Η διαφοροποίηση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της Ουκρανίας προκάλεσε τα πρώτα αρνητικά σχόλια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Θορυβήθηκαν, και το έδειξαν, όλοι εκείνοι που θεωρούν ότι δεν μπορεί η χώρα μας να έχει διαφορετική θέση από τη Δύση σε μεγάλα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Ωστόσο καλό είναι να θυμόμαστε την Ιστορία.
Ο εμπνευστής του δόγματος «ανήκουμε στη Δύση» -υποτίθεται ότι αυτό απειλείται- Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν δίστασε να συγκρουστεί μαζί της και να βγάλει τη χώρα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ όταν έκρινε ότι έπρεπε να στείλει ένα μήνυμα στους συμμάχους για την απαράδεκτη θέση που είχαν στο Κυπριακό και για την αναιμική αντίδρασή τους στην επιθετικότητα της Τουρκίας, ούτε φοβήθηκε να αναπτύξει στενές σχέσεις συνεργασίας με τα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού στα Βαλκάνια, κόντρα στις συστάσεις των Ευρωπαίων και παρά τη σφοδρή ενόχληση του αμερικανικού παράγοντα.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αρκετές φορές πάρει σαφείς αποστάσεις από τους δυτικούς συμμάχους δηλώνοντας την αντίθεσή του με τους περίφημους αστερίσκους στα ανακοινωθέντα του ΝΑΤΟ και της ΕΟΚ.
Αξιοποίησε όσο ήταν ζωντανό και ελπιδοφόρο το κίνημα των Αδεσμεύτων, πήρε διεθνείς πρωτοβουλίες που αιφνιδίασαν δυσάρεστα τους ισχυρούς (συνάντηση Μιτεράν - Καντάφι στην Κρήτη), συνδέθηκε με τον αραβικό κόσμο και στήριξε τους Παλαιστίνιους προκαλώντας τη δυσφορία του Ισραήλ και των ΗΠΑ, κινητοποίησε τον βαλκανικό περίγυρο στην κρίση του Μαρτίου με την Τουρκία (1987) και έφτασε στο σημείο να εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του με τη γραμμή της Δύσης στα δύο κορυφαία ζητήματα της τελευταίας περιόδου του Ψυχρού Πολέμου (κατάρριψη κορεατικού «Τζάμπο», πραξικόπημα Γιαρουζέλσκι). Ούτε όμως αυτός ούτε πολύ περισσότερο ο Καραμανλής διανοήθηκαν να θέσουν εν αμφιβόλω τη θέση της Ελλάδας στον δυτικό κόσμο. Απλώς δεν τους άρεσε να τους θεωρούν δεδομένους. Γι’ αυτό τον λόγο οι σύμμαχοι τους υπολόγιζαν περισσότερο από τους ηγέτες που κινούνταν στη λογική «πετάει ο γάιδαρος».
ΥΓ. Δεν κάναμε αξιολόγηση των επιλογών (μερικές αμφιλεγόμενες, ορισμένες ατυχείς και άλλες συγκρουσιακές εκ του ασφαλούς) των δύο ηγετών που σφράγισαν με την παρουσία τους τη Μεταπολίτευση. Απλώς παραθέσαμε τις αποκλίσεις τους απ’ αυτό που στην εποχή τους ήταν ο ιερός κανόνας.
Ανάγωγα
Μικρό δεν το λες το κυβερνητικό σχήμα. Για το αν θα είναι ευέλικτο, θα δείξει. Ωστόσο αυτό που προέχει είναι να συνεδριάζει συχνά και επί της ουσίας. Να μιλούν δηλαδή οι υπουργοί και όχι μόνο να ακούνε τον πρωθυπουργό, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας