Aντιμέτωπος με τη σκληρή κριτική για σειρά ζητημάτων από πολλούς βουλευτές του βρέθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Και είναι η πρώτη φορά στα πέντε χρόνια θητείας της παρούσας κυβέρνησης που η εσωκομματική αυτή κριτική εκφράζεται με τέτοια ένταση και με τέτοια σφοδρότητα σε συνεδρίαση της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός βρέθηκε εξαρχής σε θέση άμυνας και θέλησε να υπερασπιστεί τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η διεύρυνση στα χρόνια της δικής του ηγεσίας, δηλαδή η αξιοποίηση στην κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό μεγάλου αριθμού στελεχών που δεν προέρχονται από τη Ν.Δ. αλλά από άλλους πολιτικούς χώρους και κυρίως από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.
Σε αυτό το πλαίσιο θέλησε να πει στην εισαγωγική του τοποθέτηση ότι «λέμε “όχι” σε αυτούς οι οποίοι θέλουν μια μικρή και φοβική Νέα Δημοκρατία. Αυτό, εξάλλου, δείχνει και η ιστορία μας. Οταν διευρυνθήκαμε, όταν ανοίξαμε τις πόρτες μας, όταν μεγαλώσαμε, νικήσαμε», αφήνοντας έτσι αιχμές για όλα τα «γαλάζια» στελέχη που αντιτίθενται στον τρόπο διεύρυνσης που πραγματοποιεί ο ίδιος.
«Ψευτοδιλήμματα»
Στο ίδιο πλαίσιο έκανε λόγο για «διάφορα ψευτοδιλήμματα, περί δήθεν στροφής προς το Κέντρο, προς τα δεξιά, προς τα αριστερά. Θέλω να επαναλάβω: Ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά», ενώ έκανε λόγο για «κάποια εύκολα λόγια για μια δήθεν ανάγκη επιστροφής στις ρίζες», προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν αρνηθήκαμε τις ρίζες μας. Αν όμως το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε σημαίνει μάλλον ότι οι ρίζες του έχουν ξεραθεί».
Με αυτόν τον τρόπο επέλεξε να απαντήσει συγκεκριμένα στη σφοδρή κριτική που έχει ασκήσει δημοσίως προς το μέγαρο Μαξίμου το ιστορικό στέλεχος της «γαλάζιας» παράταξης Νικήτας Κακλαμάνης.
Ο κ. Κακλαμάνης επανέλαβε βέβαια την έντονη κριτική του και εντός της κλειστής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας -και ουσιαστικά απάντησε στα όσα είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο πρωθυπουργός- τονίζοντας, κατά τις πληροφορίες, ότι η παράταξη της Ν.Δ. έχει κερδίσει και μεγαλύτερες νίκες, ενώ ζήτησε να μη φύγει το κόμμα από την ιδεολογική του ταυτότητα, σημειώνοντας πως «Ολοι έκαναν διεύρυνση. Και ο Κώστας Καραμανλής με τον μεσαίο χώρο και ο πατέρας σας έκαναν αμφίπλευρη διεύρυνση. Αλλά ουδείς έκανε μετάλλαξη». (...) «Κάνατε πέντε ανασχηματισμούς και δεν έχετε αλλάξει ποτέ κανέναν εξωκοινοβουλευτικό. Αντιθέτως, τώρα είπατε ότι βάλατε βουλευτές, αλλά διώξατε βουλευτές για να βάλετε άλλους βουλευτές».
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παίρνει ξανά τον λόγο προκειμένου να απαντήσει ότι «δεν φεύγουμε ποτέ από αυτό, το έχουμε ξαναπεί, μένουμε στις αρχές και τις αξίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή».
Οι... υπόνοιες
Η πιο σκληρή κριτική τοποθέτηση ήταν αυτή του Μάριου Σαλμά, ο οποίος έθεσε θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης υπέρ των λίγων και όχι των πολλών. Ο κ. Σαλμάς φέρεται να δήλωσε ότι «είμαστε με τους πολλούς ή τους λίγους; Χτυπήσατε τη φοροδιαφυγή στα πετρέλαια; Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Π.χ. πατάξαμε τα υπερκέρδη στα καύσιμα; Επιμείνατε στα ομόφυλα χωρίς να πείτε ποιος σας το ζήτησε. Κάνετε πολιτική με 5 συνεργάτες σας. Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με 5 συνεργάτες σας που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια».
Αυτή ήταν χρονικά και η πρώτη τοποθέτηση βουλευτή στην οποία ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε απάντηση λέγοντας ότι «Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41% επειδή στηρίξαμε τους λίγους. Στηρίζουμε τους πολλούς».
Αιχμηρή ήταν και η τοποθέτηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος ανέφερε ότι «η Ακροδεξιά τελείωσε με τη Χρυσή Αυγή. Δεν πρέπει να την αναστήσουμε, γιατί βολεύει κάποιους. Δείτε πού οδηγήθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν που επιδίωξε να εκμεταλλευτεί την ενίσχυση της Ακροδεξιάς και την πολυδιάσπαση των παραδοσιακών κομμάτων.
»Κινδυνεύει να τον καταπιεί η Ιστορία με απίστευτες συνέπειες για τη Γαλλία και για την Ευρώπη», με τον Κυρ. Μητσοτάκη να προχωράει για τρίτη φορά σε απάντηση, λέγοντας ότι «δεν έχουμε καμία σχέση με τον Μακρόν. Εμείς κερδίσαμε στις ευρωεκλογές με 15 μονάδες διαφορά. Εκείνος έχασε με 15 μονάδες διαφορά. Η Ν.Δ. είναι ισχυρό κόμμα. Ο Μακρόν δεν έχει κάτι αντίστοιχο».
Από εκεί και πέρα υπήρξε πολύ έντονη κριτική από πολλούς βουλευτές για τις κακές σχέσεις υπουργών -και κυρίως εξωκοινοβουλευτικών υπουργών- με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σε αυτό το πλαίσιο αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές κατήγγειλαν υπουργούς για αλαζονεία, ενώ ο Θάνος Πλεύρης εξαπέλυσε «καρφί» κατά των στελεχών προερχόμενων από χώρους όπως το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας πως «όποιος προσχωρεί στη Ν.Δ., πρέπει να αποδέχεται τον αξιακό της κώδικα και όχι να φέρνει τον δικό του».
«Εξισορρόπηση»
Βολές υπήρξαν εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και για τους πανηγυρισμούς κυβερνητικών στελεχών μετά την ψήφισή του, με τον βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτο Χρυσομάλλη να εκτοξεύει «καρφί» προς τα στελέχη αυτά, λέγοντας ότι «κάποιοι βγήκαν στο πάρτι για τα ομόφυλα ζευγάρια», ενώ διερωτήθηκε και τι σημαίνει το «πάμε μπροστά και όχι δεξιά», αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της σχετικής δήλωση του πρωθυπουργού.
Την ίδια ώρα ο Νότης Μηταράκης άφησε αιχμές με συγκεκριμένους αποδέκτες μέσα στο μέγαρο Μαξίμου, λέγοντας ότι «η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης κρίνεται από την κοινωνία και όχι από τα excel». Ταυτόχρονα έθεσε και μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (μετά και τις σχετικές δημόσιες δηλώσεις του) θέμα Προέδρου της Δημοκρατίας, τασσόμενος ευθέως κατά μιας δεύτερης θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υπέρ μιας υποψηφιότητας από τη Ν.Δ., λέγοντας ότι «η επικείμενη εκλογή ΠτΔ αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία εξισορρόπησης. Προτείνοντας υποψήφιο Πρόεδρο από τη μεγάλη οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας».
Αλλά και ο Γιώργος Βλάχος φέρεται να δήλωσε πως «από εδώ και πέρα μη θεωρείτε δεδομένη την ψήφο μου για κανένα νομοσχέδιο ούτε για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Αιχμηρή ήταν και η τοποθέτηση του Χρήστου Μπουκώρου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «φορολογούμε τα διυλιστήρια για να δώσουμε βοήθημα στους συνταξιούχους και θα τους το πάρουμε πίσω από τον καφέ που πίνουν στο καφενείο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας