Υπόσχεται η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. να μη μειώσει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, οι οποίες έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια έως και κατά 60%, αλλά να ενισχύσει τους χαμηλοσυνταξιούχους με την επαναχορήγηση της δέκατης τρίτης σύνταξης (το γνωστό «δώρο» των Χριστουγέννων) και να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση των Ταμείων, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Δεν ξεκαθάρισε, ωστόσο, η κυβέρνηση από ποιες συγκεκριμένες πηγές θα χρηματοδοτεί τα Ταμεία, τα αποθεματικά των οποίων κατ' επανάληψη από το 1951 και ώς το 2012 (με το άγριο «κούρεμα») κυριολεκτικά ληστεύτηκαν από το κράτος της απρονοησίας και της προχειρότητας.
Το θέμα της χρηματοδότησης, λοιπόν, παραμένει ανοιχτό, όπως αποκαλύφθηκε στις 29 Ιανουαρίου από τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιά, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε: «Κανένα πρόβλημα για την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Τον Μάρτιο σφίγγουν τα πράγματα. Θα βρούμε λύση». Ο Γιώργος Ρωμανιάς είναι βαθύς γνώστης του ασφαλιστικού προβλήματος, γι' αυτό και η δήλωσή του προκάλεσε ταραχή, οπότε έσπευσε να τη διορθώσει, αλλά ταυτόχρονα και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης διαβεβαίωσε με δήλωσή του ότι οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά και μετά τον Μάρτιο, διότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος.
Ο Δημήτρης Στρατούλης μισοάνοιξε τα χαρτιά του για τη χρηματοδότηση και με μία διεξοδική συνέντευξη («Εφημερίδα των Συντακτών» 31/1-1/2) στον συνάδελφο Τζώρτζη Ρούσσο. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα βάλει φρένο στις μειώσεις των συντάξεων «με προοπτική τη σταδιακή αποκατάστασή τους με βάση τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας». Ανέφερε, ακόμη, ότι θα ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου, για να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαποφυγή με την ανασφάλιστη μαύρη εργασία και η εισφοροκλοπή, αλλά και να τιμωρηθούν όσοι «παραβαίνουν την κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία».
Για το επίμαχο θέμα της επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος ο Δημήτρης Στρατούλης είπε ότι θα αξιοποιηθούν οι προτάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και θα γίνει «σταδιακή αποκατάσταση των διαχρονικά λεηλατημένων αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων» με την ανασύσταση του αποθεματικού κεφαλαίου τους και μέσω χρηματοδότησής τους από ένα Ταμείο Εθνικού Πλούτου, στο οποίο θα περάσουν έσοδα και δικαιώματα του Δημοσίου από τον φυσικό και ορυκτό πλούτο και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, «μακριά βέβαια από λογικές και πρακτικές ιδιωτικοποίησης», όπως υπογράμμισε.
Μέχρι τώρα το κράτος αποδείχτηκε ανίκανο να αξιοποιήσει τον πλούτο της χώρας και την περιουσία του Δημοσίου, η οποία υπολογίζεται σε 350 δισ. ευρώ, ποσό ικανό να λύσει πολλά προβλήματα και να οδηγήσει στην ανάκαμψη την οικονομία και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
Πώς μπορεί η σημερινή κυβέρνηση χωρίς αποκρατικοποιήσεις, χωρίς μεγάλες επενδύσεις επιχειρήσεων του εξωτερικού να αξιοποιήσει τον πλούτο της χώρας; Ευτυχώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, περισσότερο ρεαλιστής από άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, ξεκαθάρισε ότι σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας θα γίνουν αποκρατικοποιήσεις. Μακάρι να γίνουν το ταχύτερο δυνατό, για να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα χρήματα που έχουν ληστευθεί ή, έστω, μέρος αυτών.
Η ληστεία ήταν πολύ μεγάλη και άρχισε μετά τον εμφύλιο πόλεμο, όταν με τον αναγκαστικό νόμο 1611/50 τα αποθεματικά των Ταμείων δεσμεύτηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος -για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη!- με επιτόκιο που έφτανε μόλις το 4% (το 1974 το επιτόκιο απλών καταθέσεων που έδιναν οι τράπεζες ήταν 26,9%) ή το 11,5% από το 1981, όταν το αντίστοιχο επιτόκιο καταθέσεων ήταν 24,5%. Κατά τους υπολογισμούς της ΓΣΕΕ, αν δεν είχε γίνει η ληστρική δέσμευση, μόνο το ΙΚΑ θα είχε στο τέλος της δεκαετίας του 1990 αποθεματικά πάνω από 30 τρισ. δραχμές. Με την ασφαλή αξιοποίηση αυτού του τεράστιου αποθεματικού, το ΙΚΑ, αλλά και όλο το ασφαλιστικό σύστημα, δεν θα έφτανε στην κατάρρευση.
Η επόμενη ληστεία έγινε μέσω του Χρηματιστηρίου, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1992 επέτρεψε την τοποθέτηση του 20% των αποθεματικών των Ταμείων σε μετοχές και σε τραπεζικές επενδύσεις υψηλού ρίσκου. Η κυβέρνηση Σημίτη ανέβασε στο 23% το ποσοστό των αποθεματικών που επενδύονταν από τα Ταμεία σε μετοχές. Οταν κατέρρευσε το Χρηματιστήριο, τα Ταμεία έχασαν 3,5 δισ. ευρώ. Νέα ληστεία πολλών δισ. ευρώ έγινε με τα διαβόητα δομημένα ομόλογα. Με το «κούρεμα» της 12ης Μαρτίου 2012 τα Ταμεία έχασαν άλλα 33 δισ. ευρώ.
Περιθώρια για άλλη ληστεία δεν υπάρχουν. Απομένει η λύση του Ειδικού Ταμείου -το είχε προτείνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον Ιούνιο του 2013- ή η δημιουργία μιας Τράπεζας Ασφάλισης και Υγείας με περιουσία του Δημοσίου. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να το απαιτήσει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας