ΜΑΛΛΟΝ ΩΣ ΙΚΕΤΕΣ και ξεχνώντας τις υπερφίαλες δηλώσεις περί μη αλλαγών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αναμένεται να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στο Παρίσι οι εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης των Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.
Ηδη και ενώ δεν έχουν ακόμη μπει στο αεροπλάνο της μετάβασης στην πρωτεύουσα της Γαλλίας για τις διαπραγματεύσεις, έχουν συγκατανεύσει σε τρεις επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να σωθεί παραμένοντας στην καρέκλα της εξουσίας, φαλκιδεύει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων αλλά και την ίδια τη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας, που στηρίζεται εν πολλοίς στην αγοραστική δύναμη μισθωτών και συνταξιούχων, και έχει ήδη αποφασίσει να δώσει βορά στους δανειστές τα εξής:
- Πάγωμα των συντάξεων για τα έτη 2016 και 2017 (είχε αποφασιστεί αύξηση της τάξης του 4%). Με αυτόν τον τρόπο το σύστημα εξοικονομεί περί το 1 δισ. ευρώ τη συγκεκριμένη διετία.
- Μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ κατά 20% (με παράλληλη μείωση, για όσους ενταχθούν, και της σύνταξης που θα λάβουν κατά 20%). Το μέτρο αυτό εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα αυξήσει άμεσα τη ροή εσόδων προς τον ΟΑΕΕ, παρότι δεν έχει άμεσο δημοσιονομικό όφελος. Βέβαια, ο κ. Βρούτσης παραγνωρίζει ότι έτσι υποσκάπτει έτι περαιτέρω τα ετοιμόρροπα θεμέλια του ΟΑΕΕ, καθότι τα αναλογιστικά ελλείμματα του Ταμείου των Ελεύθερων Επαγγελματιών είναι τεράστια (και μάλιστα με την παραδοχή ότι άπαντες οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές όπως έχουν διαμορφωθεί στα τωρινά επίπεδα και όχι μειωμένες).
- Θέσπιση της 20ετίας (6.000 ημέρες ασφάλισης) ως κατώτατου ορίου για τη λήψη της σύνταξης, όταν τώρα το γενικό όριο είναι η 15ετία (4.500 ημέρες ασφάλισης).
- Αύξηση ορίων για την πρόωρη συνταξιοδότηση (θα προταθεί στους δανειστές μας αύξηση κατά 2 έτη) όταν η τρόικα απαιτεί να τηρηθεί η συμφωνία της περασμένης άνοιξης, που καταργεί ουσιαστικά από 1-1-2015 την πρόωρη συνταξιοδότηση (δηλαδή όλοι θα βγαίνουν στη σύνταξη μετά τη συμπλήρωση των 62 ετών).
Ο κ. Βρούτσης και οι λοιποί εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς θα επιδιώξουν να πείσουν ότι οι μεγάλες αλλαγές θα γίνουν στο τέλος του 2015 με την κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας, που θα δώσει το έναυσμα για πλήρη κατεδάφιση του υφιστάμενου μοντέλου στο οποίο κινείται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Ουδείς βέβαια γνωρίζει μέχρι ποιου σημείου μπορεί να φτάσει η υποχωρητικότητα της κυβέρνησης διότι, όπως φαίνεται, οι απεσταλμένοι της δεν μεταβαίνουν στο Παρίσι για συζητήσεις εκπροσωπώντας ένα κυρίαρχο κράτος, αλλά βλέπουν τις επικείμενες διαπραγματεύσεις ως προσπάθεια σωτηρίας τής υπό κατάρρευση κυβέρνησης. Ετσι, προσφέρουν «γην και ύδωρ» προκειμένου να παραμείνουν στις καρέκλες της εξουσίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας