Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το μαραφέτι

Είπες πως θα με περιμένεις κάτω απ’ το στέγαστρο, στην άκρη του πεζοδρομίου, να μη σε χτυπά κι ο απρόσμενα ζωηρός ήλιος του πρωινού, ώσπου να πεταχτώ σε μια δουλίτσα, κι έπειτα θα συνεχίζαμε μαζί για τα υπόλοιπα. Και μόλις έστριψα να φύγω, έβγαλες το μαραφέτι από την τσέπη κι αρχίνισες να το χαϊδολογάς.

Κι έχασες την ανθισμένη μουσμουλιά στη γωνιά του δρόμου, με τις μυριάδες μέλισσες επάνω της να βουίζουν ευχαριστημένες που βρήκαν φρέσκια γύρη – θάμα σωστό, λίγο πριν το έμπα του χειμώνα. Και δεν ρούφηξες τη μανταρινιά στην αυλίτσα δίπλα σου, με τα γερμένα, μυριστικά κλαριά της τα φορτωμένα με δροσερά μανταρίνια, λουσμένα ακόμη απ’ την υγρασία του πρωινού. Κι ούτε που πρόσεξες τις μουριές στο πεζοδρόμιο, να στέκονται γυμνωμένες δίχως αιδώ καμιά, με τις βίτσες τους ορθωμένες κι έτοιμες να ραπίσουν μανισμένα τον αγέρα στο πρώτο του δυνατό φύσημα.

Σημασία δεν έδωσες στην κοπέλα που πέρασε από δίπλα σου, διαβαίνοντας στον πρωινό περίπατό της με τις παρδαλές της φόρμες και το αντιανεμικό της τυλιγμένο γύρω απ’ τη μέση της, προσδοκώντας ίσως μονάχα το σταύρωμα των ματιών της μ’ έναν περαστικό σαν και του λόγου σου, γιατί όχι και μια θαρραλέα κι αναπάντεχη καλημέρα, να της αλλάξει τον κόσμο.

Ούτε που νοιάστηκες για τα μικρά γατιά σαν πέρασαν από μπρος σου, κυνηγώντας τάχατες το 'να τ' άλλο και παιχνιδίζοντας μες στη φθινοπωρινή λιακάδα. Δεν έστρεψες το βλέμμα σου στους ουρανούς, ν' αποκαμαρώσεις τα ψαρόνια που αυτοσχεδιάζανε μια χορογραφία στους αιθέρες και να ταξιδέψει ο νους σου με τα νέφελα, καθώς τ’ απόδιωχνε ο βοριάς προς άλλες θάλασσες κι ηπείρους.

Κι ούτε χαμπάριασες την απότομη αλλαγή του καιρού και του τοπίου, σαν μπουμπούνισε η πρώτη βροντή κι αρχίσανε οι χοντρές ψιχάλες να σκάνε ολόγυρα τριγύρω, καταχτυπώντας τον τσίγκο πάνω απ’ την κεφαλή σου. Ισα που ανασήκωσες το φερμουάρ απ’ τη ζακέτα σου ασυναίσθητα και συνέχισες να χαϊδολογάς το μαραφέτι.

«Τίποτε ενδιαφέρον;» σε ρώτησα μόλις επέστρεψα. «Εδώ, βλέπω τι γίνεται στον κόσμο» μου αποκρίθηκες, ξαφνιασμένος που βρέθηκα σιμά σου δίχως να καταλάβεις πώς και πότε. «Μπα, κοίτα, ξεκίνησε να βρέχει», συνέχισες, με έκπληξη ακόμη πιο μεγάλη.

Παράξενο μηχάνημα αυτό το μαραφέτι εντέλει· να σε κατατοπίζει, τάχατες, για το τι γίνεται στον κόσμο, την ώρα που δεν βλέπεις τι γίνεται μπροστά στα μάτια σου.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το μαραφέτι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας