Τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το συντομότερο δυνατόν εισηγήθηκε χτες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας και επισήμως το «εναρκτήριο λάκτισμα» για τη διαδικασία που θα «ξεκαθαρίσει το τοπίο» στο κόμμα της Αριστεράς. Η Πολιτική Γραμματεία επιφυλάχθηκε να αποφασίσει σήμερα σε νέα συνεδρίαση χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού, ώστε να καθοριστεί επακριβώς το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών, μια και οι προτάσεις για την ημερομηνία και τη φύση του συνεδρίου ήταν πολλές και διαφορετικές.
Ο πρωθυπουργός παρευρέθη στην κρίσιμη συνεδρίαση, επισημαίνοντας μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «έγιναν ορατές οι διαφορές στρατηγικού προσανατολισμού ανάμεσα στην πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, και τη μειοψηφία, που εξέφρασε διαφορετική άποψη». Για τον Αλέξη Τσίπρα, το ζήτημα δεν μπορούσε να επιλυθεί με διαγραφές από την Κ.Ο. και υπογράμμισε ότι «πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα η συνεδριακή διαδικασία».
Το καταστατικό
Για τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: είτε να μπει σε τροχιά έκτακτου συνεδρίου, μια και δεν έχουν συμπληρωθεί τα τρία χρόνια που προβλέπει το καταστατικό από το προηγούμενο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος (πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2013) είτε να διεξαχθεί διαρκές συνέδριο, που θα αποτελείται από τους συνέδρους που εξελέγησαν το 2013.
Το καταστατικό ορίζει ότι «ανάμεσα στα τακτικά συνέδρια του κόμματος μπορεί να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο με όλες τις αρμοδιότητες του τακτικού», ήτοι «ψηφίζει αποφάσεις που ισχύουν για όλο τον ΣΥΡΙΖΑ», εκλέγει την Κεντρική Επιτροπή και την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου, ενώ αποφασίζει και το αντιπροσωπευτικό σώμα που εκλέγει τον/την πρόεδρο του κόμματος. Παράλληλα όμως, το καταστατικό ορίζει και ως χρονικό περιθώριο διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου τους τρεις μήνες από τη στιγμή που θα διατυπωθεί το σχετικό αίτημα.
Στον αντίποδα, η θεματολογία του διαρκούς συνεδρίου είναι απολύτως περιορισμένη στο θέμα για το οποίο συγκαλείται.
Οι τοποθετήσεις
Η Αριστερή Πλατφόρμα εμφανίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, «τριχοτομημένη». Υπήρξαν στελέχη, όπως ο Αντώνης Νταβανέλος και η Σόφη Παπαδόγιαννη, που προέκριναν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αμέσως και κατόπιν τη διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου για την αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας. Ο Αλέκος Καλύβης από την άλλη έθεσε ως κεντρικό ζήτημα την απεμπλοκή από την τρέχουσα πολιτική, κρατώντας αποστάσεις από διαδικασίες που μπορεί να ρίξουν «λάδι στη φωτιά». Ο δε Στάθης Λεουτσάκος αντιτάχθηκε στη διεξαγωγή συνεδρίου, προτείνοντας τα ζητήματα να επιλυθούν στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής.
Η τάση «53+» φαίνεται πάντως ότι βρίσκεται σε «σταυροδρόμι» δεδομένων των συνθηκών. Στελέχη της στην Π.Γ. πρότειναν να συγκληθεί το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή και το έκτακτο συνέδριο να πραγματοποιηθεί μετά από συντεταγμένες διαδικασίες, καθώς πρέπει να τεθούν όλα τα θέματα «ανοιχτά και δημόσια», με στόχο να αποφευχθεί η διεξαγωγή «ενός συνεδρίου ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και διάσπασης».
Η δε Ενωτική Κίνηση πρότεινε επίσης τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας ότι η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαπραγμάτευτη, επιμένοντας όμως ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί.
Ο πρωθυπουργός, ενώπιον του σκηνικού αυτού, φέρεται να επισήμανε ότι πριν από την επίτευξη συμφωνίας μόνον ένα έκτακτο συνέδριο μπορεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις. Και πρότεινε μάλιστα το έκτακτο συνέδριο να διεξαχθεί εντός του Αυγούστου και δη πριν από τα μέσα του μηνός αυτού, με πιθανότερη ημερομηνία την 8η Αυγούστου.
Ο σχεδιασμός
Η επιλογή του πρωθυπουργού να εισηγηθεί έκτακτο και όχι διαρκές συνέδριο σηματοδοτεί και τις πολιτικές προτεραιότητες του Μαξίμου. Η Ολγα Γεροβασίλη είχε δηλώσει προ ημερών ότι «ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον κοινωνικό», εξ ου και προκρίνεται η διεξαγωγή νέων προσυνεδριακών διαδικασιών μέσα από τις οποίες θα εκλεγούν νέοι σύνεδροι. Σε περίπτωση που αποφασιζόταν η σύγκληση διαρκούς συνεδρίου, τότε θα καλούνταν οι σύνεδροι του 2013, που εξελέγησαν υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως θέλησε χτες να διασκεδάσει τους φόβους για τακτικισμούς που θα απομακρύνουν ένα ευμέγεθες κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ από την Κουμουνδούρου, σενάριο που θα περιελάμβανε την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετείχε με λίστα καθορισμένη από τον πρωθυπουργό. «Υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος» είπε στα κορυφαία στελέχη.
Τα πολιτικά επίδικα
Παρέθεσε μάλιστα τη θεματολογία που πρέπει να έχει το συνέδριο. «Να συζητηθούν ανοιχτά τα αποτελέσματα που πέτυχε η κυβέρνηση, δηλαδή το χαμηλότοκο δάνειο 85 δισ. για 3 χρόνια, τη δέσμευση για απομείωση του χρέους, τη μείωση των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων, τα 35 δισ. αναπτυξιακό πακέτο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας παράλληλα «να συζητηθούν επίσης τα λάθη που κάναμε».
«Εκανε η κυβέρνηση όλα όσα μπορούσαν να γίνουν ή όχι; Υπάρχουν πράγματα που παρέλειψε ή απέφυγε να κάνει και ποια είναι αυτά; Τι δεν χειρίστηκε με τον σωστό τρόπο; Υπήρξε κάποιο ρεαλιστικό και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε; Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα αυτή η εναλλακτική βιώσιμη λύση; Τι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά; Να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στους εκπροσώπους του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος; Ή να δώσει τη μάχη στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί;» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε πάντως ότι «στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει σοβαρότατες πολιτικές διεργασίες γύρω από τον τρόπο λειτουργίας και την πολιτική της ευρωζώνης» και «μια αριστερή ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διαμορφώσει τις συμμαχίες και να δώσει τη μάχη σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο».
Συμπλήρωσε ότι η ανάγκη για απομείωση του χρέους ομολογείται πλέον ανοιχτά και πως πρέπει να υπάρχει «μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται εκ μέρους του λαού και της κοινωνίας και όχι μια κυβέρνηση που σχεδιάζει από κοινού με τους δανειστές, όπως οι προηγούμενες». Επισήμανε δε την ανάγκη για «άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες σε τομείς που δεν συνδέονται με τη διαπραγμάτευση και αποτυπώνουν το στίγμα της Αριστεράς (φοροδιαφυγή, διαφθορά, μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, θεσμικός εκσυγχρονισμός κ.λπ.)».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας