Ελάχιστες έως και ανύπαρκτες θεωρούνται οι πιθανότητες εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από τους κυβερνητικούς εταίρους. Στο μέγαρο Μαξίμου, όλες οι κινήσεις των συνεργατών του πρωθυπουργού κατατείνουν στις πρόωρες εκλογές, στις 25 Ιανουαρίου και σε αυτόν τον σχεδιασμό εντάσσονται οι τακτικοί χειρισμοί του Αντ. Σαμαρά αλλά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλου.
Η δεύτερη ψηφοφορία για την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα δεν αναμένεται να αλλάξει θεαματικά την πολιτική αριθμητική της πρώτης και το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, είναι πλέον, όπως παραδέχονται και στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ, εις βάρος της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες έχουν καταλήξει στην επιλογή της «καθαρής λύσης» των εκλογών, ωστόσο οι συνθήκες των εκλογών επιδεινώνονται και αυτές κάθε μέρα για την κυβέρνηση.
Αμηχανία λόγω ΑΝ.ΕΛΛ.
Οι καταγγελίες του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. Π. Χαϊκάλη για απόπειρα χρηματισμού έφεραν σε αμηχανία την κυβέρνηση και έκοψαν τις όποιες ελπίδες για αύξηση των 160. Αλλά και η προηγούμενη κατάσταση, με τις παλινωδίες και τις αμφιθυμικές δηλώσεις των ανεξάρτητων βουλευτών (Μελάς, Οικονόμου, Γιοβανόπουλος κ.ά.) μόνο θετικά δεν επέδρασαν στο εγχείρημα της προεδρικής πλειοψηφίας.
Στο εσωτερικό της Ν.Δ. ο κ. Σαμαράς έχει να αντιμετωπίσει το εντεινόμενο κύμα δυσφορίας των βουλευτών για τους χειρισμούς των τελευταίων μηνών με την τρόικα και τους εταίρους στην Ε.Ε.
Παράλληλα, οι παρεμβάσεις της Ντ. Μπακογιάννη και του επιτίμου προέδρου του κόμματος Κ. Μητσοτάκη διαμορφώνουν και κλίμα αμφισβήτησης της στρατηγικής του πρωθυπουργού και των στενών του συνεργατών. Από την άλλη, υπέρ των «καθαρών λύσεων» με το βλέμμα ήδη στην επόμενη μέρα, είναι η πτέρυγα των καραμανλικών στελεχών και ο Κ. Καραμανλής. Παράλληλα, στο μέγαρο Μαξίμου εξετάζονται με προσοχή οι κινήσεις στο ΠΑΣΟΚ και οι ελιγμοί του Ευάγγ. Βενιζέλου, που έχει επίσης να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές πιέσεις αλλά και τη δημοσκοπική συμπίεση των ποσοστών του. Η στρατηγική της Ν.Δ. ενόψει των πιθανών πρόωρων εκλογών, κινείται στη γραμμή της πόλωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και οι τόνοι τις επόμενες ημέρες θα ανέβουν και πάλι. Σύμφωνα με τις κυλιόμενες μετρήσεις που έχουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, η Ν.Δ. ανεβάζει τη συσπείρωσή της και το εκλογικό δίλημμα που διαμορφώνεται αφορά το κυβερνών κόμμα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σαμαράς σχεδιάζει νέα ανοίγματα προς τα μικρότερα κόμματα, ενόψει της δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας για την υποψηφιότητα Δήμα, με στόχο να αποδώσει την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ για την αδυναμία εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή και την αναγκαστική προσφυγή στις κάλπες. Ο σχεδιασμός αυτός υπαγορεύεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από το ενδεχόμενο να μην οδηγήσουν οι κάλπες στον σχηματισμό κυβέρνησης. Προς την εκτίμηση αυτή συνηγορούν και οι πληροφορίες από την Ε.Ε. για επέκταση της δίμηνης παράτασης που έχει δοθεί από την τρόικα.
Πίκρα από την Ε.Ε.
Επιχειρώντας να διαβλέψουν ξανά τις διαθέσεις των εταίρων της Ε.Ε., οι άνθρωποι του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι έχουν προδιαγράψει πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η στάση αναμονής που τηρούν δυσκολεύει την ανάγνωση του Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός δεν επεδίωξε τις δηλώσεις στήριξης της καγκελαρίου Μέρκελ, ούτε και του προέδρου Ολάντ, στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Ολες οι παρεμβάσεις, άλλωστε, από το ευρωπαϊκό περιβάλλον εν τέλει λειτούργησαν αρνητικά για την κυβέρνηση.
Τα μηνύματα αισιοδοξίας που επιχειρεί να στείλει ο κ. Σαμαράς, λέγοντας ότι «η πολιτική αστάθεια σύντομα θα επιλυθεί» σύμφωνα με τους συνεργάτες του δηλούν ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές, όμως, στη Ν.Δ. δείχνουν να έχουν συμβιβαστεί με τη νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτό που απασχολεί είναι η διαχείριση των μετεκλογικών εξελίξεων. Το καλύτερο σενάριο που έχουν στα χέρια τους είναι οι επαναληπτικές εκλογές και η περαιτέρω πόλωση, η οποία όμως ευνοεί κατά κανόνα το πρώτο κόμμα. Το μετριοπαθέστερο σενάριο παραπέμπει σε διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης με την ανοχή της Ν.Δ., πλην όμως και αυτό έχει στο βάθος την αντικατάσταση του κ. Σαμαρά από την ηγεσία του κόμματος, όπως και οι εν εξελίξει πρωτοβουλίες για κυβέρνηση ειδικού σκοπού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας