Ολα τα όπλα του αποφάσισε να ρίξει στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ο Αντ. Σαμαράς, κηρύσσοντας ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δείχνοντας να αδιαφορεί για τις συνέπειες όχι μόνον στο πολιτικό πεδίο αλλά και στην οικονομία. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., ο πρωθυπουργός επανέφερε όλα τα εκβιαστικά διλήμματα που είχαν τεθεί το 2012 στους πολίτες για το ευρώ και τον κίνδυνο εξόδου (grexit).
Παίρνοντας ως αφετηρία την αναστάτωση που παρατηρείται στις χρηματαγορές, στο Χ.Α. αλλά και στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων, ο κ. Σαμαράς έφτασε στο σημείο να μιλήσει για επερχόμενο χάος στην περίπτωση που αποβεί άκαρπη η διαδικασία της προεδρικής εκλογής και οδηγηθούμε σε πρόωρες εθνικές εκλογές. Επικαλέστηκε μάλιστα κάθε αρνητική εκτίμηση που έχει διατυπωθεί στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, από οικονομικούς οίκους, τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια, για να ζητήσει από τους βουλευτές να εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ειδάλλως τους απέδωσε την ευθύνη για την αποσταθεροποίηση που, όπως είπε, θα προκύψει.
Κατά τον πρωθυπουργό, για όλα τα αδιέξοδα που προβάλλουν, από το πάγωμα των συνομιλιών με την τρόικα, τις συνεχείς μεταθέσεις των αποφάσεων των εταίρων για την έξοδο από το Μνημόνιο και την άρνησή τους να επανεκτιμήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε τρία όπλα που του δίνουν αυτή τη βεβαιότητα:
- την επιτυχία, που δηλούν οι δείκτες της οικονομίας,
- την αλήθεια που, όπως είπε, την αντιλαμβάνονται οι πάντες, από τους πολίτες μέχρι τους ξένους επενδυτές και,
- την ευθύνη, μπροστά στην απειλή του ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ξαναφέρνει στο στόμα των ξένων τον όρο grexit.
Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός είχε μόνο καλά λόγια για τους εταίρους και δανειστές, παρά το γεγονός ότι το σχέδιο εξόδου έχει παγώσει λόγω των «υπερβολικών και παράλογων απαιτήσεων» που είχαν βάλει στο τραπέζι: Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «η Ευρώπη πήρε την απόφαση να μας στηρίξει με την πιστωτική γραμμή που θα μας επιτρέψει να δανειζόμαστε. Είμαστε κοντά και χωρίς να πάρουμε επώδυνα μέτρα, που δεν τα χρειαζόμαστε και θα επιβάρυναν τα πρώτα βήματα της ανάπτυξης» και επέρριψε και γι’ αυτή την καθυστέρηση την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόσκλησή του προς τους βουλευτές των άλλων κομμάτων να ψηφίσουν τον υποψήφιο Πρόεδρο Στ. Δήμα, διατυπώθηκε σε τόνους και ύφος που παραπέμπει σε εμφυλιοπολεμικές συνθήκες, αφού σε αντίθετη περίπτωση τους απέδωσε προκαταβολικά «την ιστορική ευθύνη» για «τη σύγκρουση με όλη την Ευρώπη» και την «έξοδο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Μίλησε για τρομοκράτηση των βουλευτών, ενώ, αναφερόμενος στη στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, χωρίς να τον κατονομάσει, τον κατηγόρησε ότι «υποκύπτει και συμμαχεί με εκείνους που λίγους μήνες πριν κατήγγειλε ο ίδιος ως “επικίνδυνους για την Αριστερά και τον τόπο”».
Tα «πήρε» λόγω Δήμα
Η οξύτητα της ομιλίας Σαμαρά στην Κ.Ο. της Ν.Δ. υπαγορεύτηκε από την άρνηση της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝ.ΕΛΛ. αλλά και τη μεταστροφή των ανεξάρτητων βουλευτών έναντι της υποψηφιότητας του Στ. Δήμα. Παράλληλα όμως υπαγορεύεται και από την ανάγκη συσπείρωσης των δυνάμεων της Ν.Δ. μπροστά στο ορατό πλέον ενδεχόμενο των εθνικών εκλογών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η μάχη για την εκλογή Προέδρου είναι ανοιχτή». Αλλά και στην περίπτωση που χαθεί, σπεύδουν να τονίζουν ότι «η πολιτική μάχη θα συνεχιστεί στις εθνικές εκλογές».
Η πίεση θα συνεχιστεί τις πέντε ημέρες που απομένουν μέχρι την πρώτη ψηφοφορία σε πολεμικούς τόνους, ενώ εκτιμάται ότι στο πλευρό της κυβέρνησης θα σταθούν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Προς επίρρωσιν, από την Ουάσινγκτον ανακοινώθηκε ότι οι εκπρόσωποι του Ταμείου είναι έτοιμοι να γυρίσουν για το κλείσιμο της αξιολόγησης στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ από τις Βρυξέλλες έρχεται τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί, μια επίσκεψη που είχε παγώσει λόγω της εμπλοκής με την τρόικα.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι ακόμη και αν στην πρώτη ψηφοφορία το αποτέλεσμα δεν δείξει δυναμική εκλογής, τα μηνύματα που στέλνουν οι αγορές και ο προβληματισμός που δημιουργείται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα επιδράσουν καταλυτικά στις επόμενες ψηφοφορίες. Αυτή η μεταστροφή που προσδοκά η κυβέρνηση θα κριθεί στη σύνοδο κορυφής, την επομένη της πρώτης ψηφοφορίας. Υπό το πρίσμα αυτό, η πρώτη ψηφοφορία θεωρείται καθοριστική και στο ψυχολογικό πεδίο για τον επηρεασμό των βουλευτών στην τρίτη και τελευταία, αλλά παράλληλα και για μία παρέμβαση που επιδιώκει από τις Βρυξέλλες ο κ. Σαμαράς, στις 18 Δεκεμβρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας