Τα στοιχεία 10.588 λογαριασμών Ελλήνων σε τράπεζα της Ελβετίας διαβίβασαν στο υπουργείο Οικονομικών οι φορολογικές αρχές της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το συνολικό υπόλοιπο των λογαριασμών ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2008.
Η λίστα πρόκειται να διαβιβαστεί κατ’ ευθείαν στους οικονομικούς εισαγγελείς και στο Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, ώστε να γίνει έλεγχος «πόθεν έσχες».
Η είδηση είναι καλή, αν και δεν αποκλείεται η Γερμανία και ολόκληρη η νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή ηγεσία να αξιοποιήσουν το στοιχείο αυτό για να αποδείξουν ότι οι Ελληνες είναι ανίκανοι να μαζέψουν και τη μεγάλη φοροδιαφυγή, ενώ εκείνοι μας βοηθάνε, και να ακυρώσουν τη συζήτηση για τη μείωση-αναδιάρθρωση του αβίωτου ελληνικού χρέους.
Ας επανέλθουμε στα επίσημα στοιχεία των 10.588 τραπεζικών λογαριασμών μίας μόνο τράπεζας του εξωτερικού (της Ελβετίας) και τα 3,9 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα που περιείχαν εκείνη τη χρονιά, το 2006.
Τι και πώς θα ελεγχθεί; Θα ξαναρχίσει η ίδια αργή και ατελέσφορη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τις άλλες ανάλογες λίστες (Λαγκάρντ, Λονδίνου, Λιχτενστάιν) ή θα πιάσει δουλειά αμέσως κάποιο ειδικό συνεργείο των εισαγγελικών και των φορολογικών αρχών για να βρουν σύντομα κάποια άκρη (και κάποια φορολογητέα ύλη που κρυβόταν καλά στα ελβετικά σεντούκια);
Τι εννοώ: Ας ξεκινήσουν από την απλή διασταύρωση των μεγαλύτερων ποσών όσων δικαιούχων των λογαριασμών στην ελβετική τράπεζα είναι παράλληλα υπόχρεοι τακτικής υποβολής κατ’ έτος δήλωσης «πόθεν έσχες». Παραδείγματος χάριν: βουλευτές, υπουργοί, δικαστικοί, στελέχη υπουργείων, δήμαρχοι, άνθρωποι των ΜΜΕ κ.λπ.
Στην Ελλάδα 49 διαφορετικές κατηγορίες εξεχόντων πολιτών υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες». Περιλαμβάνονται από ιδιοκτήτες ιστοσελίδων και διαιτητές ποδοσφαιρικών αγώνων μέχρι δημόσιοι υπάλληλοι σε θέσεις-κλειδιά, άνθρωποι της χρηματιστηριακής αγοράς και κάθε εμπλεκόμενος με δημόσιο χρήμα.
Ακολούθως, για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, οι ελεγκτές (εισαγγελείς και εφοριακοί) έχοντας στο ένα χέρι το χαρτί με το ποσό του λογαριασμού στη συγκεκριμένη ελβετική τράπεζα κατά το έτος 2006, βρίσκουν τη δήλωση «πόθεν έσχες» του ιδίου έτους (2006) του δικαιούχου του λογαριασμού.
Μετά τα πράγματα είναι εύκολα: Εάν η δήλωση «πόθεν έσχες» του ελεγχόμενου προσώπου δεν αναγράφει την ύπαρξη καν του λογαριασμού στη συγκεκριμένη τράπεζα της Ελβετίας ή δεν αναφέρει ολόκληρο το συγκεκριμένο ποσό που βεβαιώνεται από τα στοιχεία της τράπεζας, τότε ασκείται αυτεπαγγέλτως δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για φοροδιαφυγή, επιβάλλεται πρόστιμο, συλλαμβάνεται ο απατεώνας κ.ο.κ.
Κάπως έτσι πρέπει να προχωρούν τα πράγματα. Αλλος τρόπος συμμαζέματος των δημόσιων οικονομικών δεν υπάρχει από το να εφαρμοστεί... απλώς ο νόμος κατά των φοροφυγάδων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας