Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
karamanlis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI

Διάγγελμα Καραμανλή από Πάτρα

Την αντίθεσή του στη διαγραφή Σαμαρά και στους κυβερνητικούς χειρισμούς στα Ελληνοτουρκικά εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ● Ασκησε αιχμηρή κριτική στη Γερμανία για τις πολεμικές επανορθώσεις και τα μνημόνια και συνολικά στη Δύση για την Ουκρανία, τη Γάζα και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Τέλος στη συζήτηση για μετάβασή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αφού έβαλε το όνομά του στο τραπέζι ο Αντώνης Σαμαράς, έδωσε ο Κώστας Καραμανλής κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Πάτρα, στηρίζοντας τον έτερο πρώην πρωθυπουργό στο θέμα της διαγραφής του.

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε τιμητική για το πρόσωπό του την πρόταση Σαμαρά καθώς προέρχεται από ένα πρώην πρωθυπουργό, γεγονός που συνιστά σαφή διαφοροποίηση από την πρακτική της διαγραφής και της απαξίωσης που ακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Με τιμά η σκέψη, ειδικά μάλιστα όταν προέρχεται από έναν πρώην πρωθυπουργό. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει», ξεκαθάρισε ο κ. Καραμανλής μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια» του Γιώργου Χαρβαλιά.

Δυσαρέσκεια

Ο πρώην πρωθυπουργός με μια θέση αρχών έδειξε ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά του για τη διαγραφή του κ. Σαμαρά, ειδικά στο σκέλος που αφορά τα εθνικά ζητήματα τονίζοντας γι’ αυτά ότι «η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση, ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα».

Παράλληλα επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις για τα Ελληνοτουρκικά υποστηρίζοντας την πάγια εθνική θέση, πάνω στην οποία, όπως είπε, απαιτείται εθνική ενότητα και συνεννόηση.

Τόνισε επίσης την ανάγκη η Ελλάδα «να πρωταγωνιστήσει στη σταθεροποίηση και την προοπτική ομαλότητας στα Βαλκάνια» και σχετικά με τη διεύρυνση σημείωσε πως «δεν έχει λογική, παρά μόνο προκατάληψη και ιστορική εμπάθεια, το να έπεται η Σερβία, έναντι άλλων κρατών, στο χρονοδιάγραμμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Η ομιλία του κ. Καραμανλή περιείχε πάντως έντονη κριτική και προς την Ε.Ε. για πληθώρα ζητημάτων. Ειδικά για τα μνημόνια είπε πως απέτυχαν και είχαν τιμωρητικό και παραδειγματικό χαρακτήρα.

Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε και στους δύο μεγάλους πολέμους εν εξελίξει. Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εν μέσω νέας κλιμάκωσης, τόνισε πως «είναι επιβεβλημένη μια σοβαρή προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός», ενώ για τη Μέση Ανατολή επέμεινε στην ανάγκη να πειστεί το Ισραήλ ότι «αν δεν συναινέσει με ειλικρίνεια στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, το αδιέξοδο θα παραμένει».

Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά του πρώην πρωθυπουργού στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, ειδικά καθώς έχει προηγηθεί η προκλητική παρουσία του προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα δικαιούνταν -και ακόμη δικαιούται- να αποζημιωθεί για την άδικη ζημία που υπέστη, τα αποτελέσματα της οποίας επηρέασαν τη σύγχρονη εξέλιξή της. Αυτή η διαπίστωση δεν έχει μόνο ηθικό έρεισμα, αλλά και απολύτως τεκμηριωμένα νομικό.

»Η Γερμανία δεν αρκεί να αναγνωρίσει μόνο στα λόγια τις ευθύνες της για τις καταστροφές που προκάλεσε στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να το κάνει αυτό και εμπράκτως» είπε και υπενθύμισε πως «η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, το οποίο συνήφθη αναγκαστικώς, δεν παραγράφηκε ποτέ και η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ από αυτήν. Αλλά και οι αποζημιώσεις για τις ανθρώπινες απώλειες και τις υλικές καταστροφές δεν χαρίστηκαν ποτέ».

Στη Χάγη

Τόνισε επίσης πως η Γερμανία οφείλει να προσφύγει από κοινού με την Ελλάδα στη Χάγη «προκειμένου να αποκαταστήσει νομικά και ηθικά την τάξη και να μην αφήνει σκιές να την αμαυρώνουν». «Η άρνησή της, όπως την ξανακούσαμε πρόσφατα, καθιστά τις συγγνώμες και τη φραστική μεταμέλεια υποκριτικές και υστερόβουλες», επισήμανε.

Ο κ. Καραμανλής άσκησε και συνολικά κριτική στο οικοδόμημα της Ε.Ε. για το πώς δεν έχει φτάσει στην ενοποίηση, και ειδικά στη Γερμανία τόσο για την οικονομική της πολιτική όσο και για τις κατά καιρούς μονομερείς ενέργειές της στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Στο Μαξίμου είναι γεγονός πως περίμεναν με έντονο ενδιαφέρον τη χθεσινή ομιλία του κ. Καραμανλή, στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων. Και δεν είναι καθόλου βέβαιο πως δεν θα προκαλέσει ενόχληση, παρότι κινήθηκε σε ήπιους τόνους, διακριτής ωστόσο διαφοροποίησης για το θέμα του Σαμαρά.

Οσο και να θέλουν να κλείσουν το θέμα Σαμαρά ο θόρυβος δεν λέει να κοπάσει έτσι εύκολα. Σε κάθε τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εμφάνισή τους στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές καλούνται να το σχολιάσουν, κάποιοι πολλάκις. Ενίοτε δε τους ξεφεύγουν πράγματα που δείχνουν πως η συνοχή και η ομοψυχία δεν είναι τόσο δεδομένες όπως επιμένει το κυβερνητικό αφήγημα.

Οι «κρυπτόμενοι»

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Αδωνη Γεωργιάδη για τους «κρυπτόμενους υπουργούς», δήλωση που τις τελευταίες ημέρες προσπαθούν να λειάνουν ο ένας μετά τον άλλο, γιατί προφανώς δημιούργησε εντυπώσεις.

«Το αν κάποιος θέλει να μιλήσει για ένα θέμα ή δεν θέλει, είναι θέμα δικό του» σχολίαζε χθες ο Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας ότι δευτερεύουσα σημασία έχει το ποιος εκφράζει την κυβερνητική θέση, αλλά «πρωτεύουσα σημασία έχει να ακουστεί το επιχείρημα». Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, «στρατόπεδα δεν υπάρχουν, είμαστε όλοι ενωμένοι και συντεταγμένοι».

Παρατηρώντας κάποιος τις δηλώσεις την εβδομάδα που κύλησε μετά τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού η διαπίστωση είναι πως το αφήγημα εστιάζει στην προβολή δεξιών πολιτικών της κυβέρνησης, που αναμασούν σχεδόν σαν καραμέλα όσοι εμφανίζονται στα ΜΜΕ.

Κι αυτό περιλαμβάνει από τη μείωση του αριθμού μεταναστών και τον φράχτη στον Εβρο μέχρι την αύξηση των συλλήψεων, για να αναδείξουν πως το δόγμα «νόμος και τάξη» είναι σε πλήρη εφαρμογή. Και αυτό έχει προφανή στόχευση να καθησυχάσουν όσους τυχόν έχουν επηρεαστεί από την κριτική του πρώην προέδρου του κόμματος για απομάκρυνση από τις ιδρυτικές του αρχές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διάγγελμα Καραμανλή από Πάτρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας