Την τελευταία του συνεδρίαση για το 2024 θα πραγματοποιήσει σήμερα το πρωί (11 π.μ.) στο Μαξίμου το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, ενώ η χρονιά θα κλείσει με την παρουσίαση του σχεδίου για την προστασία των παιδιών από εθισμό στο διαδίκτυο, που θα πραγματοποιηθεί την άλλη Δευτέρα. Από την ατζέντα του υπουργικού ξεχωρίζει κυρίως το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2025, δηλαδή ο ετήσιος κυβερνητικός προγραμματισμός, το οποίο θα παρουσιάσει ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, με τους υπουργούς να φεύγουν με τους μπλε κυβερνητικούς φακέλους ανά χείρας.
Στο πλαίσιο της προβολής της θετικής ατζέντας και αναστροφής του κλίματος δυσαρέσκειας για την ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο του κυριακάτικο μήνυμα πριν από τα Χριστούγεννα αναφέρθηκε εκ νέου στον προϋπολογισμό του 2025, με ειδική μνεία σε κάποιες θετικές προβλέψεις του, που όμως δεν φτάνουν για να ανακουφίσουν σημαντικά τους πολίτες. Αν και αναγνώρισε ο ίδιος πως χρειάζονται περισσότερα, ανέφερε πως «έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια καλή πορεία της οικονομίας που μας επιτρέπει να επιταχύνουμε και να διευρύνουμε τις κοινωνικές πολιτικές». Ειδικά για τις παρεμβάσεις προς τις τράπεζες ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «με τις 10 νέες πρωτοβουλίες μας για τον περιορισμό των τραπεζικών προμηθειών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, στέλνουμε μήνυμα δικαιοσύνης και κοινής λογικής απέναντι σε πρακτικές που βάρυναν δυσανάλογα τις τραπεζικές και διατραπεζικές συναλλαγές φυσικών προσώπων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ρυθμιστικό πλαίσιο που ετοιμάζουν για τους ανηλίκους και το διαδίκτυο. «Θα επιδιώξουμε συνεργασία με τους παρόχους, ώστε να εναρμονίσουμε πρακτικές και να διαμορφώσουμε ένα νέο πλαίσιο που θα προστατεύει τα παιδιά. Ενα πλαίσιο που θα κατοχυρώνει μια σειρά από νέα ψηφιακά δικαιώματα των παιδιών μας και θα αναγκάζει τις πλατφόρμες και τις τεχνολογικές εταιρείες να τα σεβαστούν και να αναπτύξουν αντίστοιχες εφαρμογές προστασίας. Δεν στοχεύουμε σε σκληρές, δρακόντειες ή οριζόντιες απαγορεύσεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Αυτό που θέλουμε είναι να χτίσουμε ένα περιβάλλον που θα προστατεύει τα παιδιά από την υπερβολική χρήση ή και κατάχρηση της τεχνολογίας, χωρίς να στερούμε τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει. Το κλειδί είναι στην ισορροπία», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Λεφτά για την άμυνα υπάρχουν...
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ περισσότερων δαπανών για την άμυνα, ζητώντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη ευελιξία στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών κανόνων.
«Κατά κοινή παραδοχή χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα και να κινηθούμε πιο έξυπνα στο πώς κατανέμουμε τα κονδύλια για την άμυνα, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προσωπικά έχω ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης ευελιξίας, στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών κανόνων, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις αμυντικές δαπάνες. Πιστεύω ότι αυτό θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για όλους μας να δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνα», τόνισε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της άτυπης συνόδου Φινλανδίας-Σουηδίας-Ελλάδας-Ιταλίας, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Λαπωνία.
Επιπλέον, συμφωνώντας με τον Φινλανδό ομόλογό του, Πέτερι Ορπο, είπε πως «πρέπει να εξετάσουμε όλα τα μέσα για το πώς θα προωθήσουμε συλλογικά την ευρωπαϊκή άμυνα». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος τον Φεβρουάριο.
Ενδεικτική των προθέσεών του για περισσότερο χρήμα υπέρ της άμυνας ήταν και η απάντηση που έδωσε σε ερώτηση για δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Ντόναλντ Τραμπ θα ζητήσει να αυξηθεί στο 5% του ΑΕΠ (από 2%) ο στόχος για τις αμυντικές δαπάνες των μελών του NATO. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως «το 2% πιθανόν ανήκει στο παρελθόν».
«Θα είναι πάνω από 2%, αλλά ας μην το προσδιορίσουμε, διότι όλοι έχουμε υποχρεώσεις και σε εθνικό επίπεδο και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λειτουργούμε εντός του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου. Ο,τι κάνουμε αφορά και, στην προκειμένη περίπτωση, τη θέση μας ως μέλη της ευρωζώνης. Συνεπώς, γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί να δαπανήσουμε περισσότερα από το 2%, αλλά θα γίνει σαφές, όπως είπε ο Ουλφ (σ.σ. Κρίστερσον), το ποιο είναι το ποσοστό στο οποίο θα συμφωνήσουμε, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αφού διαβουλευτούμε με τον νέο πρόεδρο» πρόσθεσε.
Υβριδικός πόλεμος
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε μάλιστα ότι «αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας μορφής υβριδικού πολέμου, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Εκανε λόγο για «εκστρατείες ψευδούς πληροφόρησης και παραπληροφόρησης που προσπαθούν να επηρεάσουν τις δημοκρατικές μας διαδικασίες».
«Για όλες αυτές τις προκλήσεις χρειαζόμαστε μια συνεκτική απάντηση, που να υπερβαίνει απλά την αύξηση των δαπανών για την άμυνα και τη συνέχιση της στήριξης προς την Ουκρανία: μιλάμε για την ενίσχυση των δικών μας δημοκρατιών, την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, διότι η παράνομη μετανάστευση έχει επίσης εργαλειοποιηθεί από άλλες δυνάμεις. Δείτε, για παράδειγμα, αυτό που συμβαίνει στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία. Πρόκειται για πραγματικές προκλήσεις ασφαλείας που πρέπει να αντιμετωπιστούν» είπε ακόμα.
Ειδικά για το μεταναστευτικό ο Κυρ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ συντονισμένων πολιτικών, ζητώντας πρόσθετη χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «όχι μόνο για τη διαχείριση των συνόρων αλλά και για τις κατασκευές που καθιστούν αποτελεσματικότερη τη διαχείριση των συνόρων μας», όπως είπε, έχοντας προφανώς κατά νου νέους φράχτες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας