Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ημέρες, εν μέσω διαδηλώσεων για το έγκλημα στα Τέμπη και καταγγελιών για απόπειρα συγκάλυψης από συγγενείς των θυμάτων, κόμματα και οργανώσεις για να τολμήσει το Μαξίμου να τοποθετηθεί για το θέμα του μπαζώματος του τόπου της τραγωδίας.
Η κυβέρνηση απαντά μέσω πηγών και είναι απολύτως προκλητική, καθώς απορρίπτει τις καταγγελίες ως «σενάριο συνωμοσίας», κρύβεται πίσω από τον συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και μιλάει για ζήτημα πρωτοκόλλου.
Από κοντά και ο Χρήστος Τριαντόπουλος που βρέθηκε στο επίκεντρο της υπόθεσης και από το βήμα της Βουλής έδειξε με τη σειρά τους προς την Πυροσβεστική.
Η μακροσκελέστατη διαρροή, στην οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά στο όνομα του κ. Τριαντόπουλου, προφανώς εξηγεί και την πολυήμερη σιωπή του Μαξίμου, καθώς πλασάρεται με οργανωμένο τρόπο το αφήγημα πως επρόκειτο για «πρωτόκολλο διαχείρισης κρίσεων» και όχι εντολές μπαζώματος.
Σενάρια συνωμοσίας, επίθεση στα κόμματα
Τι αναφέρουν λοιπόν οι κυβερνητικές πηγές στην προσπάθεια να απαντήσουν στην κριτική, αλλά και στην καταγγελία της Μαρίας Καρυστιανού; «Ένα σενάριο συνωμοσίας εξυφαίνεται τις τελευταίες ημέρες σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί για μικροπολιτικούς λόγους το βαρύ πένθος και η δικαιολογημένη οργή των συγγενών των 57 θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ένα αφήγημα που δείχνει ότι ορισμένα πολιτικά κόμματα είναι διατεθειμένα να υιοθετήσουν ακραία σενάρια που διακινούνται προκειμένου να δημιουργήσουν, για πολλοστή φορά, μια εικόνα συγκάλυψης. Ο λόγος για τα σενάρια περί “μπαζώματος” του σημείου του τραγικού δυστυχήματος με δήθεν άνωθεν πολιτική εντολή» αναφέρουν και συνεχίζουν «Και αυτό παρά το γεγονός ότι κανένας από τους επιχειρησιακά εμπλεκόμενους αλλά και τον ίδιο τον πρώην περιφερειάρχη δεν θέτουν θέμα εντολής για τις ενέργειες που έγιναν. Ενέργειες άμεσα συνδεδεμένες με τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων που ισχύουν και τα οποία ενεργοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή μετά τη σφοδρή σύγκρουση των δύο συρμών στην περιοχή των Τεμπών με μοναδικό γνώμονα την έρευνα, τη διάσωση και την ασφαλή μεταφορά των διασωθέντων στα νοσοκομεία. Το δήθεν ”μπάζωμα” που επικαλούνται ανοιχτά πλέον εκπρόσωποι κομμάτων έχει εξηγηθεί από την πρώτη στιγμή».
Το μπαλάκι στην Πυροσβεστική
Οι ίδιες πηγές επικαλούνται τον Ευάγγελο Φαλάρα, συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, παραθέτοντας δηλώσεις του που αναφέρουν «είδαμε ότι χρειαζόμασταν βαριά μηχανήματα, γρύλους δυνατούς και γερανούς, που να μπορούν να σηκώσουν βάρη. Γι΄ αυτό το λόγο συγκαλέσαμε δύο συμβούλια ένα στις 02.30 και ένα στις 05.00 προκειμένου να δούμε πως προχωρά το αίτημά μας, διότι από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε να εφαρμοστεί το σχέδιο μεγάλων ανθρώπινων απωλειών, να έρθουν οι γερανοί και να εξασφαλιστούν τα μέσα για να μεταφερθούν οι τραυματίες στα νοσοκομεία» Και εδώ είναι το σημείο κλειδί. Οι γερανοί για να καταστεί εφικτό να σηκώσουν τα βαγόνια προκειμένου να απεγκλωβιστούν τυχόν εγκλωβισμένοι επιβάτες ή να ανασυρθούν θύματα έπρεπε να πατήσουν σε στέρεο έδαφος. Το λασπωμένο χώμα καθιστούσε αδύνατη τη λειτουργία τους και την εκτέλεση της εργασίας για την οποία εκλήθησαν στο σημείο. H απόφαση ελήφθη επί του πεδίου στο πλαίσιο διαχείρισης εν εξελίξει κρίσης, την ώρα δηλαδή που υπήρχαν ακόμα αγνοούμενοι και πιθανώς τραυματίες κάτω από τα βαγόνια, με μοναδικό γνώμονα την έρευνα και διάσωση,αυτό που πρέπει να κάνουν οι επιχειρησιακά αρμόδιοι όταν τίθεται θέμα προστασίας της ανθρώπινης ζωής που προηγείται».
Επισημαίνουν εξάλλου ότι ο κ. Φαλάρας αναφέρει στην κατάθεσή του πως «δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση ΣΟΠΠ με την οποία δίνεται εντολή στην Περιφέρεια να προβεί σε απομάκρυνση όγκου επιφανειακού εδάφους και επίστρωσης του σημείου με οποιοδήποτε άλλο υλικό αλλά αυτό κατέστη αναγκαίο προκειμένου να εκκαθαριστεί ο χώρος, να ισοπεδωθούν οι οποιεσδήποτε εδαφικές ανωμαλίες και να διαμορφωθεί με ασφαλή υλικά ώστε οι γερανοί να επιχειρούν χωρίς κίνδυνο για τον αγωγό και για τους ίδιους λόγω των μεγάλων βαρών (ίδια βάρη και μεταφερόμενα)».
Ο αγωγός αερίου
Όπως ο ίδιος ο κ. Φαλάρας τονίζει κάτω από το σημείο περνά αγωγός φυσικού αερίου. Μπορεί κανείς να σκεφθεί τι προβλήματα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αν ένας εκ των γερανών βούλιαζε στη λάσπη και χτυπούσε κάποιο σημείο του αγωγού. Αυτός είναι ένας πρόσθετος παράγοντας που δικαιολογεί την απόφαση να ρίξουν χαλίκι για να γίνει πιο βατό το έδαφος για τους γερανούς που έπρεπε εκείνη την ημέρα να σηκώσουν βαγόνια που είχαν μάλιστα εκτροχιαστεί. Ουδείς γνώριζε αν υπάρχουν ζωντανοί. Θυμίζουμε ότι υπήρχαν πληροφορίες πως ακούγονταν φωνές στα συντρίμμια. Και οι αρμόδιοι έπραξαν τα δέοντα, έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βρεθούν ζωντανοί επιβάτες. Να απεγκλωβιστούν πάση θυσία και χωρίς καθυστέρηση δεδομένου ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το κάθε λεπτό μετράει. Με απλά λόγια δεν ήταν θέμα εντολών. Ήταν θέμα πρωτοκόλλου. Ήταν θέμα ανθρώπινων ζωών.
Η διάψευση Αγοραστού και η επίθεση στα κόμματα
Τέλος οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επικαλούνται την άρνηση του πρώην περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, ο οποίος έχει δηλώσει πως ούτε έλαβε εντολή για μπάζωμα και ούτε ανέφερε το όνομα του Χρ. Τριαντόπουλου απαντώντας στην κα Καρυστιανού.
Και το συμπέρασμα των πηγών; «Για μια ακόμη φορά βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια συντήρησης και ενδεχομένως μεγέθυνσης, μιας δικαιολογημένης οργής από την πλευρά των συγγενών και των φίλων των θυμάτων με συγκεκριμένη στόχευση. Την οικοδόμηση ενός απαράδεκτου αφηγήματος συνωμοσίας που στήνεται μέσα από έωλες αναφορές σε περίεργες εκρήξεις, σε σενάρια για μεταφορές παράνομων υλικών και στη συνέχεια κορυφώνεται με τις αναφορές περί δήθεν συγκάλυψης και περί μπαζωμάτων που έγιναν στο πλαίσιο αυτό. Έχει δηλαδή όλα τα συστατικά που οι συνωμοσιολόγοι του διαδικτύου αλλά και κομμάτων που κινούνται στα άκρα θέλουν για να το χτίσουν ως αφήγημα. Μόνο που πλέον υιοθετείται και από άλλα κόμματα στην απέλπιδα προσπάθειά τους να εγείρουν ζήτημα ενόψει ευρωεκλογών. Σκοντάφτουν όμως στην πραγματικότητα και την αλήθεια όπως αυτή μεταφέρεται από τους άμεσα εμπλεκόμενους».
Την Πυροσβεστική δείχνει και ο Τριαντόπουλος
Σήμερα, όμως, είχαμε και την πρώτη επίσημη τοποθέτηση από τον Χρήστο Τριαντόπουλο, τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και σημερινό υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.
Ο κ. Τριαντόπουλος μίλησε στη βουλή και εμμέσως πλην σαφώς έδειξε προς την πλευρά της Πυροσβεστικής για το μπάζωμα.
«Θέλω να υπογραμμίσω το εξής: δεν έδωσα εντολές για κάτι. Δεν είχα τέτοιο ρόλο, δεν είχα τέτοια αρμοδιότητα, δεν συμμετείχα στις συνεδριάσεις του συντονιστικού», τα λόγια του υφυπουργού, ο οποίος στη συνέχεια υποστήριξε «Οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο συντονιστικό έπειτα από αίτημα της πυροσβεστικής αποφάσισαν τις παρεμβάσεις και τις διαμορφώσεις στους χώρους για ένα τέτοιο μεγάλο δυστύχημα. Διαμόρφωσαν τον χώρο όπως οι ίδιοι έκριναν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τις διαδικασίες και τις ανάγκες. Οχι με εντολές…». Επισήμανε δε πως οι αρμόδιοι προχώρησαν στις ανάλογες ενέργειες για να ολοκληρώσουν το «πραγματικά δύσκολο έργο τους» και να ολοκληρώσουν την έρευνα και να ανταποκριθούν στην αγωνία των συγγενών και των οικείων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας