Μιάμιση εβδομάδα μετά τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή και το «επιτελικό» φιάσκο απέναντι στην υπόθεση των νεοναζί χούλιγκαν από την Κροατία, που αφέθηκαν ανενόχλητοι να αλωνίζουν στη χώρα και μαζί με τους Ελληνες συνεργούς τους να φτάσουν στο έγκλημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης –ο οποίος τόσο καιρό παρέμενε εξαφανισμένος– αποφάσισε να προχωρήσει σε μια καθαρά επικοινωνιακή –όπως επιβεβαιώθηκε– κίνηση, προσπαθώντας να αμβλύνει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση, η οποία είδε το αφήγημά της περί «αποτελεσματικού» κράτους να έχει θρυμματιστεί.
Μόνο που όλη η αυτή η κίνηση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν στο μέγαρο Μαξίμου και της σύσκεψης που ακολούθησε, δεν ήταν παρά μια επιχείρηση μετάθεσης της συζήτησης από το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών, –που αναδείχτηκε με τα γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας– στο θέμα της οπαδικής βίας εντός γηπέδων. Και είναι χαρακτηριστικό ότι ντύθηκε επικοινωνιακά με εξαγγελίες που είτε αφορούν παλιότερες ανακοινώσεις της κυβέρνησης που νομοθετήθηκαν αλλά δεν εφαρμόστηκαν (όπως η περιβόητη εξαγγελία για κλείσιμο στις λέσχες των οργανωμένων οπαδών) είτε αφορούν μέτρα για το εσωτερικό των γηπέδων, όταν βέβαια το σημερινό έγκλημα (και άλλα αντίστοιχα εγκλήματα παλιότερα) έγινε εκτός γηπέδων, εκεί ακριβώς όπου υπήρξε και το κυβερνητικό φιάσκο.
Η πρωθυπουργική αυτή κίνηση αποτέλεσε επίσης και τη συνέχιση της προσπάθειας της κυβέρνησης να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες αποκλειστικά στην αστυνομία, αν και ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να χαρακτηρίσει το φιάσκο μεγατόνων απλώς μια «επιχειρησιακή αστοχία» της ΕΛΑΣ, λέγοντας ότι «ήμασταν οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε, και διά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ότι στην περίπτωση του πρόσφατου περιστατικού υπήρξε αστοχία, επιχειρησιακή αστοχία της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δεν πρέπει να επαναληφθεί».
Μέσα στο προανεφαρθέν πλαίσιο ο πρωθυπουργός είχε το πρωί προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της UEFA και κατόπιν ακολούθησε σύσκεψη με την παρουσία των δύο τελευταίων και με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, των υπουργών Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και Ακη Σκέρτσου και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, ενώ συμμετείχαν και οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, καθώς και εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ.
Αναφερόμενος στα γεγονότα της δολοφονίας, ο πρωθυπουργός μίλησε για «κάποιες εγκληματικές συμμορίες, οι οποίες με πρόσχημα τους αγώνες ταξιδεύουν στην Ευρώπη οργανώνοντας ραντεβού θανάτου (σ.σ. η αναφορά σε «ραντεβού θανάτου» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ως ετυμηγορία σε εκκρεμούσες υποθέσεις)», ενώ έκανε λόγο για «διεθνές φαινόμενο», λέγοντας ότι είναι διαχρονικό, είναι σύνθετο, ενώ αποδεικνύεται ότι ούτε η αυστηροποίηση των ποινών που καθιερώσαμε ούτε οι μηχανισμοί πρόληψης που υπάρχουν, λειτουργούν πάντοτε όπως πρέπει».
Στο ίδιο πλαίσιο παραδέχτηκε μεν ότι το φαινόμενο «έχει μεταφερθεί από τα γήπεδα στους δρόμους», αλλά εξήγγειλε μέτρα εντός γηπέδων και συγκεκριμένα ότι «η Αστυνομία θα έχει πια ουσιαστικό έλεγχο προκειμένου να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες εκείνες που στο παρελθόν μάς έχουν δημιουργήσει πρόβλημα», καθώς και την ενεργοποίηση από τις ΠΑΕ καμερών μέσα στα γήπεδα.
Κατά τα λοιπά μίλησε γενικώς κι αορίστως για ενδεχόμενο «κλείσιμο των θυρών οργανωμένων οπαδών» στο πλαίσιο για την τιμωρία των ομάδων και τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, ενώ δήλωσε πως ελπίζει να μην απαιτηθεί ο προσωρινός αποκλεισμός ελληνικών ομάδων από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ομως το μέτρο στο οποίο εμφανίστηκε να ποντάρει τα ρέστα του ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ότι «σε εθνικό επίπεδο, όπως ορίζει ο νόμος, οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα πια την επίσημη ΠΑΕ». Αλλά βέβαια στην πραγματικότητα απλώς ανέσυρε την ίδια εξαγγελία που είχε κάνει η δική του κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2022 μετά τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού και έγινε νόμος τον Μάρτιο του ίδιου έτους.
Σημειώνεται τέλος ότι ο πρωθυπουργός απάντησε στην επιθετική ρητορική του προέδρου της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς περί μη ύπαρξης κράτους δικαίου στην Ελλάδα και αντιμετώπισης των Κροατών νεοναζί χούλιγκαν ως «αιχμαλώτων πολέμου», λέγοντας ότι «ούτε η χώρα, ούτε η ελληνική Δικαιοσύνη δέχεται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα και αν αυτή είναι επίσημη».
Σημειώνεται ακόμα πως θέμα προέκυψε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τις ΠΑΕ, όταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου τάχθηκε υπέρ του να φύγει η διαιτησία από την ΕΠΟ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα έκλεισε με παρέμβαση του Κυρ. Μητσοτάκη που ανέφερε ότι ο τελευταίος δεν έχει σχετική αρμοδιότητα. Πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έλεγαν μετά τη σύσκεψη ότι τα όσα είπε ο κ. Οικονόμου ειπώθηκαν σε μια ανοιχτή συζήτηση και ότι ο ίδιος ο υπουργός δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα.
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να σημειώνει ότι «μετά από ένα δεκαήμερο σιωπής ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για το πρωτοφανές φιάσκο που οδήγησε στην δολοφονία ενός νέου ανθρώπου», προσθέτοντας πως «αρκέστηκε στην ανακοίνωση μέτρων που έχει ήδη εξαγγείλει τον Φεβρουάριο του 2022 μετά τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού, όπως το να κλείσουν οι λέσχες οπαδών, και μέτρων εντός γηπέδων, παραβλέποντας ότι το τραγικό γεγονός στη Νέα Φιλαδέλφεια συνέβη εκτός γηπέδου την προηγούμενη ημέρα του αγώνα».
Το ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως ο πρωθυπουργός «ούτε και σήμερα φάνηκε να αντιλαμβάνεται το φιάσκο του «επιτελικού κράτους» αλλά και ότι τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, τα κατά καιρούς θύματα ή οι τραυματίες στα «ραντεβού του θανάτου» υπερβαίνουν τα όρια της οπαδικής βίας και συνιστούν μείζον πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας».
«Ρεσιτάλ υποκρισίας και αποπροσανατολισμού» καταλόγισε στον πρωθυπουργό το ΚΚΕ, κατηγορώντας τον πως «προβάλλει ότι η δήθεν αντιμετώπιση της “οπαδικής βίας” μπορεί να γίνει με όλους όσοι ενσαρκώνουν το “ποδόσφαιρο-επιχείρηση”, στο έδαφος του οποίου συγκροτούνται και δρουν επίσημοι και ανεπίσημοι “οπαδικοί στρατοί” για λογαριασμό επιχειρηματικών συμφερόντων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας