Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αλληλεγγύη στην Ε.Ε., είδος εν ανεπαρκεία!

Tην Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, συναντήθηκαν στην Αγκυρα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αποφάσισαν να ενισχύσουν τη συνεργασία των χωρών τους στην αμυντική βιομηχανία. «Στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε ένα δεύτερο, μεγάλο αεροπλανοφόρο. Ισως κάνουμε προσπάθειες και στον τομέα των υποβρυχίων. Θα κάνουμε αυτά τα βήματα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί στην αμυντική βιομηχανία», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η στάση της Ισπανίας απέναντι στην Τουρκία θα πρέπει να θεωρείται «πρότυπο» από άλλα κράτη της Ε.Ε. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για τις επενδύσεις περισσότερων από 600 ισπανικών εταιρειών στην Τουρκία. Επιπλέον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης, οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι κύριοι προμηθευτές όπλων στην Τουρκία. Ειδικότερα, για την περίοδο 2015-2019 το 43% των εισαγωγών όπλων στην Τουρκία προερχόταν από την Ιταλία και την Ισπανία (tvxs.gr).

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έκρυψε τον εκνευρισμό της γι’ αυτή την εξέλιξη. Εγιναν τα σχετικά διαβήματα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με την Ισπανίδα ομόλογό του και προφανώς διαμαρτυρήθηκε για την επιλογή της ισπανικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε συνεργασία με μια χώρα που απειλεί δυο κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Ελλάδα και την Κύπρο, που κινείται επιθετικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και φαντάζομαι ότι θα αναρωτήθηκε «πού είναι η στάση αλληλεγγύης που έχουμε υποχρέωση να τηρούμε ως κράτη-μέλη μιας ένωσης;». Δεν ξέρω αν έλαβε συγκεκριμένες απαντήσεις (υποθέτω ότι εισέπραξε γενικότητες, ας είναι καλά η διπλωματική γλώσσα) ή κάποιες υποσχέσεις (δεν το νομίζω), αλλά η απάντηση στο ερώτημα «γιατί έγινε αυτή η συμφωνία;» βρίσκεται στα στοιχεία που παρέθεσε ο Ερντογάν (600 ισπανικές εταιρείες έχουν επενδύσει στην Τουρκία) και στην εικόνα που δίνει το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης της Στοκχόλμης (η Ισπανία είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων στην Τουρκία).

Πρόκειται για κλασική περίπτωση όπου το οικονομικό συμφέρον μιας χώρας μπαίνει πάνω από όλες τις άλλες επιδιώξεις της. Τα περί κοινοτικής αλληλεγγύης είναι λόγια του αέρα. Το έλλειμμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Η ναυαρχίδα της Ευρώπης, Γερμανία, η οικονομία της οποίας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές, προμηθεύει σταθερά με όπλα την Τουρκία. Το έκανε με τους Χριστιανοδημοκράτες σε πρώτο ρόλο στην κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού, πιθανότατα θα το κάνει και με τη νέα τρίχρωμη κυβέρνηση, στην οποία κόμμα-πυλώνας θα είναι το SPD. Να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί η εκπρόσωπος των Πράσινων, που λέγεται ότι θα πάρει το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών, με δεδομένη την αντίθεσή της -την είχε διατυπώσει όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση- στην εξαγωγή όπλων στην Τουρκία.

Οι αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο μπορεί να είναι συνεχείς, ωστόσο συνεχής είναι και η υποκριτική στάση των κυβερνήσεων που το επικαλούνται. Τα περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας των πολιτικών ελευθεριών ακούγονται ωραία, αλλά δεν είναι για όλες τις χρήσεις. Εγκαλεί η Ε.Ε. τη Λευκορωσία του Λουκασένκο, τη Βενεζουέλα του Μαδούρο, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεργάζεται σε όλα τα επίπεδα με τις αραβικές μοναρχίες όπου η δημοκρατία δεν υπάρχει και με τα φιλικά προς τη Δύση δικτατορικά καθεστώτα όπου οι αντιφρονούντες διώκονται, φυλακίζονται και εξαφανίζονται. Οπότε καλά έκανε η ελληνική κυβέρνηση και εξέφρασε την ενόχλησή της στην ισπανική κυβέρνηση, ελπίζω όμως να μην τρέφει αυταπάτες ότι μπορεί να αλλάξει κάτι.

Ανάγωγα

Η κυβέρνηση, διά του πρωθυπουργού, μας καλεί (τρεις φορές το έχει κάνει) να πιστέψουμε ότι διανύουμε το τελευταίο μίλι της πανδημίας. Αυτή όμως όχι μόνο επιμένει, αλλά κλιμακώνει τις επιθέσεις της. Η κυβέρνηση, διά του πρωθυπουργού ξανά, μας καλεί να πιστέψουμε ότι το κύμα της ακρίβειας είναι παροδικό και ότι ελέγχει την κατάσταση. Η ακρίβεια όμως επιμένει και κατατρώει τα εισοδήματα των φτωχών και των μεσαίων στρωμάτων. Σε λίγο, όπως το πάνε, θα μας καλέσουν να πιστέψουμε ότι ζούμε στη χώρα της ουτοπίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η αλληλεγγύη στην Ε.Ε., είδος εν ανεπαρκεία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας