Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα της μυωπικής πολιτικής της στο θέμα της ενέργειας, παρά το γεγονός ότι η υπαναχώρηση σε μέτρα που απέρριπτε αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της, επιχειρεί η κυβέρνηση, την ώρα που παράλληλα ο γενικότερος αναβρασμός στο εσωτερικό της «γαλάζιας» Κ.Ο. καλά κρατεί. Επιβεβαιωτικό προς την κατεύθυνση αυτή είναι το χθεσινό περιστατικό με το «γαλάζιο» αντάρτικο στον διορισμό ηγεσίας στην Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (επειδή η προτεινόμενη για επικεφαλής ήταν εκ των εμπνευστών του νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο), με συνέπεια να αναβληθεί η συνεδρίαση υπό τον φόβο της καταψήφισης της επιλογής Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός προσπαθεί πάντως να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τον εντεινόμενο αναβρασμό, ο οποίος εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους και φτάνει μέχρι τη ρίψη προειδοποιητικών βολών από βουλευτές του για την επικείμενη για το 2025 εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί -με αφορμή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο κάποιοι βουλευτές θεωρούν ότι οδήγησε στην καθίζηση του 28% και οι ίδιοι απειλούν με καταψήφιση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου αν προταθεί εκ νέου- ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δείτε το ως μια δημιουργική ζύμωση και όχι ως ανησυχία. Εχω περάσει και εγώ πολλά χρόνια ως βουλευτής συμπολίτευσης, χωρίς κυβερνητική θέση. Και πάντα οι βουλευτές έχουν το θάρρος της γνώμης τους» (ΣΚΑΪ), με τη δημοσιογράφο να του επισημαίνει ότι και ο ίδιος είχε πράξει κάτι παρόμοιο με τη μη υπερψήφιση του Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο πρωθυπουργός θέλησε να προσπεράσει την επισήμανση, τονίζοντας: «Καταθέτουν ερωτήσεις στους υπουργούς και τους ενθαρρύνω να το κάνουν, αυτός είναι ο ρόλος τους. Αλλά ταυτόχρονα είναι και συντονισμένοι και συντεταγμένοι για την υπηρέτηση των κεντρικών πολιτικών επιλογών. Ετσι δουλεύει ένα κοινοβουλευτικό κόμμα». Τέλος, ήταν σαφές ότι επιχείρησε να βάλει φρένο στις ανοιχτές υποδείξεις, δείχνοντας ενοχλημένος από τους βουλευτές που το πράττουν, αναφέροντας ότι «είναι άκομψο για τον θεσμό» να γίνονται συζητήσεις επί του θέματος και ο ίδιος δεν θα πει απολύτως τίποτα γιατί συν τοις άλλοις είναι και πρόωρο. «Θα είμαι κάθετος. Δεν θέλω και δεν πρόκειται να δεχτώ να ακούσω από κανέναν βουλευτή οποιαδήποτε άποψη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η συζήτηση θα ανοίξει συντεταγμένα τον Φεβρουάριο του 2025», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, αποδεχόμενος ωστόσο ότι ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένα πρόσωπο «το οποίο πρέπει να έχει ευρύτερη αποδοχή».
Στο μεταξύ σήμερα ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Μεγάλη Βρετανία όπου θα λάβει μέρος στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας με οικοδεσπότη τον νεοεκλεγέντα Εργατικό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα την υπεράσπιση και διασφάλιση της δημοκρατίας, ενώ στο ίδιο στρογγυλό τραπέζι θα βρίσκεται και ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Συνολικά στη σύνοδο έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από 47 χώρες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας