Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις κομμάτων και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που κατηγορεί την κυβέρνηση για υπαναχώρηση στην προεκλογική εξαγγελία για νόμο που θα αναγνωρίζει την ισότητα στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και στην τεκνοθεσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προϊδεάσει τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που θα φέρει -όταν το φέρει- η κυβέρνηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ουσιαστικά «παγώσει το θέμα» στις 4 Ιανουαρίου, λέγοντας μετά τον ανασχηματισμό ότι δεν πρέπει να βάζουμε «το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα».
Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στη συνέντευξη που θα δώσει ο πρωθυπουργός στην ΕΡΤ, και στον Γιώργο Κουβαρά, την ερχόμενη Τετάρτη. Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, που μαζί με άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αντώνης Σαμαράς, και άλλοι όπως Θάνος Πλεύρης, Στράτος Σιμόπουλος, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Ανδρέας Κατσανιώτης, δηλώνουν ότι διαφωνούν, ξεκαθάρισε ότι η θέση του δεν έχει αλλάξει. Μάλιστα, πριν από δύο μήνες έλεγε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νόμο που θα προβλέπει γάμο και τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Επίσης, να σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει αναγγείλει ότι θα καταθέσει εκ νέου την πρόταση νόμου για την ισότητα στον γάμο για όλα τα πρόσωπα (είχε κατατεθεί ξανά το 2022).
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δηλώσει ότι θα φέρει σύντομα το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, εξηγώντας όμως ότι τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν μόνο να υιοθετούν παιδιά, αλλά όχι να τα αποκτούν μέσω παρένθετης μητέρας.
Σύμφωνα με τις διαρροές σχετικά με τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, που προφανώς έγιναν σε χρόνο ώστε να μετρηθούν και οι αντιδράσεις, το νομοσχέδιο θα προβλέπει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία, με κύριο στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών αυτών των ζευγαριών που ήδη υπάρχουν και σήμερα δεν αναγνωρίζονται, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.
Όπως αναφέρεται, σε ένα ομόφυλο ζευγάρι, που ήδη έχει ένα ή περισσότερα παιδιά, θα μπορεί να αναγνωριστεί ως κηδεμόνας και ο άντρας ή η γυναίκα που δεν είναι ο βιολογικός γονιός του παιδιού.
Ωστόσο, το νομοσχέδιο δεν θα αναγνωρίζει ως δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, π.χ. μέσω παρένθετης μητέρας, διότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη γι' αυτό.
Συνεπώς, άνδρας ή ζευγάρι ανδρών δεν θα μπορεί να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, αλλά θα μπορεί να υιοθετήσει. Δικαίωμα πάντως που αναγνωρίζεται στη χώρα μας από το 1946 σε μόνους άντρες και προστατεύεται και από το Σύνταγμα.
Δεν διευκρινίζεται βέβαια πόσο αποτελεσματικό θα ήταν αυτό, όταν στην Ελλάδα οι όροι της υιοθεσίας είναι πολύ αυστηροί.
Χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα
Πάντως από την κυβέρνηση καθίσταται σαφές ότι χρονοδιάγραμμα για τη νομοθεσία σχετικά με τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών δεν υπάρχει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μετέθεσε χρονικά γενικά στο μέλλον τη νομοθετική πρωτοβουλία.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Παύλος Μαρινάκης, έπειτα από ερώτηση, είπε:
«Πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε στην κοινωνία των πολιτών τι θέλουμε να κάνουμε κι αμέσως μετά να ανακοινωθούν οι χρόνοι της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Αναμένουμε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού την Τετάρτη στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ και στον Γ. Κουβαρά για να εκκινήσει η συζήτηση και να τοποθετηθούμε πάνω σε αυτήν».
Και δικαιολογώντας τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα, είπε ότι «πέρα από τη συνέπεια λόγων και έργων ο πρωθυπουργός θέλει ουσιαστική συζήτηση χωρίς κραυγές μαύρο – άσπρο, με επεξήγηση. Θέλουμε να εξηγήσουμε τη σημασία, να διαχωρίσουμε τις έννοιες, τι συμβαίνει σε άλλες χώρες».
Βορίδης: Επιμένω στις απόψεις μου
Ο υπουργός Επικρατείας, από την πλευρά του, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του όσον αφορά τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε:
«Για να μην το κουράζουμε γιατί το λέμε και το ξαναλέμε... Ήμουν πολύ ξεκάθαρος στις θέσεις μου».
Αλλά, σε μια προσπάθεια να «χρυσώσει» την αντίδρασή του, και με το ενδεχόμενο να υπάρξει ένταση στο κυβερνών κόμμα, χειρότερη από αυτήν για τις άδειες παραμονής και εργασίας σε μετανάστες, ο Μάκης Βορίδης, είπε:
«Σε μια κυβέρνηση η οποία είναι απολύτως συμπαγής, η οποία φέρνει αποτελέσματα στην οικονομία, στη μεταρρύθμιση του κράτους, στα εισοδήματα των πολιτών, στην άμυνα, στο μεταναστευτικό, καταλαβαίνω ότι η έλλειψη κακών ειδήσεων δημιουργεί ανάγκη διαιρέσεως, ζητημάτων».
Και πρόσθεσε: «Τα ζητήματα αυτά, όλα, τα χειρίζεται ο πρωθυπουργός… Δεν είναι σωστό να τον προκαταλαμβάνουμε».
Ελληνική Λύση: Όχι στη νομιμοποίηση της τεκνοθεσίας
Η πρώτη αντίδραση εκτός κυβέρνησης στις επικείμενες ανακοινώσεις Μητσοτάκη ήρθε από τα ακροδεξιά και την Ελληνική Λύση, που σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Η Ελληνική Λύση είχε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι η μεθόδευση της κυβέρνησης για την αναγνώριση του γάμου ομοφυλόφιλων, αποσκοπεί μόνο στη νομιμοποίηση της τεκνοθεσίας από ομοφυλόφιλα ζευγάρια! Για άλλη μία φορά δικαιωθήκαμε, καθώς τα ψεύδη και τα μισόλογα της κυβέρνησης κατέρρευσαν με πάταγο έπειτα από την διαρροή των κυβερνητικών προθέσεων»,
Και προσθέτει ότι η Ελληνική Λύση «λέει ΟΧΙ στην αναγνώριση του γάμου ομοφυλοφίλων, καθώς το Ιερό Μυστήριο του Γάμου κατά την Ορθόδοξη Πίστη μας δεν επιδέχεται οποιασδήποτε αλλοίωσης. Οποιαδήποτε θέματα οικονομικού η γραφειοκρατικού χαρακτήρα, καλύπτονται ήδη από το σύμφωνο συμβίωσης και την κείμενη νομοθεσία. Τα συναφή επιχειρήματα είναι ψευδή και παραπλανητικά!».
Επίσης, η Ελληνική Λύση «λέει ΟΧΙ στην υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλους» θεωρώντας ότι είναι «αδιανόητη η αντικατάσταση της Μητέρας και του Πατέρα από "γονέα ένα και γονέα δύο". Είναι αδιανόητο να στερήσεις από ένα παιδί τη λέξη "Μητέρα»!"» και υποστηρίζει ότι «θα πολεμήσει με όλες της τις δυνάμεις για να διαφυλάξει τον ιερό θεσμό της οικογένειας, τον θεσμό που κράτησε όρθιο το έθνος και σήμερα είναι σημαντικότερος από ποτέ».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας