Νέο σχέδιο, προσαρμοσμένο στο πλαίσιο της τρόικας και τις διαθέσεις των μηχανισμών της Ε.Ε., θα προσπαθήσουν να βρουν στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα (Τρίτη), στις 3 μ.μ., ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος. Τα περί εξόδου, με συμφωνία-πακέτο για τον προϋπολογισμό, τη «μεταμνημονιακή εποχή» και την «επιβράβευση για την υλοποίηση του τρέχοντος Μνημονίου» έχουν φύγει από το τραπέζι και η διαπραγμάτευση διεξάγεται πλέον σε χειρότερη βάση.
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συναντώνται υπό την πίεση του τελεσίγραφου που έστειλε η Ε.Ε. για λογαριασμό της τρόικας, να συμφωνηθούν όλες οι εκκρεμότητες που προσδιορίζουν οι δανειστές μέχρι την Τετάρτη. Στην αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση κινδυνεύει να μείνει αμανάτι, με τον προϋπολογισμό του 2015 στον αέρα. Μέχρι την Παρασκευή, το τελικό σχέδιο θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή, όμως, δίχως την έγκριση της τρόικας, η κατάθεση δεν έχει νόημα, αφού οι βασικές προβλέψεις (και το δημοσιονομικό κενό) τελούν υπό αίρεση.
Ο χρόνος λειτουργεί για άλλη μια φορά εις βάρος της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται στο δίλημμα να αποδεχτεί όλα τα μέτρα που αξιώνει η τρόικα, με την ελπίδα ότι έτσι θα πάρει και την πολιτική «επιβράβευση» που προσδοκά από την Ε.Ε., ή να συμβιβαστεί με το κλείσιμο του προϋπολογισμού μεσοβέζικα και να αφήσει τη διαπραγμάτευση για τη μεταμνημονιακή εποχή στην επόμενη κυβέρνηση.
Με την πρώτη επιλογή, η κυβερνητική συνοχή θα δοκιμαστεί σκληρά στην ψήφιση του προϋπολογισμού, στις αρχές Δεκεμβρίου. Χωρίς αντισταθμιστικά κίνητρα από την Ε.Ε. κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι «η κίνηση αυτή είναι πολύ υψηλού ρίσκου». Η δεύτερη επιλογή, να κλείσει ο προϋπολογισμός χωρίς άλλα οριζόντια μέτρα και οι συζητήσεις για τη νέα χρηματοπιστωτική γραμμή ECCL να αναβληθούν για μερικούς μήνες, φέρνει την κυβέρνηση μπροστά στο ενδεχόμενο επίσπευσης των πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό.
Ηδη οι δύο κυβερνητικοί εταίροι κινούνται ωσάν να βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη να δέχεται τα πυρά βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου που έχουν εμπλακεί ενεργά στις διαπραγματεύσεις. Σε μια προσπάθεια αποφόρτισης του σκηνικού, πριν δημιουργηθεί και άλλο θέμα με την τρόικα, ο κ. Σαμαράς κάλεσε σε σύσκεψη τον κ. Χαρδούβελη, ενώ σήμερα τον έχει καλέσει για ενημέρωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλιας.
Αμέσως μετά αναμένεται να κληθεί και πάλι στο μέγαρο Μαξίμου, στη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου, για τον καθορισμό της κυβερνητικής στάσης έναντι της τρόικας. Κάλυψη στον υπουργό έδωσε με δηλώσεις της και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη, όμως η αρνητική τροπή των πραγμάτων έχει ανοίξει εκ νέου θέμα επίσπευσης των προεδρικών εκλογών. Υπέρ της επίσπευσης τάχθηκε ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Χρυσοχοΐδης, όπως επίσης ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ στις τάξεις των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αρχίζει να καλλιεργείται η αίσθηση πως «η γραμμή της εξόδου οδηγεί την κυβέρνηση σε απόλυτο πολιτικό αδιέξοδο».
Με τις συνεχείς υποχωρήσεις από την αρχική γραμμή, η κυβέρνηση έχει χάσει όποιο πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού διέθετε στο εσωτερικό και τώρα κινδυνεύει να βρεθεί έκθετη και έναντι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι έκοψε κάθε συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους, έστω με τη μορφή «επιβράβευσης», δηλαδή μετάθεσης μέρους των χρεολυσίων. Εντούτοις κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι «το θέμα των διευκολύνσεων παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και θα τεθεί από τον πρωθυπουργό στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας θεωρούνται καλυμμένες για το πρώτο τρίμηνο του 2015 και γι’ αυτό οι εταίροι παίζουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων. Η καχυποψία για το παιχνίδι των εταίρων της Ε.Ε. έχει διαχυθεί και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στη Ν.Δ. βλέπουν με ανησυχία την προσπάθεια επαναφοράς των κόκκινων γραμμών από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που έχει καταστεί σαφές από τους εκπροσώπους των δανειστών πως δίχως συμφωνία στα 19 σημεία της λίστας δεν θα γίνει αξιολόγηση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας