Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
megaro maximou
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Τα προβλήματα για τον ένοικο του μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να επανέλθουν δριμύτερα από το φθινόπωρο | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τα ανοιχτά μέτωπα του Σεπτεμβρίου

Πολλοί στη Ν.Δ. προεξοφλούν ότι οι θερινές διακοπές θα σκεπάσουν πρόσκαιρα τις κακοτοπιές για την κυβέρνηση, η οποία θα βρεθεί από το φθινόπωρο αντιμέτωπη με τα άλυτα προβλήματα της ακρίβειας, της συρρίκνωσης του ΕΣΥ, της ανεργίας, καθώς επίσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, θέματα που προκαλούν εσωκομματικές τριβές.

Με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ, όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τα βλέμματα που είχαν στραφεί προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού επανέρχονται προς το εσωτερικό της χώρας. Και μπορεί πολλοί μέσα στη Ν.Δ. να προεξοφλούν ότι η θερινή ραστώνη θα σκεπάσει πρόσκαιρα τις κακοτοπιές για την κυβέρνηση, όμως τα μέτωπα που έχει μπροστά της παραμένουν ανοιχτά και αναμένεται να αρχίσουν από τον Σεπτέμβριο ξανά να φουντώνουν.

Νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών και νούμερο ένα παράγοντας της κυβερνητικής φθοράς ασφαλώς παραμένει το ζήτημα της ακρίβειας, ενώ είναι ακόμα πολύ νωπή η ήττα της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές με την πτώση στο 28% -πολύ κάτω από τον πρωθυπουργικό πήχη του 33%- και την απώλεια ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων από τις εθνικές εκλογές.

Μάλιστα όπως κατέγραψαν και οι «Τάσεις» της MRB για τον Ιούλιο, οι πολίτες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια με 62,4%, η υγεία και η περίθαλψη με 43,1% και η ανεργία με 29,2%. Μετά το κακό για τη Ν.Δ. εκλογικό αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει μια εικόνα επανεκκίνησης (και ιδίως στο θέμα της αντιμετώπισης των ζητημάτων της καθημερινότητας που φθείρουν την κυβέρνηση) μέσω του τελευταίου ανασχηματισμού.

Η εικόνα αυτή όμως όχι μόνο δεν του βγήκε, αλλά προκάλεσε ακόμα πιο μεγάλη εσωκομματική δυσαρέσκεια, καθώς πολλά «γαλάζια» στελέχη είδαν τον ανασχηματισμό αυτόν ως μια ανακύκλωση και ένα rotation μεταξύ συγκεκριμένων προσώπων που κάθε φορά μπαινοβγαίνουν στο κυβερνητικό σχήμα ή αλλάζουν θέσεις μεταξύ τους, δίνοντας την αίσθηση μιας κλειστής ομάδας στην οποία πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές αισθάνονται ότι δεν θα μπουν ποτέ.

Τώρα, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο και με δεδομένο ότι θα προσέλθει εκεί υπό την πίεση της συνεχιζόμενης κυβερνητικής φθοράς, «γαλάζια» στελέχη θεωρούν πως ο πρωθυπουργός υποχρεώνεται να επιχειρήσει να παρουσιάσει στη ΔΕΘ αυτήν την εικόνα επανεκκίνησης και ένα πλαίσιο επαναπροσδιορισμού των κυβερνητικών προτεραιοτήτων.

«Βαριά» διπλωματία

Την ίδια ώρα, μπορεί η συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Τ. Ερντογάν στην Ουάσινγκτον να ολοκληρώθηκε με βασική στόχευση τη διατήρηση του κλίματος των «ήρεμων νερών», όμως δεν ήταν αυτή η βασική συνάντηση. Η βασική συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου θα γίνει τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Σε αυτό το πλαίσιο «γαλάζια» στελέχη εκτιμούν ότι πέραν του ζητήματος της διατήρησης της ηρεμίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο κάποια στιγμή θα αρχίσουν να μπαίνουν στο τραπέζι και ζητήματα πιο «βαριάς» διπλωματίας. Και σημειώνεται ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί στα ελληνοτουρκικά προκαλούν εσωκομματικές αντανακλάσεις στη Ν.Δ.

Θυμίζουμε ότι στο Πολεμικό Μουσείο ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τον πρωθυπουργό «να αποφασίσει άμεσα την αλλαγή της ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής», ενώ ο Κώστας Καραμανλής διατύπωσε σαφείς αιχμές, ενστάσεις και προειδοποιήσεις για τα ελληνοτουρκικά:

«Είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο Δ.Δ. της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις δικαιώματος στο Δ.Δ. να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό».

Επιπλέον, με δεδομένο ότι ο ελέφαντας στο δωμάτιο της συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο στην Ουάσινγκτον ήταν το Κυπριακό (στο οποίο έκανε σχετική αναφορά, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο πρωθυπουργός), ο κ. Μητσοτάκης έχει μπροστά του και το γεγονός ότι θα βρίσκεται ταυτόχρονα στην Κύπρο με τον Τ. Ερντογάν, ανήμερα της 20ής Ιουλίου και της επετείου των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, καθώς ο πρωθυπουργός θα είναι στη Λευκωσία, προσκεκλημένος του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος θα βρίσκεται την ίδια ώρα στα κατεχόμενα.

Πονοκέφαλος

Και το άλλο ζήτημα που αναμένεται να ξαναβρεί μπροστά του ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά το καλοκαίρι είναι βέβαια αυτό του προσώπου που θα προτείνει για τη θέση του/της Προέδρου της Δημοκρατίας. Το μέγαρο Μαξίμου θέλει πάση θυσία να κλείσει αυτό το θέμα μέχρι να έρθει η ώρα των πρωθυπουργικών αποφάσεων, όμως πρόκειται για κάτι που έχει μετατραπεί σε εσωκομματικό ζήτημα για τη Ν.Δ.

Θυμίζουμε ότι ο Νότης Μηταράκης έχει ταχθεί υπέρ μιας υποψηφιότητας για τη θέση αυτή «από τη μεγάλη οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας» και ο Γιώργος Βλάχος, στη συνεδρίαση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας δήλωσε πως «από εδώ και πέρα μη θεωρείτε δεδομένη την ψήφο μου για κανένα νομοσχέδιο, ούτε για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Στο ίδιο πνεύμα και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης έχει πει ότι «η παράταξη έχει ανθρώπους που μπορεί να ενώσουν», ενώ ο Θόδωρος Καράογλου δήλωσε ότι είναι «αρνητικός» σε μια δεύτερη θητεία της Κ. Σακελλαροπούλου.

Και με δεδομένο ότι είναι πολλοί οι «γαλάζιοι» βουλευτές που στο παρασκήνιο δηλώνουν ότι δεν θέλουν να ψηφίσουν τη νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήδη έχει δημιουργηθεί ακόμα ένας μεγάλος «πονοκέφαλος» για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να ενταθεί μετά το καλοκαίρι και στη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τα ανοιχτά μέτωπα του Σεπτεμβρίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας