Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Χάνονται πολλές ευκαιρίες για έξοδο από την κρίση

Το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια της Γαλλίας με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες και η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στη γειτονική Τουρκία, με εκατοντάδες νεκρούς, προκάλεσαν, όπως ήταν φυσικό, σοκ στην Ευρώπη και στην Ελλάδα βέβαια, όπου επισκίασαν την ανούσια πολιτική διαμάχη για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την αναθεώρηση του Συντάγματος, που εισηγείται η κυβέρνηση.

Τα γεγονότα της Γαλλίας και της Τουρκίας οπωσδήποτε προκαλούν προβληματισμούς στις κυβερνήσεις και γενικότερα στις πολιτικές ηγεσίες˙ προβληματισμούς για τις αντοχές της Δημοκρατίας και για την παραπέρα ενίσχυσή της, ώστε να μην κινδυνεύει. Σε κάθε περίπτωση η Δημοκρατία προστατεύεται με περισσότερη πολιτική, οικονομική και κοινωνική δημοκρατία. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Εντυπωσιακό είναι ότι στην περίπτωση της Τουρκίας τους πραξικοπηματίες αντιμετώπισαν και πολίτες, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους και δεν έσκυψαν το κεφάλι. Ιδιόμορφο, ωστόσο, είναι το πρόβλημα της Τουρκίας, που σχολιάστηκε από ειδικούς μελετητές και αναλυτές του. Το ίδιο ισχύει και για τη Γαλλία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με κύμα τρομοκρατίας.

Να γυρίσουμε, όμως, στα δικά μας τεράστια ανοιχτά θέματα, που δεν είναι ούτε ο εκλογικός νόμος ούτε και η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Και τα δύο αυτά θέματα είναι μακριά από την πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης, που επιδεινώθηκε από την ανικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων και την ανάλγητη συμπεριφορά των δανειστών της χώρας και εταίρων μας, οι οποίοι με τα αχαρακτήριστα μνημόνια λιτότητας, όπως και οι ίδιοι πλέον παραδέχονται, οδήγησαν στην εξαθλίωση την πλειονότητα των Ελλήνων.

Η φοροδοτική ικανότητα των άμοιρων εταίρων τους έχει προ πολλού εξαντληθεί, αλλά και η εμφανιζόμενη ως αριστερή κυβέρνηση και οι δανειστές επιμένουν σε παραπέρα ξεζούμισμα.

Οι απάνθρωπες, ληστρικές μειώσεις στις συντάξεις, που επέβαλε ο πάνσοφος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στην ανέχεια και παράλληλα στέγνωσε η αγορά, με άμεσο αποτέλεσμα να κλείσουν χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, διατηρώντας στα ύψη την ανεργία και χωρίς να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.

Και πώς να φανεί, όταν έχει στερέψει η πολιτική και οικονομική σκέψη στη χώρα, αλλά και στην Ευρώπη, η μοίρα της οποίας έχει πέσει στα χέρια της κυρίας Μέρκελ και του κυρίου Σόιμπλε, που θέλουν υπόδουλη της Γερμανίας την Ευρώπη. Αν δεν ξυπνήσουν οι υπόλοιποι μοιρολάτρες εταίροι, η Ευρωπαϊκή Ενωση είτε θα διαλυθεί ή θα βρεθεί υπό πλήρη γερμανική κατοχή, αυτήν τη φορά χωρίς πόλεμο.

Αν δεν γίνει μία συλλογική προσπάθεια για θεαματικές αλλαγές στην Ευρώπη προς όφελος όλων των λαών της, οφείλει η Ελλάδα με συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και με επιστράτευση του όπου γης Ελληνισμού, να βγει από το δραματικό αδιέξοδο πριν έρθουν τα χειρότερα, δηλαδή «ο αφανισμός του Εθνους», όπως είχε προβλέψει ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Τα θέματα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και της αναθεώρησης του Συντάγματος πρέπει να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό με μια, το πολύ δύο συνεδριάσεις της Βουλής, διότι όσο είναι ανοιχτά αποπροσανατολίζουν και προκαλούν αντιθέσεις μεταξύ των κομμάτων.

Ολος ο πολιτικός κόσμος, επιτέλους, για μια φορά να συνεργαστεί για να αντικρίσει την πραγματικότητα, ώστε να μπει με συγκεκριμένες ενέργειες φρένο στον κατήφορο.

Πότε θα συνειδητοποιήσουν όσοι κυβερνούν, ότι η Ελλάδα έχει πλούτο, που πρέπει να αξιοποιήσει με δικές της δυνάμεις και να μην περιμένει μόνο ξένους επενδυτές, που και αυτοί είναι καλοδεχούμενοι. Και μόνο αν αξιοποιηθούν οι άφθονες στην Ελλάδα Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) -για τις οποίες έντονα ενδιαφέρονται οι Γερμανοί- μπορεί η ελληνική οικονομία να πάρει μια ανάσα και να δρομολογηθεί η ανάπτυξη.

Για την αξιοποίηση χρειάζεται ένα καθαρό νομικό πλαίσιο, που να παρέχει και τη δυνατότητα σε συνεταιριστικές και δημοτικές επιχειρήσεις, με συμμετοχή και δημοτών, εκμετάλλευσης αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων σε άγονες κρατικές εκτάσεις που θα διατεθούν δωρεάν.

Αν δοθούν ουσιαστικά κίνητρα, μπορεί να επαναπατριστούν και κεφάλαια που έχουν διοχετευτεί στο εξωτερικό, όπως και χρήματα, που πολλοί κρατούν στο σπίτι τους, για να επενδυθούν. Με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορεί να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ηλεκτρικό ρεύμα, να γίνονται και εξαγωγές.

Θα υπάρξει και πρόσθετο όφελος γιατί θα σταματήσει η εισαγωγή πετρελαίου και η χρησιμοποίηση ρυπογόνου λιγνίτη. Οι δημοτικές επιχειρήσεις, αν εγκαταστήσουν στις στέγες των σχολείων φωτοβολταϊκά, θα έχουν έσοδα αντί να δαπανούν χρήματα για ηλεκτρικό ρεύμα και οι δημότες-μέτοχοι θα ανακουφιστούν. Ποια συμφέροντα εμποδίζουν την αξιοποίηση των ΑΠΕ, αυτό το θείο δώρο στην Ελλάδα.

Τίθεται στους υπουργούς που τα τελευταία χρόνια χειρίστηκαν τα θέματα της ενέργειας το ερώτημα: Είχε εκδηλωθεί από το 2011 έντονο γερμανικό ενδιαφέρον για την αγορά πράσινης ενέργειας από την Ελλάδα με ένα επενδυτικό πρόγραμμα 20 δισ. ευρώ.

Σχετικές συζητήσεις έγιναν τον Οκτώβριο του 2011 κατά την επίσκεψη στην Αθήνα του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, τον οποίο συνόδευαν 70 Γερμανοί επιχειρηματίες.

Ο κ. Ρέσλερ συναντήθηκε με τους τότε υπουργούς Ε. Βενιζέλο, Μ. Χρυσοχοΐδη και Γ. Παπακωνσταντίνου. Γιατί, λοιπόν, οι συζητήσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία, ώστε να εφαρμοστεί το γερμανικό πρόγραμμα;

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Χάνονται πολλές ευκαιρίες για έξοδο από την κρίση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας