Με μια ερώτηση-πάσα από την ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα έκτακτο βοήθημα από 200 έως 300 ευρώ για τους συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν παίρνουν αύξηση. Παράλληλα φρόντισε να τονίσει ότι αυτό δίνεται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων εν μέσω παγκόσμιας κρίσης, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τουλάχιστον τρεις φορές ότι η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ήταν έργο του τότε υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.
Οι επίσημες θα γίνουν αύριο Τετάρτη από τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.
Το επίδομα «θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κοζάνη όπου έδωσε συνέντευξη Τύπου στα περιφερειακά ΜΜΕ, και συμπλήρωσε ότι «η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ».
Προσπάθησε να προλάβει και την κριτική από όσους τον κατηγορούν ότι ακολουθεί επιδοματική πολιτική, λέγοντας ότι η ελληνική πολιτεία κάνει το καλύτερο δυνατό με βάση τις δυνατότητές της και για μια ακόμη φορά επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι οι πολίτες πρέπει να θυμηθούν ότι αυτός που ευθύνεται για τα capital controls, τους συνταξιούχους που έκλαιγαν στα ΑΤΜ και φυσικά για την προσωπική διαφορά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ρυθμίσεις για νέες και παλαιές οφειλές
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα παρουσιάσει επίσης αύριο ένα σχήμα από 36 έως 72 δόσεις για νέες οφειλές συνεπών δανειοληπτών.
Είπε επίσης ότι, για όλους όσοι επιδιώκουν να αναβιώσουν τη συμμετοχή τους σε παλαιότερα σχήματα δόσεων, θα μπορούν να το κάνουν μέσω της καταβολής δύο μηνιαίων δόσεων, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται σε οφειλές στις τράπεζες ή σε φορείς του Δημοσίου και την εφορία.
Και πάλι επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τον Αλέξη Τσίπρα
«Δεν πιστεύω τον κ. Τσίπρα όταν λέει πως δεν θα διερευνήσει το σχηματισμό κυβέρνησης ηττημένων» είπε ο πρωθυπουργός. "Ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση ηττημένων. Δεν πιστεύω τίποτα από αυτά τα οποία λέει ο κ. Τσίπρας", απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση και συνέχισε: "Το 2012 είχε πει, τότε, ότι θα έκανε η κυβέρνηση ηττημένων. Και θέλω να το γνωρίζουν οι πολίτες ότι η αναφορά την οποία είχα κάνει στην πολιτική τερατογένεση ισχύει. Αριθμητικά θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση από το δεύτερο, τρίτο και το τέταρτο κόμμα. Είναι ένα ενδεχόμενο. Πιστεύω τον κύριο Τσίπρα, όταν λέει ότι δεν θα το διερευνήσει; Δεν τον πιστεύω. Είμαι πολύ ξεκάθαρος. Άρα, οι πολίτες οι οποίοι θα πάνε να ψηφίσουν στην πρώτη κάλπη, να γνωρίζουν ότι αριθμητικά αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να υπάρξει. Μπορεί να προέλθει και μία τέτοια κυβέρνηση, άσχετα αν αυτή τη στιγμή φαίνεται πολύ δύσκολο, διότι το προοδευτικό μέτωπο, το οποίο προσπαθεί να διαμορφώσει ο κ. Τσίπρας, δεν φαίνεται να έχει πολλούς αποδέκτες. Θεωρητικά, όμως, είναι ένα ενδεχόμενο που όλοι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει".
Σχετικά με τους υψηλούς τόνους στην πολιτική αντιπαράθεση και τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για "βαρβαρότητα" και "αντιδημοκρατική εκτροπή", ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο ίδιος μιλάει θετικά και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι επιλέγει τη στρατηγική της πόλωσης, με σκοπό "να συσπειρώσει το κοινό του μπας και προσεγγίσει το ποσοστό το οποίο πήρε στις εκλογές του 2019". Στη συνέχεια προσπάθησε να εμφανιστεί μετριοπαθής, τη στιγμή που προκαλεί ολόκληρη την κοινωνία με τις παρακολουθήσεις και τα διάφορα νομοσχέδια που ιδιωτικοποιούν σχεδόν τα πάντα. "Εγώ θα εξακολουθώ να μιλάω θετικά και είναι ένα ερώτημα για τον κ. Τσίπρα γιατί επιμένει σε αυτή την πόλωση. Γιατί αναλώνει όλο το χρόνο να μας λέει πόσο αντιδημοκρατικοί και κακοί είμαστε, να παρουσιάζει το άσπρο μαύρο; Γιατί επιλέγει αυτή τη στρατηγική ο κύριος Τσίπρας; Εγώ προσωπικά έχω απάντηση: Γιατί με το ζόρι προσπαθεί να συσπειρώσει το κοινό του μπας και προσεγγίσει το ποσοστό το οποίο πήρε στις εκλογές του 2019. Γι αυτό το κάνει, όχι γιατί έχει πραγματική φιλοδοξία να κερδίσει τις εκλογές και να περάσει τη Νέα Δημοκρατία εκλογικά".
Ελληνοτουρκικά
«Ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία» είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση, αν ο σεισμός στην Τουρκία και η βοήθεια που έδωσε η χώρα μας, βοήθησαν στη βελτίωση των σχέσεων, κάτι που αποδείχθηκε και από τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Κρατώ τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα πράγματα, μπορεί να γίνουν καλύτερα, καταλαβαίνω, όμως και την επιφυλακτικότητα κάποιων ότι μπορεί να γυρίσουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος, ελπίζω και εύχομαι να μην γίνει αυτό» είπε.
«Εγώ ουδέποτε έκλεισα την πόρτα στο διάλογο. Στην Τουρκία γνωρίζουν πως η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αποκτήσει πλέον βάθος και περιεχόμενο. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύεται αποτρεπτικά, κάτι, που δε στρέφεται κατ’ ανάγκη κατά της Τουρκίας», πρόσθεσε, και σημείωσε ότι «μακάρι να προκύψει κάτι θετικό». Πρόσθεσε δε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία με βοήθεια, ξέρουμε ότι έχει ανάγκες ο λαός της. Θα είμαστε παρόντες και στην προσπάθεια ανοικοδόμησης την επόμενη ημέρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας