Μια μυρωδιά από τον κόσμο της Γουόλ Στριτ και του Σίτι, επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, μας δίνει μια ενδιαφέρουσα έρευνα που έκαναν το Πανεπιστήμιο της Notre Dame και το δικηγορικό γραφείο Labaton Sucharow, το οποίο αναλαμβάνει υποθέσεις υπεράσπισης καταναλωτών και επενδυτών που έχουν πέσει θύματα απάτης.
Συμμετείχαν 1.200 μεγαλοστελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα σε ΗΠΑ και Βρετανία, με ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 500.000 δολάρια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, παρά τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις του κράτους, τις παραπομπές σε δίκες, τα πρόστιμα και τις φυλακίσεις, η παραβατική συμπεριφορά δεν φαίνεται να περιορίζεται.
Το ένα στα πέντε στελέχη πιστεύει ότι ορισμένες φορές πρέπει κανείς να εμπλέκεται σε ανήθικες ή παράνομες δραστηριότητες, προκειμένου να εξασφαλίσει την επιτυχία στο υπάρχον οικονομικό περιβάλλον.
Παράλληλα, το 53% των στελεχών του χρηματοπιστωτικού τομέα εκτιμά ότι η προσκόλληση σε ηθικές αρχές εμποδίζει την επαγγελματική τους πρόοδο στην εταιρεία στην οποία απασχολούνται.
Ο ένας στους τέσσερις στις ΗΠΑ δηλώνει ότι θα χρησιμοποιούσε παράνομα εσωτερική πληροφόρηση στο χρηματιστήριο για να κερδίσει δέκα εκατομμύρια δολάρια, εάν ήξερε ότι δεν θα συλληφθεί.
Ο ένας στους δέκα δηλώνει ότι έχει αισθανθεί άμεσα πίεση από την εταιρεία του «για να παρακάμψει τις ηθικές αρχές του ή να παραβιάσει τον νόμο».
Μάλιστα, οι μισοί ερωτηθέντες λένε ότι οι ελεγκτικές αρχές και τα εποπτικά όργανα του νόμου είναι ανεπαρκή στη διερεύνηση, εξακρίβωση και παραπομπή υποθέσεων παρανομίας.
Ως πλέον ανησυχητικό εμφανίζεται το γεγονός ότι το 28% των ερωτηθέντων δηλώνει ρητά ότι η πολιτική εμπιστευτικότητας της εταιρείας τους εμποδίζει όποιον έχει πρόθεση να καταγγείλει παράνομες δραστηριότητες.
Ο ένας στους τέσσερις που κερδίζουν άνω των 500.000 δολαρίων έχει υπογράψει συμβόλαιο εμπιστευτικότητας και το 19% πιστεύει πως, εάν το παραβίαζε, θα είχε να υποστεί αντίποινα.
Η εφημερίδα «Γκάρντιαν» είχε προ ημερών άρθρο με τον τίτλο «Οι Λύκοι της Γουόλ Στριτ κυνηγούν ακόμα», σε μια ευθεία παραπομπή στις υπερβολές και στις καταχρήσεις των χρηματιστών που περιγράφει ο Μάρτιν Σκορσέζε στην ταινία «The Wolf of Wall Street».
Τα στοιχεία της έρευνας απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που λίγο-πολύ γνωρίζουμε όλοι: ότι η ασυδοσία του χρηματοπιστωτικού τομέα και οι παραβιάσεις ακόμα και αυτής της νομιμότητας που θεσπίζουν οι υποτακτικές του κυβερνήσεις συνεχίζονται απρόσκοπτα μέχρι το ξέσπασμα της επόμενης, ίσως χειρότερης από τη σημερινή, κρίσης.
Τα δημοσιονομικά σύμφωνα, οι πολιτικές λιτότητας, η στήριξη των τραπεζών σε βάρος των φορολογουμένων και η ιδιωτικοποίηση του εναπομείναντος κράτους πρόνοιας δείχνουν σε παγκόσμιο επίπεδο ποιος είναι το αφεντικό όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνία συνολικά. Εάν το κλίμα που περιγράφει η έρευνα ενδημεί στα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα, μπορούμε να φανταστούμε τι γίνεται στα ανώτερα επίπεδα οικονομικής διοίκησης και διαχείρισης.
Οι Λύκοι της Γουόλ Στριτ εξακολουθούν να κυνηγούν.
Αρκεί εμείς οι πολίτες να μην βάζουμε οικειοθελώς τον εαυτό μας στον ρόλο της Κοκκινοσκουφίτσας, αλλά κάποτε να γίνουμε οι κυνηγοί της ιστορίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας