Πέρα από αυτό καθεαυτό το ειδικό ιστορικό βάρος της Μακρονήσου, τέσσερις «εικόνες» της κρατώ μέσα μου. Η μία είναι κινηματογραφική, από το «Χάππυ Νταίη» του Παντελή Βούλγαρη (1976) που παρότι δεν ανέφερε σαφώς τη Μακρόνησο, αυτήν εννοούσε, κάνοντας, διά του σινεμά, ένα μεγάλο μέρος της γενιάς μου (γενιάς γαλουχημένης επί ΠΑΣΟΚ και ήδη με ροπή στο απολιτίκ ειδικά σε σύγκριση με προηγούμενους) να επιστρέψει στην Ιστορία, να διαβάσει και να ψαχτεί.
Στην δεύτερη υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας όταν ως ρεπόρτερ κάλυψα την πρώτη μεγάλη επιστροφή του Μίκη στη Μακρόνησο αλλά και την πρώτη δημόσια εκδήλωση-συναυλία με τραγούδια του που έγινε εκεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου του 2003, συνταξιδεύοντας στο πλοιαράκι με παλιούς κρατούμενους που επέστρεφαν και εκείνοι πρώτη φορά «από τότε», κλαίγοντας στο «πήγαινε», τραγουδώντας και κλαίγοντας στο «γύρνα».
Το τρίτο περιστατικό μού το αφηγήθηκαν και αφορούσε πραγματικό διάλογο που έγινε λίγα χρόνια πριν στο Λαύριο, όταν τοπικός παράγοντας ανέλυε στην παρέα του το σχέδιό του να προτείνει στη Μακρόνησο να γίνει μουσείο αλλά και πάρκο εκδηλώσεων. Σιωπηλός ηλικιωμένος άντρας που καθόταν στο διπλανό τραπέζι παρενέβη καταλυτικά: «Ακου παλικάρι μου, τα βράδια νομίζεις ακόμα ότι ο άνεμος φέρνει μέχρι εδώ τα βογκητά των συντρόφων μου. Τι πάρκο εκδηλώσεων λες;» του είπε.
Η τέταρτη εικόνα ήταν αυτή που ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις, όταν με αφορμή την παρουσίαση ενός βιβλίου το βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone οργάνωσε το 2016 εκδρομή στη Μακρόνησο, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να κάνουν πικ νικ με το φαγητό που υποτίθεται ότι έτρωγαν κάποτε οι κρατούμενοι. Τι εννοώ; Ο καθένας μπορεί να εισπράξει την Ιστορία με τον τρόπο του, τη ματιά του, την αισθητική, την προέλευση, την ιδεολογία, τη φαντασίωση ή την αντίληψή του. Και ο καθένας μπορεί να επιλέξει τη Μακρόνησο που του αρμόζει. Η Ιστορία όμως δεν θα πάψει να ταξιδεύει τα βράδια με τον άνεμο ως απόηχος που δεν ανήκει σε κανέναν εκτός από τα φαντάσματά της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας