Τις ιστορικές στιγμές με το ανυπολόγιστο κόστος για την ελληνική κοινωνία, όταν οι αρμόδιες ελεγκτικές διευθύνσεις των Βρυξελλών έκαναν «τα στραβά μάτια» -τέλη της δεκαετίας του '90- στη «δημιουργική λογιστική» που προσάρμοζε την κακή δημοσιονομική εικόνα της χώρας στα κριτήρια του Μάαστριχτ, προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ, ενδέχεται να ξαναζήσουμε, με αφορμή το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικών συντάξεων που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή.
Το πρόβλημα έχει γνωστοποιηθεί και από τις σελίδες της «Εφ.Συν.» αλλά και από δημοσιεύματα άλλων ΜΜΕ που μεταφέρουν αντιρρήσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. για την επιβάρυνση του δημόσιου χρέους με ένα κόστος μετάβασης που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 74 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου, προκειμένου να λειτουργήσει το σύστημα των νέων συντάξεων.
Για το ύψος του κόστους μετάβασης δεν υπάρχει αμφισβήτηση. Το επιβεβαιώνει η μόνη αρμόδια Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Είναι η ίδια Αρχή που και με τον ασφαλιστικό νόμο (4670) Βρούτση που έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ε.Ε. σημείωνε ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας μας είναι βιώσιμο μέχρι το 2070 και δεν θα χρειαζόταν καμία κρατική επιβάρυνση για το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης στις επικουρικές που -ας μην ξεχνάμε- χτίστηκε μέσω των νομοθετικών παρεμβάσεων και του πρώην υπουργού Κατρούγκαλου (ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και του Γ. Βρούτση (Ν.Δ.).
Γιατί, λοιπόν, αυτό το σύστημα πρέπει τώρα να αλλάξει και να επιβαρύνει την ελληνική κοινωνία με νέα ισοδύναμα; 'Η μήπως υπάρχει κάποιος νοήμων στην κυβέρνηση που πιστεύει πραγματικά ότι το κόστος αυτό θα καλυφθεί από την... ανάπτυξη και τις επενδύσεις; Το θέμα δεν είναι εάν το σχέδιο αυτό είναι νεοφιλελεύθερο ή όχι. Το ερώτημα είναι εάν είναι καταστροφικό ή όχι. Το νέο ασφαλιστικό θα αποπληρωθεί είτε με νέο φόρο είτε με περικοπές κοινωνικών δαπανών είτε με μείωση συντάξεων. Γιατί, στο τέλος της μέρας, οι πιστωτές που μοιάζει να κάνουν ξανά «τα στραβά μάτια», θα ζητήσουν τον λογαριασμό. Κι αυτός θα είναι πολύ πικρός για όλους μας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας