Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
H πραγματικότητα των στρατοπέδων σκορπά ακόμα και σήμερα τη φρίκη

Πολιτικά Παρασκήνια 27.01.2015

Οι δολοφόνοι της μνήμης

Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος σήμερα, και στις τηλεοράσεις πολλών χωρών θα προβληθεί για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ Night Will Fall, με σκηνές από τις πρώτες κινηματογραφικές λήψεις των συμμάχων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης το 1945. Για το ιστορικό αυτών των λήψεων που μοντάρισε ο Αλφρεντ Χίτσκοκ διαβάσατε ήδη σε ρεπορτάζ της Βένας Γεωργακοπούλου («Εφ.Συν.», 15.1.2015). Δυστυχώς η Ελλάδα εξαιρείται από τις χώρες προβολής, λες κι εδώ δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε το τέρας του αντισημιτισμού να στρογγυλοκάθεται ακόμα και στη νέα Βουλή. Το αξιοσημείωτο είναι ότι, αν εξαιρεθεί μια προσπάθεια τηλεοπτικής ανασύστασης του αρχικού ντοκιμαντέρ του Χίτσκοκ το 1984, οι σκληρές σκηνές από το Μπέργκεν Μπέλσεν έμειναν άγνωστες μέχρι σήμερα. Το υλικό φυλασσόταν στο βρετανικό Imperial War Museum, επειδή οι υπεύθυνοι θεωρούσαν ότι κανείς δεν μπορεί να αντέξει την εικόνα των επιζώντων των στρατοπέδων τη στιγμή της απελευθέρωσής τους. Το καταχώνιασμα επί 70 χρόνια αυτού του φοβερού ντοκουμέντου αποδεικνύει βέβαια έμμεσα ότι είναι εντελώς αστήρικτη η επιχειρηματολογία των περιβόητων «αναθεωρητών». Αντίθετα με όσα υποστηρίζουν οι απολογητές του χιτλερισμού, οι σύμμαχοι από την πρώτη στιγμή θέλησαν να μειώσουν την έκταση της ναζιστικής κτηνωδίας, ακολουθώντας τις πολιτικές σκοπιμότητες της εποχής. Ομως η πραγματικότητα των στρατοπέδων σκορπά ακόμα και σήμερα τη φρίκη.

Πολιτική χωροταξία

Σε πραγματικό γρίφο εξελίσσεται η πολιτική χωροταξία μέσα στη Βουλή μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι χώροι δεν επαρκούν και οι αναπόφευκτες καραμπόλες μπορεί να οδηγήσουν εκτός του ιστορικού κτιρίου (σ.σ. στη μεταφορά τους σε άλλο κτίριο στην πλατεία Συντάγματος) πρώην πρωθυπουργούς που δεν είναι βουλευτές, όπως οι Κ. Μητσοτάκης, Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου, αλλά και πρώην προέδρους της Βουλής, όπως οι Β. Πολύδωρας και Απ. Κακλαμάνης. Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στην Ολομέλεια, όπου το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ κινδυνεύουν να χάσουν τα μπροστινά έδρανα, στα οποία παραδοσιακά κάθονταν τις τελευταίες δεκαετίες, και να μετακομίσουν στα «ορεινά». Θέση στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει πάντως το Ποτάμι, όπως διαβεβαίωνε ο Στ. Θεοδωράκης, μετά από ερώτηση της «Εφ.Συν.».

Εχοντας τοποθετηθεί, ανοιχτά και με όλους τους τρόπους, υπέρ της εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ, το αφεντικό του μπασκετικού Παναθηναϊκού, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ήταν αναμενόμενο να σχολιάσει με ενθουσιασμό την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. «Το αποτέλεσμα των εκλογών έχει ιστορική σημασία», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Επιτέλους, οι Ελληνες αποφάσισαν να εμπιστευτούν νέα πρόσωπα και να τιμωρήσουν εκείνους που έφεραν τη χώρα μας στη σημερινή κατάσταση. Ταυτόχρονα, ο ελληνικός λαός πέρασε ένα ισχυρό κι ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι απαιτεί δικαιοσύνη κι ισονομία παντού, σ' όλους τους τομείς. Ευελπιστώ ότι η νέα κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι κληρονομεί τεράστια βάρη και προβλήματα που πρέπει να λύσει, θα βρει τον χρόνο, ώστε να ασχοληθεί και με σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον αθλητισμό. Ολόψυχα τους εύχομαι καλή επιτυχία».

«Θα πούμε πολλά»

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συνεχίζει να παίρνει σαφείς αποστάσεις από τις πολιτικές επιλογές, αλλά και τη συμπεριφορά, του Αντώνη Σαμαρά . Μετά τη συνάντησή του χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής μίλησε για την ανάγκη συνεννόησης, εξέφρασε την ελπίδα «να πάει καλά η χώρα» και πρόσθεσε πως «εμείς θα συμβάλουμε σε κάθε θετική ενέργεια». Νωρίτερα, λίγο μετά την παράδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων από τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Μιχ. Θεοχαρίδη, απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για τα εσωκομματικά της Ν.Δ., ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε με νόημα πως «έχουμε να πούμε πολλά μόλις βγάλω το κουστούμι του προέδρου».

Εκτός Βουλής έμεινε ο πρώην υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αφού την έδρα στην Α' Πειραιά, όπου ήταν υποψήφιος, την κέρδισε τελικά ο Κώστας Κατσαφάδος, εξέλιξη που πολλοί χαρακτήρισαν «έκπληξη». Ο Κων. Αρβανιτόπουλος είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας Γιάννη Μώραλη για τη δημαρχία Πειραιά, δημιουργώντας τότε αντιδράσεις στο κόμμα της Ν.Δ. αφού ο Αντ. Σαμαράς στήριζε τον Βασίλη Μιχαλολιάκο. Στον Πειραιά έλεγαν χθες ότι ο πρώην δήμαρχος πήρε τώρα την εκδίκησή του, γιατί εκτός των άλλων ο Κώστας Κατσαφάδος είναι γαμπρός του, έχει παντρευτεί την κόρη του, Νόρα Μιχαλολιάκου.

O Βασίλης Λεβέντης ήταν μια από τις εκπλήξεις των εκλογών. Το κόμμα του, η Ενωση Κεντρώων, έλαβε το απρόσμενο ποσοστό 1,8% και καταγράφηκε ένατο κόμμα, πίσω από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ενώ στην έδρα του Ευάγγελου Βενιζέλου, την Α' Θεσσαλονίκης, υπερέβη τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ κατά μία μονάδα. Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων δεν άλλαξε γραμμή, παρά την εκλογική του επιτυχία, και κατήγγειλε χθες τα μέσα ενημέρωσης για «φίμωση» και «εξόντωση». Προφανώς, εκτιμά ότι αν το κόμμα του τύγχανε καλύτερης προβολής, ενδεχομένως να έμπαινε στη Βουλή.

«Για τσιγάρα»;

«Εάν το Ποτάμι είναι μία δύναμη του 6%, θα είναι το παιδί για τα τσιγάρα. Εάν το Ποτάμι όμως είναι δυνατό με διψήφιο ποσοστό και καθαρά τρίτη δύναμη της χώρας, θα υποχρεωθούν να κυβερνήσουν με τους όρους του Ποταμιού». Αυτά δήλωνε στις 22 Νοεμβρίου 2014 ο Σταύρος Θεοδωράκης στο αίθριο του δημαρχείου της Ερμούπολης ενώπιον υποστηρικτών του κόμματός του. Το ερώτημα είναι, τώρα που στις εκλογές το Ποτάμι έλαβε 6,05%, τι ακριβώς αποτελεί το κόμμα του; Είναι ακόμα το «παιδί» για τα θελήματα;

Ο νεότερος

Οσοι νομίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο νεότερος πρωθυπουργός που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, έχουν λάθος. Ο Επαμεινώνδας Δεληγεώργης από την Αρκαδία έγινε 6 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1865 μέχρι και το 1877. Γεννημένος το 1829, έγινε πρωθυπουργός 36 χρόνων. Ηταν ιδρυτής και αρχηγός του δημοκρατικού κόμματος Εθνικό Κομιτάτο, με το οποίο εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής επί Οθωνα. Ο Οθωνας τον είχε οδηγήσει λίγα χρόνια νωρίτερα στη φυλακή εξαιτίας της έντονης αντιβασιλικής δράσης του. Ο δημοκράτης Δεληγεώργης έγινε για πρώτη φορά γνωστός ως ηγέτης του φοιτητικού κινήματος που ζητούσε με δυναμικές κινητοποιήσεις από τον Οθωνα την απελευθέρωση των πολιτικών αντιπάλων του !

Πρώτη αποτίμηση

Η πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος επιχειρήθηκε σε χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Για την «εκλογική καχεξία» τονίστηκε ότι υπήρξε ασφυκτική πόλωση, ελάχιστος χρόνος προετοιμασίας της κοινής προσπάθειας με τους Πράσινους, ενώ λειτούργησε κυρίως η λογική «να φύγει η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου», με τον ΣΥΡΙΖΑ να εισπράττει σχεδόν το σύνολο αυτής της κατηγορίας των ψηφοφόρων. «Οι εκλογές έδωσαν σαφές μήνυμα προοδευτικής στροφής. Η ήττα των πολιτικών δυνάμεων της λιτότητας ανοίγει τον δρόμο για προοδευτικές αλλαγές στη χώρα, των οποίων η υλοποίηση πρέπει να γίνει με ρεαλισμό και σταθερή την ευρωπαϊκή πορεία. Ο πρόεδρος και η ηγεσία αναλαμβάνουν τις ευθύνες για το εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα. Μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες θα προχωρήσουμε στον επαναπροσδιορισμό της πορείας μας» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η καρέκλα...

Ξεκίνησε το πριόνισμα Σαμαρά από παντού εντός της Ν.Δ. «Αραγε μπορεί να έχει κάποιος ήσυχη τη συνείδησή του, όταν υπάρχουν σήμερα 1,2 εκατ. άνεργοι Ελληνες και 6,3 εκατ. στα όρια της φτώχειας;» αναρωτιέται ο πρώην ευρωβουλευτής και συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκης. Ο ίδιος ζητά ανάληψη ευθυνών και αυτοκριτική. «Μια διαφορά 8,5% και από 33,5% το 2009 σε 27,5% σήμερα, είναι μεγάλη ήττα» δηλώνει ο κ. Πουπάκης και ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι τρίζει η καρέκλα Σαμαρά…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πολιτικά Παρασκήνια 27.01.2015

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας