Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων, με πολλές από τις δηλώσεις του να προκαλούν έντονο προβληματισμό, αφού αποτυπώνουν τον κυνισμό της κυβέρνησης για τον πόνο χιλιάδων κατατρεγμένων ανθρώπων, την ώρα που η ίδια παρουσιάζει μία εντελώς διαφορετική εικόνα για τα πράγματα, χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής για τα παράνομα pushbacks, τους αποκλεισμούς και τη βίαιη μεταχείρισή τους.
Βασικό ζήτημα που απασχόλησε τη συζήτηση ήταν αυτό του εγκλωβισμού των 38 προσφύγων στη νησίδα του Έβρου, το καλοκαίρι, αλλά και ο θάνατος της 4χρονης προσφυγοπούλας, για τον οποίο δήλωσε με ευκολία ότι «δεν υπάρχει νεκρό κορίτσι», παρά τις καταγγελίες οργανώσεων υπέρ των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων αλλά και ευρωπαϊκές εκθέσεις. Ο ωμός κυνισμός αυτής της δήλωσης, αντανακλά και τη στάση που έχει κρατήσει η κυβέρνηση Ν.Δ. στο θέμα, στην προσπάθειά της να υποβαθμίσει το ζήτημα και να διαψεύσει οποιαδήποτε καταγγελία, επιτιθέμενη ταυτόχρονα προς πάσα κατεύθυνση από την οποία προέρχεται η κριτική εναντίον της.
Χαρακτηριστικά, όταν ο υπουργός ερωτήθηκε πώς μπορεί να το λέει αυτό με τόση σιγουριά ενώ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για την εξιχνίαση της υπόθεσης, αλλά και πώς μπορεί η εκτελεστική εξουσία να εκφέρει λόγο και να παρεμβαίνει στο έργο της δικαστική, έσπευσε να απαντήσει ότι η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει για ένα θέμα με βάση το οποίο στοχοποιήθηκε. «Έχουμε το δικαίωμα να απαντήσουμε με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε», είπε, υποστηρίζοντας μάλιστα, επικαλούμενος αυτά ότι «η οικογένεια είχε τέσσερα, δεν υπάρχει πουθενά πέμπτο παιδί».
Απευθύνθηκε, όπως είπε, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση, καθώς «προέκυψαν πολύ σημαντικά στοιχεία» και προχώρησε στη διατύπωση της εμπρηστικής θέσης ότι: «Όλη η ιστορία έγινε για να πιεστούμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να γίνει με την παρούσα κυβέρνηση».
Ερωτηθείς από συντάκτη της Εφ.Συν. γιατί χρειάστηκε έξι μέρες για να χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση μη ελληνική η νησίδα 26 Ιουλίου, τη στιγμή που το ευρωπαϊκό δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των προσφύγων διατάζοντας τη διάσωσή τους στις 20 Ιουλίου, ο κ. Μηταράκης απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν θα μπει σε ζητήματα που αφορούν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ακόμη, ο συντάκτης της εφημερίδας μας ρώτησε εύλογα τον υπουργό γιατί περίμεναν οι Ελληνικές Αρχές άλλες 15 μέρες από τότε για να παρέμβουν και να ζητήσουν την παρέμβαση της Τουρκίας στις 11 Αυγούστου, ενώ είχαν ενημερωθεί επίσημα από την ΕΕ, με τον τελευταίο να απαντάει: «Ήταν πέρα από τις υποχρεώσεις μας να ενημερώσουμε τις τουρκικές αρχές. Μπορούσαν να τους πάρουν πίσω όποτε θέλουν. Το κάναμε καθαρά για για ανθρωπιστικούς λόγους».
Ο υπουργός Μετανάστευσης μάλιστα υποστήριξε ότι δεν κατάλαβε πώς εγκλωβίστηκαν στη νησίδα οι πρόσφυγες, αφού απέχει «10 μέτρα από την τουρκική ακτή και το νερό φτάνει μέχρι τον αστράγαλο, αν ήθελαν θα είχαν περπατήσει την απόσταση για να απεγκλωβιστούν». Σημείωσε, μάλιστα, πώς επισκέφθηκε αυτοπροσώπως το σημείο και έβγαλε με το κινητό του τηλέφωνο φωτογραφίες που το αποδεικνύουν.
Ακόμη, με άκρως ειρωνική διάθεση είπε ότι «μάλλον βρέχει βάρκες στον Έβρο», όταν ερωτήθηκε για τον τρόπο διέλευσης των προσφύγων στην απέναντι όχθη.
Μονοπώλιο ευθυνών της ΕΕ «βλέπει» η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό
Ο «γαλάζιος» υπουργός καταφέρθηκε επίσης εναντίον των ευρωπαϊκών αποφάσεων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Χαρακτήρισε απογοητευτικό τον αριθμό των θέσεων φιλοξενίας στις ευρωπαϊκές χώρες μέλη μετεγκατάστασης.
Μέχρι το τέλος του 22 υπολογίζονται στην Ευρώπη περίπου 160.000 αφίξεις, ενώ ο «απογοητευτικός» αριθμός των συνολικών θέσεων που έχουν ορισθεί από τις άλλες χώρες για μετεγκατάσταση είναι μόλις 1.017, είπε, ρίχνοντας το μπαλάκι στην ΕΕ -που σαφώς φέρει ευθύνες-, χωρίς να αναγνωρίσει καμία ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προσφύγων τα τελευταία χρόνια. «Είμαστε σε ένα αδιέξοδο», υποστήριξε ο κ, Μηταράκης.
Αυτό δείχνει ότι επικρατεί στην ΕΕ μία λογική παραμονής στην πρώτη χώρα υποδοχής που υπαγορεύεται από τη συνολική αντιμεταναστευτική πολιτική της, την οποία υιοθετεί και οξύνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
«Συγγνώμη» για την ΕΣΤΙΑ
Για τις καθυστερήσεις πληρωμών του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, ο Νότης Μηταράκης ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι εκκρεμούν οι πληρωμές οι οποίες θα εξοφληθούν άμεσα.
Στη γνωστή «πράξη» αυτοθαυμασμού και διαφήμισης της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης εστίασε ιδιαίτερα στον περιορισμό του αριθμού αφίξεων προσφύγων, και στη μείωση του αριθμού των θέσεων φιλοξενίας στη χώρα μας, μεταξύ άλλων.
Τέλος, προανήγγειλε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα κλείσει η δομή του Ελαιώνα, καθώς ο Δήμος Αθηναίων, ο νόμιμος ιδιοκτήτης της έκτασης έχει ζητήσει να επιστραφεί μέχρι το τέλος του 2022.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας