Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικός ηγέτης της Χαμάς
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού
Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικός ηγέτης της Χαμάς

O No1 στόχος στη λίστα αντιποίνων του Ισραήλ

Ο άνθρωπος που ενορχήστρωσε την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κατάρ, το Ιράν και την Τουρκία, αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον Νετανιάχου που διψά για εκδίκηση.
Oταν προ εβδομάδος το Ισραήλ βίωνε αυτό που πολλοί αποκαλούν ως τη δική του «11η Σεπτεμβρίου» -σε όρους φρικαλεότητας, θυμάτων, αλλά και αποτυχίας των δυνάμεων ασφαλείας και των υπηρεσιών πληροφοριών του, που θεωρούνται από τις καλύτερες στον κόσμο- ο Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, παρακολουθούσε χαμογελαστός από τηλεοράσεως την πρωτοφανή σε σχεδιασμό και έκταση επίθεση της οργάνωσής του, από απόσταση δύο χιλιάδων χιλιομέτρων.

Ηταν στην έδρα του, στην Ντόχα του Κατάρ, όπου και παραμένει, ενόσω οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν από ξηράς, θαλάσσης και αέρος τη Λωρίδα της Γάζας των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το κράτος εν κράτει της Χαμάς στα παλαιστινιακά εδάφη, γνωστό ως «η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου», όπου το ήμισυ του πληθυσμού είναι ανήλικοι, βυθισμένοι στη φτώχεια και στην ανθρωπιστική κρίση, υπό πλήρη, ασφυκτικό πλέον αποκλεισμό από το Ισραήλ και με σχεδόν κλειστά τα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Κάθε μέλος της Χαμάς είναι ένας νεκρός άνθρωπος», διακήρυξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, που από την Τετάρτη μεταπήδησε από την πιο ακροδεξιά κυβέρνηση στα χρονικά της χώρας του σε μια έκτακτης ανάγκης, ενόσω ο ισραηλινός στρατός ζέσταινε τις «μηχανές» χερσαίας επέμβασης στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω φόβων για γενική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

«Και θα τους συντρίψουμε και θα τους εξαλείψουμε, όπως ο κόσμος συνέτριψε και εξάλειψε το “Ισλαμικό κράτος”», είπε ο Νετανιάχου για τη Χαμάς. Στην κορυφή της λίστας των στόχων είναι ο Χανίγια, μαζί με όλη την ηγεσία -πολιτική και στρατιωτική- της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης, που το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους χαρακτηρίζουν τρομοκρατική.

Η ιστορία και η διαδρομή του 61χρονου ηγέτη της συνδέεται στενά με την ίδρυση και την άνοδο της ίδιας της Χαμάς.

Γιος Παλαιστίνιων προσφύγων από την Ασκελόν, που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους κατά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1948, η πρώιμη ζωή του Χανίγια καθορίστηκε από την ισραηλο-παλαιστινιακή διένεξη.

Ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι στη Γάζα, βιώνοντας από πρώτο χέρι τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της ζωής στον πυκνοκατοικημένο παράκτιο θύλακα μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, αλλά και συνολικά του αγώνα των Παλαιστινίων για τον τερματισμό της κατοχής και την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους.

Στον καταυλισμό έλαβε πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε ιδρύματα που διαχειρίζεται η Υπηρεσία Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Σπούδασε αραβική φιλολογία στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, όπου διαμορφώθηκαν οι πολιτικές του θέσεις. Ευθυγραμμίστηκε με το ισλαμιστικό κίνημα και έγινε επικεφαλής του συμβουλίου φοιτητών, που εκπροσωπούσε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Λίγο αφότου αποφοίτησε, το 1987, ξέσπασε η πρώτη Ιντιφάντα. Την ίδια κιόλας χρονιά έγινε από τα νεότερα μέλη της Χαμάς, που μόλις είχε ιδρύσει ο σεΐχης Αχμέντ Γιασίν ως παλαιστινιακό παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου. Η οργάνωση καλούσε σε καταστροφή του Ισραήλ και στην ίδρυση ανεξάρτητου ισλαμικού κράτους στα εδάφη της ιστορικής Παλαιστίνης.

Συνελήφθη τρεις φορές από τους Ισραηλινούς -μετά την τρίτη μάλιστα εκδιώχθηκε στον νότιο Λίβανο, μαζί με άλλα στελέχη της Χαμάς. Επέστρεψε στη Γάζα το 1993.

Διορίστηκε κοσμήτορας του Ισλαμικού Πανεπιστημίου. Το 1997, μετά την αποφυλάκιση του σεΐχη Γιασίν από το Ισραήλ, ο Χανίγια διορίστηκε βοηθός του.

Λίγο έλειψε να σκοτωθούν μαζί σε μια ισραηλινή επιδρομή το 2003 - τελικά ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε σε ανάλογη επίθεση την επόμενη χρονιά.

Η στενή σχέση των δύο ανδρών, αλλά και η αποχώρηση των κατοχικών ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, το 2005, «προίκισε» τον Χανίγια με αυξημένη προβολή και γρήγορη ανέλιξη στα ανώτερα κλιμάκια της Χαμάς.

Κατάφερε το 2006 να κερδίσει τις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές και να γίνει πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής έως το 2007. Μια περίοδος που σημαδεύτηκε από αιματηρή σύγκρουση της Χαμάς με την αντίπαλη Φατάχ, που είχε ιδρύσει ο Γιάσερ Αραφάτ και η οποία ήταν πλέον υπέρ των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Η ρήξη μεταξύ των δύο κύριων παλαιστινιακών οργανώσεων -η οποία δεν γεφυρώθηκε ουσιαστικά ποτέ, θρυμματίζοντας την παλαιστινιακή ενότητα, ενόσω το Ισραήλ εφάρμοζε την τακτική «διαίρει και βασίλευε»- οδήγησε στην εκδίωξη της Φατάχ από τη Γάζα και στην de facto ηγεμονία της Χαμάς στον θύλακα. Τα «ηνία» είχε ο Χανίγια μέχρι το 2014. Τρία χρόνια μετά ανέλαβε επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς.

Οι δεσμοί του ίδιου και της οργάνωσης με το Κατάρ και το Ιράν θεωρείται ότι έπαιξαν ρόλο στη σοκαριστική επίθεση του περασμένου Σαββάτου στο Ισραήλ.

Υπάρχουν επίσης στενοί δεσμοί με την Τουρκία του ισλαμιστή προέδρου Ερντογάν - η Χαμάς έχει μάλιστα γραφείο στην Κωνσταντινούπολη και αρκετά στελέχη της τουρκικό διαβατήριο.

Στο γεωπολιτικό φόντο βρίσκεται εν τω μεταξύ ο λεγόμενος «Αξονας της Αντίστασης»: ένα δίκτυο υποστηριζόμενων από την Τεχεράνη οργανώσεων και πολιτοφυλακών, το οποίο εκτείνεται από τη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο μέχρι τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

Βρίσκεται ήδη σε εγρήγορση μετά τις διακηρύξεις του Ισραήλ ότι θα εξαλείψει τη Χαμάς και όλη την ηγεσία της. Στο «κάδρο» των πιθανών αντιποίνων αναφέρεται ότι βρίσκονται αμερικανικοί στόχοι και συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, πάνω από την οποία έχει αρχίσει να σχηματίζεται μια εφιαλτικά «τέλεια καταιγίδα».

Γιατί τον επιλέξαμε

Επικεφαλής του πολιτικού σκέλους της Χαμάς -τρομοκρατικής οργάνωσης κατά το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και συμμάχους τους-, είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος του Ισραήλ, μετά τη σοκαριστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που κινδυνεύει να ανάψει το «σπίρτο» στη μεσανατολική «πυριτιδαποθήκη».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
O No1 στόχος στη λίστα αντιποίνων του Ισραήλ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας