προτιμάει τη «μαύρη» εργασία;
Και για την υπερφορολόγηση των εισοδημάτων, με όσα λέγονται, ποιος δεν θα τα κρύψει για να μην του «φάει η Εφορία»; Και με την απειλή νέου «κουρέματος» των καταθέσεων, ποιος θα φέρει πίσω στην Ελλάδα τα χρήματα που έστειλε στο εξωτερικό; Και με το κλίμα αστάθειας ποιος θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα; Το κυρίως ζητούμενο, λοιπόν, από την κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους για να το εμπιστευτούν οι πολίτες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας